Sedmý International Road Movie Festival je tady! Přináší klasiky i propojení s hudbou

Sedmý International Road Movie Festival je tady! Přináší klasiky i propojení s hudbou
Strach a hnus v Las Vegas | Universal Pictures
Hlavním cílem festivalu je upozornit na filmy, které oslavují kulturní rozmanitost a přináší divákovi radost a údiv. Zaměřují se na příběhy s autentickým hlasem, který může diváka inspirovat, ale také povznést a pobavit. Dále se snaží organizátoři vybírat počiny, jež nabídnou publiku nové myšlenky, překonávají hranice a přinesou netradiční úroveň porozumění. Letos tak návštěvníky čekají čtyři desítky filmů z pěti kontinentů od režijních velikánů až po mladé a talentované tvůrce.
Mosty
Mosty
75%
„Ať už vás láká pohyb na plátně, nebo ten skutečný, čeká vás pestrá nabídka. Jeden film vás zavede na okraj civilizace, zatímco další otevře diskuzi o osobních i společenských zápasech. Nezapomněli jsme ani na ty nejmenší – pro děti a jejich rodiče je připraven speciální program, protože i malí dobrodruzi mají své road movie, například při hledání Nema,“ řekl o festivalu pro Deník N umělecký ředitel Ondřej Bíba.
Důležitou součástí bude již zmiňované propojení s hudbou. Letos se totiž oslavuje Rok české hudby, což organizátory inspirovalo k jedinečnému filmově-hudebnímu spojení. „Každý večer festivalu bude zakončen koncertem kapel, které vybíráme tak, aby rezonovaly s promítanými filmy a dotvořily atmosféru celého dne. Diváci se tak mohou těšit na nekončící záplavu tónů a příběhů, které je vtáhnou nejen do sedadel, ale i na taneční parket,“ popisuje výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský.
Mosty
Mosty
Susan Sarandon, Geena Davis
Susan Sarandon, Geena Davis
Johnny Depp
Jaké filmové taháky si IRMF pro diváky letos připravil? Zahajovacím snímkem bude ve středu večer drama Mosty, v němž se postarší učitelka a její mladý soused vydají do Istanbulu, kde chce žena najít svou neteř. Snímek švédského režiséra Levana Akina zpracovává silná témata a na mezinárodních festivalech už měsíce sklízí pozitivní ohlasy. Fanoušky filmových klasik ve čtvrtek čeká unikátní projekce kultovního snímku Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas, který bude promítán v 35mm formátu. Dětské diváky čeká pixarovský evergreen Hledá se Nemo, příznivci hororů budou moci zhlédnout klasického Upíra Nosferatu, představí se diváky oblíbený Baby Driver a festival zakončí speciální projekce filmu Thelma a Louise.
Sekce Be Equal! nabídne trojici krátkometrážních filmů Prorazit hranice, Já nejsem robot a Queer opeřenec na Blízkém východě, které pojednávají o jednotlivcích překonávající sociální bariéry a předsudky ve společnosti. Dále můžete zajít na černohumornou grotesku Stovky bobrů, road movie Na cestě s mámou či další zajímavé tituly a programové bloky. Na IRMF je letos opravdu z čeho vybírat. Kompletní filmový i doprovodný program najdete na oficiálních stránkách festivalu.
Zdroj: IRMF, Deník N