Lukáš Král

Lukáš Král

Autor

Redaktor, koordinátor filmového serveru.

Narozen 2. května 1982 v Praze.

Vyznavač komedií, dramat, hudebních, životopisných děl, dokumentů, klasik i obskurnějších filmových žánrů. Ve filmech rád hledá historické a mezioborové souvislosti.

"You are innocent, when You dream." (z filmu Smoke)


Články autora

  1. Netflix připravuje sedmou řadu Černého zrcadla
    Seriály23. 11. 2023
    Netflix připravuje sedmou řadu Černého zrcadla

    Magazín Variety přišel s exkluzivní informací, že Netflix zadal výrobu sedmé řady futuristického seriálu Černé zrcadlo (Black Mirror). Šestou sérii platforma odvysílala letos v červnu po téměř čtyřleté odmlce. Přinesla pět epizod, v nichž se představila například Salma Hayek, Josh Hartnett a další herecké hvězdy.

  2. Kdy se do českých kin nakonec podívá dlouho očekávaná druhá Duna?
    Filmy22. 11. 2023
    Kdy se do českých kin nakonec podívá dlouho očekávaná druhá Duna?

    Vertical Ent., tuzemský distributor druhé Duny (Dune 2) Denise Villeneuvea, informoval o datu premiéry výpravného sci-fi pokračování inspirovaného slavnou knižní předlohou Franka Herberta. Druhá Duna se mohla zařadit mezi nejvýraznější letošní celovečerní filmy, ale nakonec se ji produkční studia rozhodla kvůli stávce herců přeložit na příští rok.

  3. Herec Jeremy Renner se zdárně zotavuje z děsivé lednové nehody
    Téma22. 11. 2023
    Herec Jeremy Renner se zdárně zotavuje z děsivé lednové nehody

    Rok 2023 si pro Jeremyho Rennera (Wind River, seriál Hawkeye) připravil těžkou ránu. Herec a producent se zranil poté, co ho přejela sněžná rolba. Renner byl rád, že zranění přežil, musel se vypořádat s následky prasklé lebky, měl protržená játra a plíce, v těle se mu zlomilo víc než třicet kostí.

  4. Top kina ČR: diktát Trollů a propadák marvelovského superstudia
    Filmy20. 11. 2023
    Top kina ČR: diktát Trollů a propadák marvelovského superstudia

    O víkendu se v kinech sešlo hned několik ambiciózních novinek, z nichž nakonec žebříček tržeb a návštěvnosti ovládli třetí Trollové (Trolls Band Together). Dařilo se též filmu Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes) a tuzemské novince Její tělo.

  5. Animovaná drůbež se po letech opět bouří. Novinku ceněného studia uvede Netflix
    Filmy19. 11. 2023
    Animovaná drůbež se po letech opět bouří. Novinku ceněného studia uvede Netflix

    Animační studio Aardman naváže na kultovní Slepičí úlet (Chicken Run) z roku 2000 volným pokračováním, kterého se dočkáme v polovině prosince na streamovací platformě Netflix. Slepičí úlet: Zrození nuget (Chicken Run: Dawn of the Nugget) přináší finální upoutávku a publikum se dočká starých známých okřídlených hrdinů.

  6. Už žádné Světlo a stíny. Netflix zařízl hned několik projektů a bude ještě pokračovat
    VOD17. 11. 2023
    Už žádné Světlo a stíny. Netflix zařízl hned několik projektů a bude ještě pokračovat

    Ačkoliv hollywoodská stávka scenáristů a herců vzala za své a autoři se vracejí do práce, není pochyb o tom, že si několikaměsíční epizoda vybrala svou daň. Tentokrát na platformě Netflix.

  7. VOD tipy: Návrat seriálu Koruna s princeznou Dianou a Monarch: Odkaz monster
    VOD17. 11. 2023
    VOD tipy: Návrat seriálu Koruna s princeznou Dianou a Monarch: Odkaz monster

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  8. „85 % lidí naše činy odsuzuje. Nezazlívám jim to,“ říká Josef Mašín v Útěku do Berlína
    Recenze17. 11. 2023
    „85 % lidí naše činy odsuzuje. Nezazlívám jim to,“ říká Josef Mašín v Útěku do Berlína

    V říjnu roku 1953, tedy před dávnými sedmdesáti roky, se třem členům skupiny bratří Mašínů podařilo za mimořádně dramatických událostí dostat zpoza železné opony do Západního Berlína. Teprve před pár týdny vstoupil do českých kin celovečerní hraný film Bratři, který vypjatou cestu mapoval. Nyní vybraná kina uvádějí i dokumentární snímek Útěk do Berlína, který ocení hlavně publikum dávající přednost faktografii před uměleckou zkratkou.

  9. Kazmova kontroverzní a mimořádně úspěšná ONEMANSHOW míří na VOD
    VOD16. 11. 2023
    Kazmova kontroverzní a mimořádně úspěšná ONEMANSHOW míří na VOD

    Stál všechen ten humbuk kolem ONEMANSHOW: The Movie, která měla v českých kinech premiéru v polovině srpna a jež zaznamenala mimořádný komerční úspěch, za to? Můžete se přesvědčit na Netflixu, kam celovečerák Kamila Bartoška a Andyho Fehua exkluzivně zamířil.

  10. Top kina ČR: Vavříny pro tuzemský romcom a bídný zájem o novinku Marvelu
    Filmy13. 11. 2023
    Top kina ČR: Vavříny pro tuzemský romcom a bídný zájem o novinku Marvelu

    Česká produkce se vrací na vrchol žebříčku tržeb a návštěvnosti tuzemských kin. Nová romantická komedie Jak přežít svého muže odolala komiksovému blockbusteru Marvels a předchozímu premiantovi, hororu Pět nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's).

  11. Jagna popisuje drsný život na venkově. Mimořádný film předkládá strhující scény bez východiska
    Recenze10. 11. 2023
    Jagna popisuje drsný život na venkově. Mimořádný film předkládá strhující scény bez východiska

    Po vizuálně působivém debutu S láskou Vincent, kde dvojice polských režisérů Hugh a DK Welchmanovi těžila z odkazu a trademarku slavného malíře Vincenta van Gogha, se partnerské duo pustilo do adaptace ikonické polské knihy, Reymontových Sedláků, za které autor obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Režiséři se úspěšně popasovali se složitou výzvou a publiku přinášejí naturalistický pohled na polský venkov na konci 19. století. Při sledování hnou diváky výrazné emoce jako údiv, úžas, smutek, zmar či bezmoc.

  12. VOD tipy: Reality show podle Bonda, Fincherův Zabiják a miliardový Super Mario Bros.
    VOD10. 11. 2023
    VOD tipy: Reality show podle Bonda, Fincherův Zabiják a miliardový Super Mario Bros.

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  13. „Až budeš mrtvej, na co budeš vzpomínat?“ Dva stand-up komici si pohrávají s filmovým médiem
    Filmy8. 11. 2023
    „Až budeš mrtvej, na co budeš vzpomínat?“ Dva stand-up komici si pohrávají s filmovým médiem

    Jiří Jakima a Tigran Hovakimyan, známí z pořádů Na stojáka a Comedy Club, vyrazí se svou živou show a povídkovým filmem na turné po České republice. Premiéra projektu Smrt je velká životní změna se uskuteční 22. listopadu v pražském Divadle Hybernia.

  14. Netflix představil novinky ze Stranger Things a první věty ze scénáře páté řady
    Seriály8. 11. 2023
    Netflix představil novinky ze Stranger Things a první věty ze scénáře páté řady

    Pátá, závěrečná série Stranger Things je v nedohlednu, publikum se nicméně musí držet ve střehu a v očekávání. Netflix tento týden zahájil propagační event Geeked Week, kde představuje aktuality ze své produkce. Stranger Things je vlajkovou lodí, kvůli nedávno ukončené stávce scenáristů a stále probíhající stávce herců však tvůrci nemohli zapnout kameru.

  15. „Kdo je tu monstrum?“ Brutální marvelovka Echo představuje první trailer
    Seriály8. 11. 2023
    „Kdo je tu monstrum?“ Brutální marvelovka Echo představuje první trailer

    Alaqua Cox se představí v úloze neslyšící antihrdinky Mayi Lopez v seriálu Echo. Půjde o spin-off k Hawkeyovi, který měl premiéru v roce 2021 a kde se postava Mayi objevila poprvé. Z první uvolněné upoutávky je patrné, že půjde o mimořádně drsnou podívanou s nejpřísnějším ratingem.