Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Spirited je rozverná komedie s Willem Ferrellem a Ryanem Reynoldsem o tom, jak vlastně vznikla Dickensova Vánoční koleda
    Recenze21. 11. 2022
    Spirited je rozverná komedie s Willem Ferrellem a Ryanem Reynoldsem o tom, jak vlastně vznikla Dickensova Vánoční koleda

    Dva populární komici spojili své síly a pro Apple TV natočili vánoční muzikál Spirited, v němž duch současných Vánoc v podání Willa Ferrella napravuje amorálního podnikatele Ryana Reynoldse. Dvouhodinový snímek boří pomyslnou stěnu mezi literární předlohou a její sebeuvědomělou adaptací a vychází z myšlenky, že sám Charles Dickens se inspiroval činností duchů, kteří mají vlastní kancelářské a logistické středisko. Svěží uchopení sráží místy teatrální sentiment a neurvalý humor.

  2. Pamatujete na film s nejlepší automobilovou honičkou historie? Nově se ho ujmou ti nejhvězdnější filmoví tvůrci
    Filmy20. 11. 2022
    Pamatujete na film s nejlepší automobilovou honičkou historie? Nově se ho ujmou ti nejhvězdnější filmoví tvůrci

    Slavný akční krimi snímek Bullitův případ z roku 1968 postavil sanfranciského policistu v podání Steva McQueena proti nebezpečným gangsterům. Režisér Steven Spielberg projevil zájem o moderní předělávku už dříve, až nyní ale obsadil hlavní roli a potvrdil, že půjde o jeho nadcházející projekt.

  3. Chris Hemsworth chce seknout s Thorem. Vrhá se do šílených podniků a lidé od Marvelu se bojí o jeho život
    Téma19. 11. 2022
    Chris Hemsworth chce seknout s Thorem. Vrhá se do šílených podniků a lidé od Marvelu se bojí o jeho život

    Jeden z nejdéle sloužících herců MCU hraje boha blesku už jedenáct let a ještě nedávno prohlašoval, že se s kladivem Mjolnir loučit nehodlá. Chris Hemsworth ale v rozhovoru pro Vanity Fair změnil postoj a naznačil, že by se nebránil, kdyby Thor nalezl pokojný a hrdinský konec. Herec se přitom v seriálové novince Tělo nezná hranic smrti vysmívá, což producenty Marvelu znervózňuje.

  4. Čtyři měsíce nepřijala žádnou stravu. Jde o podvod, nebo o jedinečný zázrak?
    Recenze18. 11. 2022
    Čtyři měsíce nepřijala žádnou stravu. Jde o podvod, nebo o jedinečný zázrak?

    Nový snímek od Netflixu s názvem Irský zázrak se pouští do ožehavého konfliktu mezi pragmatismem a náboženstvím. Demonstruje ho na případu jedenáctileté dívky, která kolem poloviny 19. století držela několikaměsíční mučednický půst. Žádný člověk by ale tak dlouho bez jídla nepřežil a zdravotní sestra, jež má za úkol zázračnou pacientku sledovat, hodlá záležitost logicky vysvětlit.

  5. Kokainová nemravnost, nebo geniální úlet? Nejpompéznější film roku Babylon s Pittem a Robbie kritiky rozdělil
    Filmy17. 11. 2022
    Kokainová nemravnost, nebo geniální úlet? Nejpompéznější film roku Babylon s Pittem a Robbie kritiky rozdělil

    Režisér Damien Chazelle, jenž má na svědomí respektované filmy Whiplash, La La Land a První člověk, v lednu uvede svůj dosud nejambicióznější projekt s názvem Babylon. Téměř tříhodinový návrat do období, kdy nástup zvuku měnil identitu filmového průmyslu, má za sebou první veřejnou projekci: Její účastníci vysílají do světa pozoruhodné a rozporuplné verdikty.

  6. Harrison Ford se ve svém prvním seriálu prohání po prériích a dokazuje, že Indiana Jonese pořád zvládne
    Seriály16. 11. 2022
    Harrison Ford se ve svém prvním seriálu prohání po prériích a dokazuje, že Indiana Jonese pořád zvládne

    První krátká upoutávka na očekávanou sérii 1923 od Paramount+ je venku. V pořadí druhý projekt, který dějově předchází populárnímu seriálu Yellowstone, se chlubí především účastí legendárního Harrisona Forda, jenž v osmdesáti letech poprvé zasáhne do špičkové televizní tvorby.

  7. Vymírají filmové hvězdy? Hollywoodská sláva je pomíjivá pro jedince i historicky
    Téma15. 11. 2022
    Vymírají filmové hvězdy? Hollywoodská sláva je pomíjivá pro jedince i historicky

    Populární herečka Jennifer Aniston si v nedávném rozhovoru pro Allure Magazine posteskla, že filmový průmysl umírá a nedisponuje žádnými hereckými hvězdami. Její postřeh je možná příliš zjednodušený, ale něco na něm bude. S hvězdami stříbrného plátna se to ostatně vždy mělo jako na houpačce.

  8. Indiana Jones 5: Režisér musel vyvracet, že testovací projekce dopadly katastrofálně
    Filmy14. 11. 2022
    Indiana Jones 5: Režisér musel vyvracet, že testovací projekce dopadly katastrofálně

    Archeolog v podání Harrisona Forda vyrazí na páté celovečerní dobrodružství příští léto a o jeho návratu prosáklo jen minimum informací. Ty nejnovější se bohužel týkají údajně nepovedených testovacích projekcí, které měly přizvané publikum zanechat zklamané a rozčarované mimo jiné nad tím, že štafetu po Indym převezme žena. To ale režisér filmu James Mangold záhy popřel.

  9. Čím se tak proslavili? Známí herci a herečky, kteří točí jeden špatný film za druhým
    Téma13. 11. 2022
    Čím se tak proslavili? Známí herci a herečky, kteří točí jeden špatný film za druhým

    Dosažení herecké star power často nijak nesouvisí s tím, jak kvalitní filmy vlastně natáčíte. Následujících osm herců a hereček většina lidí zná i podle jména, ačkoli z jejich filmografie se vyplatí seznámit maximálně se dvěma povedenými tituly.

  10. Oblíbené Město zvířat se vrací na Disney+. Do mafiánského křečka a lenochodů v restauraci se opět zamilujete
    Recenze12. 11. 2022
    Oblíbené Město zvířat se vrací na Disney+. Do mafiánského křečka a lenochodů v restauraci se opět zamilujete

    Šest let po premiéře skvělého animáku Zootropolis: Město zvířat si můžete na Disney+ pustit šestiepizodní prodloužení filmového příběhu. Desetiminutové přídavky rozvíjí dějové linky vedlejších postav včetně úřednických lenochodů či křeččího gangstera, přičemž každý díl zkouší trochu jiný žánrový přístup.

  11. Nejlepší marvelovka posledních let? Druhý Black Panther je ubrečený a naivní, ale konkurenci ukazuje záda
    Recenze10. 11. 2022
    Nejlepší marvelovka posledních let? Druhý Black Panther je ubrečený a naivní, ale konkurenci ukazuje záda

    Po čtyřech letech od premiéry jedničky se v kinech znovu zaskví kostým komiksového Black Panthera. Kromě fiktivních nepřátel jej tvůrci staví také proti politickým problémům současného světa. Úmrtí herce Chadwicka Bosemana rozlet fiktivní Wakandy nezastavilo. Režisér Ryan Cooglar přináší místy oslnivý a charakterový spektákl, který ale doplácí na přeplácaný a současně nepřesvědčivě gradovaný scénář.

  12. Hvězda Čelistí by se dožila 90 let. Roy Scheider hrál, boxoval, bojoval s vážnou nemocí a v kinech má nový film čtrnáct let po smrti
    Téma10. 11. 2022
    Hvězda Čelistí by se dožila 90 let. Roy Scheider hrál, boxoval, bojoval s vážnou nemocí a v kinech má nový film čtrnáct let po smrti

    Herecký představitel policejního náčelníka Martina Brodyho ze dvou dílů Čelistí sbíral rané životní zkušenosti v ringu. Jeho největším protivníkem na stříbrném plátně byl lidožravý žralok, do stáří mu pro změnu zasáhla rakovina kostní dřeně, jíž podlehl roku 2008. Přesto se ještě letos objevil v amerických kinech ve své poslední roli.

  13. Zapomeňte na Muzikál ze střední. Zac Efron ukazuje nabušené svalstvo a sestřih ze Shreka ve filmu o prokleté wrestlingové dynastii
    Filmy9. 11. 2022
    Zapomeňte na Muzikál ze střední. Zac Efron ukazuje nabušené svalstvo a sestřih ze Shreka ve filmu o prokleté wrestlingové dynastii

    Vyhlášený hezounek Zac Efron se v posledních letech snaží uniknout zaškatulkování a vybírá si role, které skýtají herecké i fyzické výzvy. Pro novinku The Iron Claw, v níž ztvárňuje ikonického wrestlera Kevina Von Ericha, to dle prvních fotografií platí dvojnásob.

  14. Dočká se slavná Věc pokračování? Její režisér, jenž za dvacet let natočil jediný film, by se nebránil
    Téma8. 11. 2022
    Dočká se slavná Věc pokračování? Její režisér, jenž za dvacet let natočil jediný film, by se nebránil

    Kultovní horor Věc, v němž vědecké ubikace na Antarktidě napadne zákeřný mimozemský parazit, letos oslavil čtyřicet let od premiéry. Před jedenácti lety se dočkal prequelu, který vysvětlil předchozí události, ale přímé pokračování navzdory dlouhodobým zvěstem nepřichází. To by sám režisér jedničky John Carpenter rád změnil.

  15. Hvězdy se opět sjíždí do Prahy. Keanu Reeves a Ana de Armas budou natáčet ženského Johna Wicka
    Filmy7. 11. 2022
    Hvězdy se opět sjíždí do Prahy. Keanu Reeves a Ana de Armas budou natáčet ženského Johna Wicka

    Dnes odstartuje v Praze natáčení nového příspěvku do akční série John Wick s názvem Ballerina, který se zaměří na ženskou protagonistku v podání herečky Any de Armas. Ta přebírá otěže po profesionální baletce Unity Phelan, jež se v dané roli krátce mihla ve třetím dílu Johna Wicka.