Od Cesty do pravěku až po umělou inteligenci. Začíná vědecký festival AFO

Od Cesty do pravěku až po umělou inteligenci. Začíná vědecký festival AFO
Cesta do pravěku | BontonFilm
AFO festival se během svých necelých 60 let existence výrazně proměnil. Ze zprvu malé, komorní události pro vědecké nadšence se stala výrazná evropská akce, v níž se otvírají a probírají důležitá vědecká či společenská témata včetně globálního oteplování, vývoje robotiky a umělé inteligence či postavení žen ve vědě. Motivů a sfér, kterým se festival AFO během své existence věnoval, je opravdu nepřeberné množství. I letos nabídne návštěvníkům řadu dokumentů, soutěžních či faktografických filmů, diskuzí, přednášek a panelových témat, jež mají za cíl člověka vzdělávat, rozšířit mu obzory a nabídnout mu odpovědi na řadu otázek.
Cesta do pravěku
Cesta do pravěku
  • Kinobox
  • Canal+
  • SledovániTV
84%
Paměť coby hlavní motiv festivalu tu pak bude probrána z mnoha zcela odlišných úhlů pohledu. „Programem budeme reflektovat různé způsoby, jak paměť a uchovávání informací ovlivňuje náš svět, a jaký je vztah paměti a vědění. Bude nás zajímat jak lidská paměť z hlediska ukládání informací a jednotlivých vzpomínek, tak i paměť technologická – tedy evoluce různých technologií, které si člověk za svou historii vyvinul, aby na ně mohl svou vlastní paměť delegovat. Od vzniku písma po neuronové sítě,“ vysvětluje zásadní cíl programu dramaturg sekce Paměť Zdeněk Rychtera.
Čekají nás tedy jak výlety do dávné minulosti, např. do pravěku, tak i moderní trendy nastiňující budoucnost v čele s umělou inteligencí. Důležitých motivů, jež festival a jednotlivé filmy během necelého týdne otevřou, je však samozřejmě daleko více. Snímek 3 MWH z česko-slovenské soutěže je filmovou básní, jež se snaží ukázat, jaké by to bylo, kdyby se lidé přestali stavět do středu přírody, a otevírá vizi šetrnějšího života.
Jiříkovo vidění: trailer | GNOMON Production
V mockumentu Bzukot země bude lidstvo hledat objektivní obraz sebe sama, Česko na drogách se pak zaměřuje komplexním způsobem na problematiku návykových látek. Jiříkovo vidění ukazuje dokumentární obraz člověka, jenž má plán na řešení klimatické krize, ale musí čelit ekonomickému a politickému chaosu. To jsou jen střípky z filmů a témat, jež festival AFO letos nabízí. V dalších počinech se budou řešit např. výzkumy ekosystémů či průzkum pravěké DNA.
Jiříkovo vidění
Jiříkovo vidění
Jiříkovo vidění
Jiříkovo vidění
Jiříkovo vidění
Během promítání v Olomouci ovšem můžete zajít i na několik tradičnějších filmů, které se rozhodně vyplatí vidět v kině. Mezi ně jistě patří legendární Cesta do pravěku od Karla Zemana, kterou můžete zhlédnout v rámci sekce Dynastie: Dinosaurovci, či post-apokalyptická Cesta s Viggem Mortensenem, jež bude promítána v rámci pocty slavnému spisovateli Cormacu McCarthymu.
Klíčovému tématu paměti pak bude věnována nejen hlavní sekce filmových projekcí, ale také řada přednášek či podcastů a zároveň bude proplouvat napříč všemi sekcemi, mezi které patří např. Resilience, Přirozenost a příroda či O houbách a lidech. Na AFO festivalu bude zkrátka co objevovat a o čem mluvit. Kompletní program najdete na oficiálních stránkách vědecké akce.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dokumentů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: AFO festival