Začíná zlínský filmový festival. Představí snímky o dospívání i fantasy s českou stopou

Začíná zlínský filmový festival. Představí snímky o dospívání i fantasy s českou stopou
Lišák a Zajda zachraňují les a Čaroděj Kajtek | Periscoop Film/Kino Swiat
„Čeká nás sedmidenní filmové dobrodružství, které doufám přinese spoustu radosti, zábavy a snad i poučení našim malým i velkým divákům,“ uvádí k zahájení prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. Festival už se stal na poli filmů pro malé a dospívající publikum velkou událostí a chystají se na něj filmoví tvůrci ze všech koutů světa. „Do Zlína zavítá 53 filmových delegací z celého světa včetně Kanady, USA, Argentiny, Norska a dalších zemí. V tuto chvíli očekáváme návštěvu více než šesti desítek osobností z filmového světa. Počet akreditovaných hostů dosáhl před začátkem festivalu téměř tří tisíc,“ upřesňuje Vančura.
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
AI
67%
Podstatnou součástí programu budou již tradičně workshopy a projekce pro školy. „Dopolední kapacita v kinosálech je v tuto chvíli naplněna z 80 procent a podobně je tomu i v případě dopoledních filmových workshopů,“ hodnotí aktuální stav výkonná ředitelka Jarmila Záhorová, která dodává, že se zvýšil počet mimozlínských škol, jež mají o akci zájem. Do Zlína tak dle jejích slov zamíří 43 školních kolektivů z 33 měst.
Sedmidenní festival, jež bude zakončen 5. června, zahájí ve čtvrtek dopoledne česká premiéra norského filmu Lars je LOL. Film režiséra Eirika Sætera Stordahla srší vtipem i nápaditostí a vypráví o důležitosti přátelství a snaze zapadnout mezi vrstevníky. Večerní slavnostní zahájení pak přinese světovou premiéru českého dokumentu Velký finále PSO od mladého režiséra Dominika Kalivody. „Kromě až trochu hollywoodského příběhu o nadšencích z maloměsta, kteří se vydávají na velká pódia, je snímek osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás,“ uvedl ke snímku sám Kalivoda.
Poslední den
Poslední den | Berlinale
Nebude se jednat samozřejmě o jediný tuzemský počin v bohaté nabídce titulů. Českou tvorbu budou tentokrát nejvíce zastupovat dokumenty. V sekci celovečerních dokumentů pro mladé publikum se představí také snímek Dakar Sistaz režiséra Jana Těšitele. V soutěži krátkých animovaných filmů pro děti bude za Česko bojovat osm titulů. Režisérka Marta Prokopová představí ve světově premiéře snímek Všechno, co jsme nestihli a sedm českých studentských filmů bude uvedeno v soutěži Zlínský pes.
V distribučních předpremiérách se představí koprodukční drama Vzor od slovinského režiséra Nejce Gazvody, pokračování loutkového filmu Malý pán nazvané Velký pán režiséra Radka Berana a dojde i na polsko-česko-slovenskou fantasy Čaroděj Kajtek, v níž se objeví např. Martin Hofmann. V programu jsou ale i legendární díla věhlasných režisérů, kteří by letos slavili velká výročí.
„Vzpomínat budeme na Oldřicha Lipského, Karla Kachyňu, Františka Vláčila a Zdeňka Rozkopala, kteří by letos oslavili sto let od narození. Neopomeneme devadesáté narozeniny, které slaví právě dnes první dáma dětského filmu, režisérka Věra Plívová-Šimková. A pozornost budeme věnovat i osmdesátým narozeninám dramaturga Jana Gogoly,“ popisuje Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu.
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Kromě toho však návštěvníky čeká bohatý doprovodný program včetně koncertů známých hudebních hvězd, workshopů či besed a výukový projekt Učíme se filmem. Kromě dětí se organizátoři zaměřují také na teenagery a dospívající publikum. „V mimosoutěžním programu se kromě jiného zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek,“ dodává Markéta Pášmová.
Po svém konci 5. června se událost uzavře Ozvěnami Zlín Film Festivalu, které se letos uskuteční v Mikulově od 11. do 13. června, ale také v 15 dalších městech po celé ČR, kdy budou v kinech od 6. do 30. června k vidění vybrané festivalové snímky. Návštěvníky toho zkrátka čeká více než dost.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Zlín Film Festival