Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Avatar: producent odhalil dějovou kostru pokračování nejúspěšnějšího filmu historie
    Filmy9. 12. 2021
    Avatar: producent odhalil dějovou kostru pokračování nejúspěšnějšího filmu historie

    První ze série pokračování Avatara má do kin zavítat již o příštích Vánocích a tvůrci pomalu začínají vykládat karty na stůl. Producent Jon Landau se čerstvě neváhal podělit o základní dějovou kostru druhého dílu a ubezpečil fanoušky, že režisér James Cameron přijde opět se silným a nadčasovým příběhem.

  2. Nový film Stevena Spielberga má datum premiéry. Režisérská legenda znovu volí unikátní a neprozkoumané téma
    Filmy9. 12. 2021
    Nový film Stevena Spielberga má datum premiéry. Režisérská legenda znovu volí unikátní a neprozkoumané téma

    Dnes vstupuje do tuzemských kin muzikál West Side Story, jímž si Steven Spielberg odškrtává další žánrový rest v jeho úctyhodné filmografii. Tím ale slavný režisér nekončí a již příští rok nás čeká jeho další projekt, který bude mít autobiografické prvky.

  3. Režisér Šestého smyslu a Znamení chystá další tajemný snímek. Našel netypického představitele hlavní role
    Filmy7. 12. 2021
    Režisér Šestého smyslu a Znamení chystá další tajemný snímek. Našel netypického představitele hlavní role

    Nezaměnitelný režisér M. Night Shyamalan, jehož tvorba bývá stejnou měrou uctívána i proklínána, pracuje na dalším záhadném projektu. Hlavní roli v něm ztvární bývalý wrestler a současná akční hvězda Dave Bautista.

  4. Čtvrtý Matrix se předvádí v nové upoutávce, která zvýrazňuje propojení s předchůdci i epické měřítko
    Filmy6. 12. 2021
    Čtvrtý Matrix se předvádí v nové upoutávce, která zvýrazňuje propojení s předchůdci i epické měřítko

    Nejočekávanější film nadcházejících týdnů nešetří v novém videu spektakulární akcí, výjevy z původní trilogie i možnými odpověďmi na otázky lačných fanoušků.

  5. Trailer: Nejvražednější motorovka historie znovu řinčí v přímém pokračování kultovního hororu
    Filmy6. 12. 2021
    Trailer: Nejvražednější motorovka historie znovu řinčí v přímém pokračování kultovního hororu

    Napjatě očekávané pokračování legendárního hororu Texaský masakr motorovou pilou, v němž maskovaný zabiják s motorovkou proměnil jeden slunečný texaský den v krvavou noční můru, se objeví na Netflixu za tři měsíce. Už nyní je ale k vidění první minutová upoutávka, která fanoušky originálu jistě nezklame.

  6. Nový filmový hit na obzoru. V Hollywoodu propukla válka o závodní snímek s nestárnoucí oscarovou hvězdou
    Filmy5. 12. 2021
    Nový filmový hit na obzoru. V Hollywoodu propukla válka o závodní snímek s nestárnoucí oscarovou hvězdou

    Nový snímek se závodní tematikou, v němž hlavní roli ztvární Brad Pitt, je momentálně nejžhavějším hollywoodským zbožím. Perou se o něj všechna velká studia i streamovací služby.

  7. Recenze: Síla psa je návratem legendární režisérky mezi elitu, ve westernových kulisách na Netflixu
    Recenze2. 12. 2021
    Recenze: Síla psa je návratem legendární režisérky mezi elitu, ve westernových kulisách na Netflixu

    Snímek renomované novozélandské režisérky Jane Campion Síla psa je důkazem, že Netflix zvládá nabídnout i hloubavá komornější díla s artovým uchopením. Westernové drama z počátku 20. století představuje osobitou a revizionistickou filmařinu, která by mohla být černým koněm letošní oscarové sezóny.

  8. Recenze: Vánoční shon, osmdesátá léta a vysněná herní konzole. 8-Bit Christmas je sváteční relaxací pro více generací
    Recenze1. 12. 2021
    Recenze: Vánoční shon, osmdesátá léta a vysněná herní konzole. 8-Bit Christmas je sváteční relaxací pro více generací

    HBO GO nabízí svým předplatitelům novou vánoční komedii, která v retro atmosféře osmdesátých let vypráví o chlapci jménem Jake Doyle. Ten je posedlý videoherní 8bitovou konzolí Nintendo, již chce pod stromeček získat za každou cenu. Je ale správné, aby děti vyrůstaly ve virtuálních světech a v uzavřených místnostech?

  9. První reakce: Očekávaný Batman s hvězdou Stmívání nabízí ty nejlepší komiksové momenty v historii
    Filmy29. 11. 2021
    První reakce: Očekávaný Batman s hvězdou Stmívání nabízí ty nejlepší komiksové momenty v historii

    Slavný komiksový hrdina a vykonavatel spravedlnosti v Gothamu se již brzy představí v novém filmovém zpracování s tváří stále populárnějšího Roberta Pattinsona. První testovací projekce má nový Batman už za sebou a ohlasy návštěvníků jsou veskrze pozitivní až nadšené.

  10. Fenomenální Pán prstenů to měl nahnuté. Proklínaný producent jej chtěl drasticky osekat a režii předat Tarantinovi
    Téma28. 11. 2021
    Fenomenální Pán prstenů to měl nahnuté. Proklínaný producent jej chtěl drasticky osekat a režii předat Tarantinovi

    O tom, že je Pán prstenů jednou z nejlepších filmových adaptací literárního díla, netřeba dlouze polemizovat. Jeho úspěch a vize režiséra Petera Jacksona ovšem visely na vlásku a vše mohlo skončit průšvihem, který by fanoušci Tolkiena nerozdýchali.

  11. První dojmy: Seriál Hawkeye vnáší do světa Marvelu vánočního ducha a příjemný humor
    Seriály25. 11. 2021
    První dojmy: Seriál Hawkeye vnáší do světa Marvelu vánočního ducha a příjemný humor

    Společnost Disney+ zveřejnila první dvě epizody nejnovějšího seriálu ze světa MCU, který se blíže zaměří na spíše přehlíženého hrdinu s lukem a šípy. A zatím to vypadá na nenáročnou a kvalitní zábavu.

  12. Pán tygrů: Nejbizarnější pořad loňského roku se vrací s druhou sérií, v níž buranství a exotika ustupují četným konspiracím
    Recenze25. 11. 2021
    Pán tygrů: Nejbizarnější pořad loňského roku se vrací s druhou sérií, v níž buranství a exotika ustupují četným konspiracím

    Dokumentární seriál o podivínských chovatelích divoké zvěře, z něhož se v březnu 2020 vyklubala společenská senzace, se nově rozrůstá o druhou pětidílnou sérii. S odstupem dvaceti měsíců můžeme sledovat, jaký dopad měl Pán tygrů na své protagonisty, do jejichž komplikované minulosti jsme detailněji zaváděni. Bohužel to už není taková zábava a vyvstává mnohem více otázek než odpovědí.

  13. Jurský svět 3: Studio odtajnilo pětiminutový úvod filmu, v němž dinosauři přebírají vládu nad Zemí!
    Filmy23. 11. 2021
    Jurský svět 3: Studio odtajnilo pětiminutový úvod filmu, v němž dinosauři přebírají vládu nad Zemí!

    Nová pětiminutová ochutnávka jednoho z největších blockbusterů posledních let odkrývá vzrušující návrat do doby před 65 miliony lety, kdy Zemi vládli dinosauři. Připomíná slavný dokumentární seriál Putování s dinosaury.

  14. Jen počkej, zajíci!, na němž generace X vyrůstala, bude pokračovat. V novém videu ale spíše děsí
    Seriály22. 11. 2021
    Jen počkej, zajíci!, na němž generace X vyrůstala, bude pokračovat. V novém videu ale spíše děsí

    Slavný sovětský animovaný seriál Jen počkej, zajíci! o škorpení vlka a zajíce si získal popularitu i daleko za hranicemi Sovětského svazu, kde vznikal mezi lety 1969 a 2006. Jeho pokračování se nyní představuje v první upoutávce, která ale příliš důvodů k radosti neskýtá.

  15. Unikátní český dokument podává svědectví o drastickém zneužívání chovné zvěře. Chladnými nenechá ani ty nejotrlejší.
    Filmy22. 11. 2021
    Unikátní český dokument podává svědectví o drastickém zneužívání chovné zvěře. Chladnými nenechá ani ty nejotrlejší.

    Dokumentární snímek, jehož celý název zní Svědectví: Pravda, která měla zůstat skryta, předkládá publiku bezútěšné záběry z mnoha českých velkochovů. Se zvířaty, která v mnoha případech končí na pultech řeznictví a v supermarketech, je v nich zacházeno s krutostí, jaké se umí dopouštět jen člověk. Ať už divák pojídá každodenně maso, nebo je zásadovým veganem, celý rozsah pravdy s ním zamává a občas jej nechá se slzami na krajíčku.