Kino Scala, jedno z kulturních center Brna, možná zanikne. Provozovatelé bojují

Kino Scala, jedno z kulturních center Brna, možná zanikne. Provozovatelé bojují
Univerzitní kino Scala | Ludmila Opltová / Český rozhlas
„Za oněch deset let od otevření se Univerzitní kino Scala stalo výjimečnou institucí, jež plně následuje, ba přesahuje ony zprvu zdánlivě idealisticky vytyčené cíle. Lze je bezesporu označit za místo vzdělávání, odborných diskusí a reprezentativního setkávání nejen akademické obce, nýbrž i té politické, protože nabízí unikátní prostory pro debatu formální (v sále) i neformální (ve foyer). Je velmi úspěšnou kulturní institucí, jež se brzy vypracovala na jedno z nejnavštěvovanějších jednosálových kin v republice a kde se pořádají prestižní filmové premiéry, kulturní festivaly či veřejné diskuse,“ apelují v dopisu primátorce filmoví vědci Pavel Skopal a Radomír D. Kokeš.
Scala, která má podle nich unikátní komunitní povahu a těší se obdivu zahraničních odborníků napříč různými obory, pokračuje díky výjimce od statiků v provozu do konce června. Následný vývoj je podle jeho šéfa Radka Pernici ve hvězdách. „Osobně si myslím, že 30. června se kino zavře a bude zde probíhat nějaký rozsáhlý a několikaměsíční stavebně-diagnostický průzkum, který ten napoví, co se bude dít dál,“ vyjádřil Pernica obavy v rozhovoru pro iRozhlas.
kino Scala
kino Scala | Ivo Dvořák
Provoz kina má na starost Masarykova univerzita ve spolupráci se společností Aeropolis, která zajišťuje celoroční program filmové produkce. Masarykova univerzita, jež si kino pronajímá od města, ho využívá pro odborné aktivity.
Dvoupodlažní podzemní prostor zahrnuje foyer, kavárnu, šatny i sál s balkónem, který je větší než v brněnských multiplexech. Většinu sedaček zdobí štítky se jmény lidí, kteří si místo pomyslně zakoupili a přispěli tím na rozvoj kina. I to svědčí o domácké atmosféře místa, které ve velkém navštěvují studující, vyučující či senioři. Vedle tradičního programu filmových premiér se zde pořádají odborné lekce pro studenstvo nebo speciální projekce starších filmů, o něž je ohromný zájem.
To vše nyní může skončit kvůli špatnému stavu budovy. Kdežto přilehlé Divadlo Bolka Polívky najde nové přístřeší v Bílém domě, s čímž jeho šéf souhlasil, Scala náhradní prostory nemá. „Od města Brna zatím nemáme žádné oficiální stanovisko o pokračování provozu Univerzitního kina Scala po 30. červnu. Určitě však máme zájem pokračovat. S městem, které je majitelem budovy, máme uzavřenou platnou desetiletou smlouvu. Věříme, že město přijde s konstruktivním návrhem, který umožní zachování provozu,“ oznámil pro iRozhlas mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.
kino Scala
kino Scala | Ivo Dvořák
Kino potřebuje k provozu příliš prostoru, což se zatím jeví jako nepřekonatelný problém. „Už kdysi jsme se poohlíželi po alternativním prostoru, kde bychom mohli Scale programově odlehčit. A s čistým svědomím můžu říct, že takový v současné chvíli není. Nejsou to jen filmy, je to i program akademický, jsou to oficiální premiéry nebo festivaly,“ uvedl dále Pernica.
Scala navíc nemá nárok na speciální péči, která připadá Polívkovi za to, že loni v předvolební kampani podpořil ODS a obdržel vyšší dotace na provoz. „Je to hrozný zásah pro nás hlavně proto, že jsme neudělali nic špatně. My jsme to kino společně s kolegy z Masarykovy univerzity vedli řádně, prostě jsme se to snažili vydupat ze země a taky jsme to ze země vydupali. Ale majitel objektu zanedbal údržbu, a proto jsme nucení přemýšlet o tom, že skončíme,“ uzavřel sklesle Pernica.
V současnosti běží i petice za zachování kina Scala.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu