Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Recenze: Intimní dobové drama Přebíhání vypovídá o rasovém napětí jinak, než bývá zvykem
    Recenze19. 11. 2021
    Recenze: Intimní dobové drama Přebíhání vypovídá o rasovém napětí jinak, než bývá zvykem

    V nabídce Netflixu se objevuje přemýšlivý snímek Passing, který se vyjadřuje k problematikám rasové segregace a popírání etnických kořenů ve vlastní společenský prospěch. Je na něm mnoho dobrého i přesto, že jeho výpověď už v záplavě jiných černošských příběhů nemá takový dopad.

  2. Kultovní filmové monstrum Pumpkinhead dostane nové zpracování. Má nadchnout praktickými efekty
    Filmy18. 11. 2021
    Kultovní filmové monstrum Pumpkinhead dostane nové zpracování. Má nadchnout praktickými efekty

    Scénář k předělávce populárního monster-filmu Pumpkinhead z osmdesátých let je podle všeho kompletní a začátek produkce je na spadnutí.

  3. Trailer: Spider-Man čelí pěti zloduchům z minulosti ve vzrušujícím příběhu, který může přepsat historii komiksových adaptací
    Filmy17. 11. 2021
    Trailer: Spider-Man čelí pěti zloduchům z minulosti ve vzrušujícím příběhu, který může přepsat historii komiksových adaptací

    Druhý plnohodnotný trailer na třetí sólovku Spider-Mana v rámci MCU je tady a starými známými se to v něm jen hemží.

  4. Sky Sharks: Nic šílenějšího než létající nacistické žraloky už letos možná neuvidíte
    Recenze17. 11. 2021
    Sky Sharks: Nic šílenějšího než létající nacistické žraloky už letos možná neuvidíte

    Nezávislé sci-fi béčko Sky Sharks nabízí koncept, který je tak šílený, že ho lze akceptovat jen s vysokou mírou divácké benevolence - pokud tak ovšem učiníte, můžete se těšit na slušnou porci drzé a energické zábavy. Sky Sharks u nás uvádí jediná VOD služba, platforma SupremeXP.

  5. Recenze: Severní vody nás berou na lov velryb ve světě, jemuž vládne odporné a nevypočitatelné lidské zlo
    Recenze16. 11. 2021
    Recenze: Severní vody nás berou na lov velryb ve světě, jemuž vládne odporné a nevypočitatelné lidské zlo

    Dobrodružné drama z období viktoriánské Anglie obstarala společnost BBC. Bude pro vás správnou volbou, pokud oceňujete fyzické herectví, rozmáchlou výpravu a trochu syrového tuleního masa po svatomartinských hodech. Jestli ale vyžadujete podívanou kladoucí složitější otázky a podněty, můžete to rovnou zkusit s jiným seriálem.

  6. Nový Predátor se představuje na první fotce, má oficiální název a bude zasazen hluboko do minulosti
    Filmy15. 11. 2021
    Nový Predátor se představuje na první fotce, má oficiální název a bude zasazen hluboko do minulosti

    Na veřejnost vyvěrají první obsáhlejší informace o dalším filmovém příspěvku do série Predátor, který zavede diváky do minulosti a nabídne dosud neviděný souboj s obávaným mimozemským lovcem.

  7. Nová verze Sněhurky našla zlou královnu. Bude jí populární izraelská kráska
    Filmy14. 11. 2021
    Nová verze Sněhurky našla zlou královnu. Bude jí populární izraelská kráska

    Jedna z nejadaptovanějších pohádek historie se dočká nového zpracování, jemuž bude vévodit populární herecká tvář.

  8. Příběh o tom, jak Kevina Costnera mazaně přemluvili, aby ztvárnil úplně jinou a mnohými zatracovanou verzi Robina Hooda
    Téma14. 11. 2021
    Příběh o tom, jak Kevina Costnera mazaně přemluvili, aby ztvárnil úplně jinou a mnohými zatracovanou verzi Robina Hooda

    Snímek z počátku devadesátých let s Kevinem Costnerem je zřejmě nejproslulejším filmovým zpracováním legendy o sherwoodském zbojníkovi, jenž bohatým bral a chudým dával. Ale nechybělo málo a slavný herec mohl Robina Hooda ztvárnit v docela jiném a možná ještě ambicióznějším filmu.

  9. Recenze: Tom Hanks putuje postapokalyptickou krajinou se psem a upovídaným robotem
    Recenze12. 11. 2021
    Recenze: Tom Hanks putuje postapokalyptickou krajinou se psem a upovídaným robotem

    Ikonický herec se znovu ocitá v kůži trosečníka a společnost mu tentokráte dělají poslušný pejsek a robot s umělou inteligencí. Hřejivé lidské drama v postapokalyptických kulisách, uváděné na streamovací platformě Apple TV+, se příjemně sleduje, ale nepřichází s ničím překvapivým a atraktivní téma nedokáže účinně využít.

  10. První reakce: Hvězdně obsazená novinka Ridleyho Scotta je atmosférickou peckou ve stylu nejlepší gangsterky historie
    Filmy11. 11. 2021
    První reakce: Hvězdně obsazená novinka Ridleyho Scotta je atmosférickou peckou ve stylu nejlepší gangsterky historie

    Nestárnoucí filmař, jenž letos do kin poslal už jeden výborně hodnocený snímek, již za pár dní prozkoumá intriky a vraždu v bohatém rodinném klanu Gucci. První reakce ze zahraničí slibují náramnou podívanou a nebrání se přirovnáním k jednomu z nejlepších filmů historie.

  11. Recenze: Armáda lupičů krkolomně navazuje na horor se zombíky a potěší jen zasazením do pražských ulic
    Recenze10. 11. 2021
    Recenze: Armáda lupičů krkolomně navazuje na horor se zombíky a potěší jen zasazením do pražských ulic

    Pokračování jarního hitu Netflixu zavádí publikum před události prvního filmu, v němž protagonisté prováděli vyloupení kasina v zombíky okupovaném Las Vegas. Nyní se podíváme do Evropy a jsme svědky tří troufalých loupeží, jež se týkají zdánlivě neproniknutelných trezorů od vizionářského zámečníka. A jde o rychlokvašku, kterou si v klidu můžete odpustit.

  12. Recenze: Tím tvrdší je pád představuje černošský western se spoustou energie, který ale mnoho diváků naštve
    Recenze9. 11. 2021
    Recenze: Tím tvrdší je pád představuje černošský western se spoustou energie, který ale mnoho diváků naštve

    Netflix přináší westernový příběh, který je plný zábavy, dynamického pohybu a netradičních černošských antihrdinů, ale také nenápaditého opisování od předchůdců a rozporuplné revitalizace žánru.

  13. Fenomén snuff film. Reálný záznam smrti člověka je mýtus, který kinematografie využívá ve svůj prospěch
    Téma7. 11. 2021
    Fenomén snuff film. Reálný záznam smrti člověka je mýtus, který kinematografie využívá ve svůj prospěch

    Kinematografie a její tvůrci se vždy pokoušeli dosáhnout nejrůznějších extrémů a ta nejkontroverznější díla často souvisí s fenoménem snuff filmu, tedy skutečného záznamu lidské smrti. Jak tento diskutovaný mýtus vlastně vznikl a jak jej filmaři v průběhu let využívali, aby oklamali senzacechtivé publikum?

  14. Mohl natočit revoluční komiksový hit, ale nakonec stál u zrodu jedné z nejvýdělečnějších filmových sérií historie. Do světa kouzelníků by se významný režisér rád vrátil
    Téma6. 11. 2021
    Mohl natočit revoluční komiksový hit, ale nakonec stál u zrodu jedné z nejvýdělečnějších filmových sérií historie. Do světa kouzelníků by se významný režisér rád vrátil

    Byl postaven před nemožnou volbu, ale podle všeho učinil správné rozhodnutí. Jeden obrovský hit sice odmítl, ale režíroval první dva díly úspěšné série, která formovala celou generaci diváků a divaček.

  15. Svérázný režisér si ukousne pořádné sousto. Zadaptuje slavný grafický román od psychedelického tvůrce
    Filmy5. 11. 2021
    Svérázný režisér si ukousne pořádné sousto. Zadaptuje slavný grafický román od psychedelického tvůrce

    Novozélandský režisér Taika Waititi má po nedávných úspěších sebevědomí na rozdávání. Vrhne se proto na adaptaci díla, které je nejprodávanější grafickou novelou v rámci science fiction v historii.