Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nesedí v koutě a tasí zbraně. Jak dopadnou letošní premiéry s akčními hrdinkami?
    Téma28. 4. 2023
    Nesedí v koutě a tasí zbraně. Jak dopadnou letošní premiéry s akčními hrdinkami?

    V kinech sice právě řádí finský zlatokop a bývalý žoldnéř, jenž ve filmu Sisu likviduje nacistické padouchy, ale letošek přeje také ženským akčním hrdinkám. Vedle Johna Wicka, Indiana Jonese nebo Dominica Toretta zatočí s filmovými zloduchy i herečky jako Brie Larson, Jennifer Lopez nebo Ana de Armas. Ty navazují na odkaz Ellen Ripley či Sarah Connor a musí se spolehnout na vlastní intelekt, fyzičku či superhrdinské schopnosti, které je odlišují od konkurentů.

  2. Novinka Netflixu Diplomatické vztahy je skvělá. Kvalitou scénáře a aktuálností dotahuje HBO
    Recenze27. 4. 2023
    Novinka Netflixu Diplomatické vztahy je skvělá. Kvalitou scénáře a aktuálností dotahuje HBO

    A přece ví, jak na to! Od Netflixu jsme si zvykli dostávat efektní portréty masových vrahů nebo fantaskní pořady pro náctileté. Ještě před měsícem by málokoho napadlo, že zvládne vyprodukovat i inteligentní konverzačku z nejvyšších politických sfér, která je stejnou měrou autentická i divácky atraktivní. Osmidílný seriál Diplomatické vztahy to všechno splňuje.

  3. Šokující jako nikdy dřív. Tajuplné Černé zrcadlo se vrací s hereckými hvězdami
    Seriály27. 4. 2023
    Šokující jako nikdy dřív. Tajuplné Černé zrcadlo se vrací s hereckými hvězdami

    Šestá série populárního sci-fi seriálu Černé zrcadlo, v němž tvůrci varují před technologickým pokrokem a především před kybernetickými hrozbami blízké budoucnosti, dorazí na Netflix již v červnu. První atmosférický trailer toho příliš neprozradí, ale můžeme se těšit na řadu hereckých hvězd ve třech hodinových epizodách, jež zpracují různé dystopické náměty.

  4. Kino Scala, jedno z kulturních center Brna, možná zanikne. Provozovatelé bojují
    Téma27. 4. 2023
    Kino Scala, jedno z kulturních center Brna, možná zanikne. Provozovatelé bojují

    Univerzitní kino na brněnském Moravském náměstí letos oslaví deset od svého znovuotevření. Za tu dobu se stalo společenským a kulturním centrem, v němž se schází nejen filmoví nadšenci všech generací. Kvůli plánované rekonstrukci chátrající střechy, kterou Scala sdílí s Divadlem Bolka Polívky, se však oblíbené kino svých kulatin možná nedožije. Náhradní prostory nejsou a možná nepomůže ani otevřený dopis brněnské primátorce Markétě Vaňkové, který sepsalo vedení tamního Ústavu filmu a audiovizuální kultury FF Masarykovy univerzity.

  5. Lék na italskou mafii. Denzel Washington masakruje zločince v upoutávce na Equalizer 3
    Filmy26. 4. 2023
    Lék na italskou mafii. Denzel Washington masakruje zločince v upoutávce na Equalizer 3

    Jeden z nejstylovějších akčních hrdinů dneška v podání Denzela Washingtona si hodlá užít důchod ve slunné Itálii, ale plány na klidné dožití mu překazí tamní gangsteři. Robert McCall, bývalý tajný agent elitní vojenské jednotky, musí nesmlouvavé mafii předvést svou drsnou bostonskou průpravu. Z prvního tříminutového videa vypadá třetí Equalizer na slušnou akční zábavu.

  6. Nejrychlejší muž, Supergirl a Michael Keaton jako Batman. Komiksovka Flash utahuje šrouby
    Filmy26. 4. 2023
    Nejrychlejší muž, Supergirl a Michael Keaton jako Batman. Komiksovka Flash utahuje šrouby

    Čím je Speedy Gonzales pro Looney Tunes, tím je Flash pro komiksy DC. Bleskurychlý superhrdina s tváří problémového Ezry Millera dostává svou vůbec první celovečerní sólovku, která se předvádí v nové upoutávce. Po vzoru marvelovského Spider-Mana v ní protagonista nabourá základy naší reality a z mnohovesmíru rázem proudí povědomí zloduchové i legendární klaďasové. Výsledkem je obrovský guláš, který by však při červnové premiéře mohl rozbít bank.

  7. Henry Cavill se v novém traileru loučí se Zaklínačem. Udobří si třetí řada publikum?
    Seriály25. 4. 2023
    Henry Cavill se v novém traileru loučí se Zaklínačem. Udobří si třetí řada publikum?

    Před zdvojenou letní premiérou na Netflixu se třetí série Zaklínače představuje v čerstvé 45sekundové upoutávce. Henry Cavill naposledy navlékl kostým Geralta z Rivie a společně s tvůrci se pokusí napravit reputaci seriálu, jehož druhá řada kvůli dějovým odchylkám od originálu či kostýmním nepřesnostem mnoho fanoušků a fanynek rozladila.

  8. Milion chvilek ve filmu. Unikátní projekt seznamuje s organizací bojující za demokracii
    Filmy25. 4. 2023
    Milion chvilek ve filmu. Unikátní projekt seznamuje s organizací bojující za demokracii

    Česká nezisková organizace Milion chvilek pro demokracii, která se v letech 2018 až 2021 mimo jiné zasazovala o rezignaci premiéra Andreje Babiše, se dočká filmového portrétu od režisérky Amálie Kovářové. Dokumentární snímek s názvem Milion chvilek zmapuje trnitou cestu od původního studentského aktivistického spolku, který v listopadu 2017 odstartoval apelem Chvilka pro Andreje, až k největšímu protestnímu shromáždění v české historii od revoluce roku 1989.

  9. Chystaný Napoleon ohromil první ukázkou v Las Vegas. Nic podobného jsme prý dlouho neviděli
    Filmy25. 4. 2023
    Chystaný Napoleon ohromil první ukázkou v Las Vegas. Nic podobného jsme prý dlouho neviděli

    Historický velkofilm Ridleyho Scotta (Gladiátor, Vetřelec) o francouzském císaři a vojevůdci Napoleonovi dorazí do vybraných kin 22. listopadu 2023, načež se objeví na Apple TV+. Hlavní roli ztvárnil Joaquin Phoenix a snímek bude v kinech distribuovat studio Sony, které na CinemaConu v Las Vegas představilo natěšenému publiku první exkluzivní záběry.

  10. Amazon chystá nejepičtější westernový seriál. Ano, bude to Sedm statečných
    Seriály25. 4. 2023
    Amazon chystá nejepičtější westernový seriál. Ano, bude to Sedm statečných

    Nic Pizzolatto, bývalý tvůrce úspěšného detektivního seriálu Temný případ, chystá pro Amazon ambiciózní projekt z Divokého západu. The Hollywood Reporter přinesl informaci, že půjde o televizní předělávku slavného westernu Sedm statečných. Práva má Amazon od března 2022, kdy za 8,5 miliardy dolarů odkoupil klasické studio MGM.

  11. Rosamunde Pilcher potkává bondovky. Akční komedie Ghosted  je ostuda s hvězdným obsazením
    Recenze25. 4. 2023
    Rosamunde Pilcher potkává bondovky. Akční komedie Ghosted je ostuda s hvězdným obsazením

    Když potkáte ženu svých snů, možná budete muset přinést jisté oběti. Farmář Chris Evans se v romantické akční komedii Ghosted od Apple TV+ zamiluje do Any de Armas, z níž se vyklube špičková agentka CIA. Milovník rostlin, jenž stále žije s rodiči a své lásce marně posílá romantické emoji, se nedopatřením zaplete do nebezpečné špionážní mise, jejíž selhání může vyústit ve smrt tisíců nevinných lidí. Kombinace dvou odlišných přístupů očividně skřípe a přes dobrý nápad nemá dílo Dextera Fletchera (Bohemian Rhapsody) co nabídnout.

  12. Matthew McConaughey a Woody Harrelson mají možná stejného otce, nájemného vraha
    Seriály24. 4. 2023
    Matthew McConaughey a Woody Harrelson mají možná stejného otce, nájemného vraha

    Dva slavní texaští rodáci, kteří jsou dlouhodobými přáteli a společně hráli v první sérii Temného případu, k sobě možná mají blíž, než kdokoli tušil. Třiapadesátiletý Matthew McConaughey nedávno prozradil, že jeho matka zřejmě měla intimní poměr s otcem jednašedesátiletého Woodyho Harrelsona, což jeho parťák a možná i nevlastní bratr následně potvrdil. Oba si přitom nově zahrají v komediálním seriálu Brother From Another Mother pro Apple TV+, kde se představí jako alternativní verze sebe sama.

  13. Nový Peter Pan mění historii. V milionové disneyovce má poprvé větší roli herec s Downovým syndromem
    Téma23. 4. 2023
    Nový Peter Pan mění historii. V milionové disneyovce má poprvé větší roli herec s Downovým syndromem

    Narodit se s genetickou zvláštností, která se projevuje zpomaleným tělesným růstem, specifickými obličejovými rysy a odlišnou mentální kapacitou i emočními projevy, nemusí vyústit v neplnohodnotný život. Patnáctiletý Noah Matthews Matofsky má Downův syndrom, přesto se v následujícím týdnu představí na Disney+ v očekávané hrané adaptaci Peter Pan a Wendy po boku Juda Lawa. Je to vůbec poprvé, co takto diferencovaný člověk ztvárňuje velkou roli ve filmovém blockbusteru.

  14. Klasické pozapomenuté a zaprášené filmy, jimž by remake mohl prospět
    Téma23. 4. 2023
    Klasické pozapomenuté a zaprášené filmy, jimž by remake mohl prospět

    Bědování nad nekonečným přívalem nepůvodních děl, pokračování a remaků je ve filmovém průmyslu možná oprávněné, ale rozhodně existují pozitivní výjimky. Některá pokračování milovaných hitů lidé zkrátka chtějí vidět, nové kabáty opatřené moderními efekty či aktuálními společenskými tématy mnohým látkám sluší. A proč by nešlo pomocí moderních technologií a současných autorů a autorek znovuoživit třeba následující díla, na nichž se zub času z různých důvodů podepsal a jejichž sdělení si zaslouží připomínat?

  15. Miliony dolarů za nic. Televizní tvůrci mají žně a studia je vyplácí, i když nic nedělají
    Téma22. 4. 2023
    Miliony dolarů za nic. Televizní tvůrci mají žně a studia je vyplácí, i když nic nedělají

    V cimrmanovském jazyce by se nečinnost jedince při týmové práci vysvětlila jednoduše tak, že daná osoba všechno organizuje. Televizní showrunneři mají u svých projektů absolutní rozhodovací moc, ale jejich úspěch se pochopitelně odvíjí od toho, co na streamovací služby a publiku doručí. Nebo to tak alespoň chodilo.