Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Harrison Ford se v prvním klipu z Indiana Jonese 5 prohání v rikše. Film bude dlouhý
    Filmy16. 5. 2023
    Harrison Ford se v prvním klipu z Indiana Jonese 5 prohání v rikše. Film bude dlouhý

    Před blížící se premiérou filmu Indiana Jones a nástroj osudu na probíhajícím festivalu v Cannes studio Lucasfilm zveřejnilo první minutový klip. Zachycená akční scéna na prašných silnicích navazuje na tradiční honičky z předchozích dílů a vedle letmého pohledu na záporáka Vollera (Mads Mikkelsen) rozvíjí interakci mezi Indym (Harrison Ford) a jeho kmotřenkou Helenou (Phoebe Waller-Bridge). Souběžně s premiérou videa jsme se dozvěděli i oficiální stopáž filmu, který bude jasně nejdelší z celé pentalogie.

  2. Pravda o smrti JFK optikou mafiána a slavného scenáristy. Nechybí zástup hvězd
    Filmy16. 5. 2023
    Pravda o smrti JFK optikou mafiána a slavného scenáristy. Nechybí zástup hvězd

    Al Pacino, Viggo Mortensen, John Travolta či Shia LaBeouf si zahrají v novém převyprávění jedné z nejzásadnějších událostí minulého století. Na dosud neobjasněnou vraždu amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho si v thrilleru Assassination posvítí renomovaný scenárista, režisér a divadelní autor David Mamet.

  3. Pro Bonda se narodil, ale o ikonickou roli nejprve přišel. Pierce Brosnan slaví 70
    Téma16. 5. 2023
    Pro Bonda se narodil, ale o ikonickou roli nejprve přišel. Pierce Brosnan slaví 70

    Je jedním z nejslavnějších irských herců všech dob, jenž dosáhl nesmrtelnosti jakožto pátý filmový představitel agenta 007. Pierce Brosnan rovněž zazářil v řadě dalších velkoprodukcí, a pokud po něm nevyžadovali zpěv jako v případě muzikálu Mamma Mia!, vždy platil za váženou osobnost stříbrného plátna. Pocty a uznání sklízí i v osobním životě, který vede bez skandálů, plně pohroužený do meditací, věnující se rodině a charitativním aktivitám.

  4. Smrtonosná Jennifer Lopez chrání dceru v akčňáku Matka, který prohlubuje mizérii Netflixu
    Recenze14. 5. 2023
    Smrtonosná Jennifer Lopez chrání dceru v akčňáku Matka, který prohlubuje mizérii Netflixu

    V souvislosti s nově vydaným akčním dramatem Matka bychom měli brát na zřetel zejména dvě věci. Jennifer Lopez ani po padesátce nepřestává prahnout po titulu akční královny a Netflix pokračuje ve znehodnocování dříve populárních námětů a rovněž nadaných režisérů a režisérek. Nyní to odnesla Novozélanďanka Niki Caro (Pán velryb), která natočila bezzubý kompilát rodinných a špionážních klišé bez jakéhokoli autorského otisku.

  5. Tak nepřesné, jak jen to jde. Kultovní vesmírné filmy optikou odborníků z NASA
    Téma14. 5. 2023
    Tak nepřesné, jak jen to jde. Kultovní vesmírné filmy optikou odborníků z NASA

    Před pětadvaceti lety vznikly hned dva hollywoodské filmy, v nichž se lidská posádka snažila vychýlit asteroid z jeho kolizního kurzu. Země jen o chlup přežila v populárních a také u nás často reprízovaných hitech Armageddon a Drtivý dopad, které zpracovávají poněkud odlišné scénáře totožné hypotetické události. Magazín Yahoo Entertainment se u příležitosti výročí zeptal odborníků, jak moc se filmaři a filmařky drželi reality a vědeckých podkladů. A jak možná očekáváte, není to žádná sláva.

  6. Orgasmus při zabíjení a rasismus vůči „svým“. Ikoničtí poskoci filmových padouchů
    Téma13. 5. 2023
    Orgasmus při zabíjení a rasismus vůči „svým“. Ikoničtí poskoci filmových padouchů

    Hrdinové a hrdinky stříbrného plátna potřebují mít po ruce zloduchy, na nichž mohou dokazovat svou statečnost a odhodlání bránit spravedlnost. Někteří záporáci jsou tak výjimeční, že jejich proslulost se v popkultuře vyrovná klaďasům. Řada z nich však špinavou práci nechává na svých poskocích, které vysílá bojovat do první linie a spoléhá na jejich dovednosti, dokud se při závěrečném zúčtování nemusí protagonistovi postavit sami. Pobočníci filmových padouchů jsou díky pevným žánrovým šablonám snadno rozpoznatelní a někteří evidentně vyčnívají.

  7. Ben Affleck v paměťovém labyrintu. Hypnotik od režiséra Sin City je béčko, ale originální
    Recenze12. 5. 2023
    Ben Affleck v paměťovém labyrintu. Hypnotik od režiséra Sin City je béčko, ale originální

    Sci-fi snímek Hypnotik vstupuje tento týden do tuzemských kin. Se stopáží 93 minut a dějovým konceptem devadesátek říznutým o časoprostorové hrátky Christophera Nolana může jít o ideální odpočinkový program. Režisér Robert Rodriguez už sice natočil stylovější a divočejší kousky, ale zábavně imitovat povědomé zápletky a osázet je originálními perličkami pořád svede uspokojivě.

  8. Život definující legendu. Arnold, dokument o Schwarzeneggerovi, v traileru pumpuje adrenalin
    Filmy10. 5. 2023
    Život definující legendu. Arnold, dokument o Schwarzeneggerovi, v traileru pumpuje adrenalin

    Netflix pokračuje v dokumentárních portrétech věhlasných osobností a nově si posvítí na vůbec největší jméno showbyznysu. Třídílná série Arnold mapující dětství, kulturistickou, hereckou i politickou dráhu Arnolda Schwarzeneggera dorazí na stream 7. června a první trailer, který vám nabízíme s českými titulky, napovídá, že půjde o intenzivní podívanou.

  9. Nestála o sexuální scény a zavrhla úspěšný seriál. S erotikou je stále větší problém
    Téma10. 5. 2023
    Nestála o sexuální scény a zavrhla úspěšný seriál. S erotikou je stále větší problém

    Sedmatřicetiletá britská herečka Jameela Jamil se rozhodla odstoupit z konkurzu na čtvrtou řadu úspěšného seriálu Ty poté, co zjistila, že její nejmenovaná postava se má  obnažovat a „být sexy“. Hvězda seriálu She-Hulk: Neuvěřitelná právnička se o své zkušenosti podělila v podcastu Podcrushed, kde sdělila, že erotika je jí ve filmové a televizní branži proti srsti. A není zdaleka první.

  10. Strážci Galaxie 3 jsou mistrovským dílem o ochraně zvířat, ocenila je PETA
    Filmy10. 5. 2023
    Strážci Galaxie 3 jsou mistrovským dílem o ochraně zvířat, ocenila je PETA

    Organizace PETA, která se zasazuje za zvířecí práva, ve veřejném prohlášení ocenila režiséra Jamese Gunna a jeho nejnovější snímek Strážci Galaxie: Volume 3. Završení marvelovské trilogie o partě galaktických odpadlíků, kteří mají zejména jeden druhého, je v tuzemských kinech od 4. května.

  11. Pedro Pascal má nejlepšího agenta. Zahraje si v Gladiátorovi 2 a nejepičtějším hororu
    Filmy10. 5. 2023
    Pedro Pascal má nejlepšího agenta. Zahraje si v Gladiátorovi 2 a nejepičtějším hororu

    Všeobecně uznávaný herecký tahoun seriálů Narcos, Mandalorian a The Last of Us se v osmačtyřiceti letech konečně vrhá do hollywoodských filmových velkoprodukcí. Poté, co se připojil k Denzelu Washingtonovi ve dvojce Gladiátora, si jej vyhlédla také vycházející hororová hvězda Zach Cregger. Pedro Pascal ztvární hlavní roli v jeho připravovaném filmu, který má být nebývalou žánrovou epikou.

  12. Jeden z nejlepších filmů Nica Cage, kde hraje ukrajinského překupníka, pokračuje
    Filmy10. 5. 2023
    Jeden z nejlepších filmů Nica Cage, kde hraje ukrajinského překupníka, pokračuje

    Nicolas Cage konečně splatil všechny dluhy a poslední dobou se mu začíná pracovně dařit natolik, že pomalu upouští od šílených béček za pár milionů dolarů. Podle čerstvých informací si zopakuje roli překupníka zbraní Jurije Orlova z životopisného thrilleru Obchodník se smrtí (2005). Pokračování finančně neúspěšného, ale kritiky velebeného projektu opět chystá režisér a scenárista Andrew Niccol. K obsazení se přidá také populární Bill Skarsgård, jenž si zahraje Yuriho syna Antona.

  13. Zrozená pro stříbrné plátno. Malá mořská víla má první reakce, černošská Ariel údajně září
    Filmy9. 5. 2023
    Zrozená pro stříbrné plátno. Malá mořská víla má první reakce, černošská Ariel údajně září

    Hraná předělávka slavného animáku Malá mořská víla vstoupí do českých kin 25. května, ale psalo se o ní dlouho dopředu. Společnost Disney pokračuje ve svém lukrativním, byť veřejně často kritizovaném trendu hraných remaků, přičemž vášně vzbuzovalo hlavně obsazení černošské herečky a zpěvačky Halle Bailey do titulní role. Právě její výkon se přitom po světové premiéře nejvíc vyzdvihuje.

  14. Čínské ledy polevují. Třetí Strážci Galaxie vyjevují pokles zájmu, ale i zlomení čínské sabotáže
    Filmy9. 5. 2023
    Čínské ledy polevují. Třetí Strážci Galaxie vyjevují pokles zájmu, ale i zlomení čínské sabotáže

    Závěrečná část marvelovské trilogie o nesourodých, leč neoddělitelných ochráncích galaxie vstoupila do světových i tuzemských kin minulý týden. Strážci Galaxie: Volume 3 mají za první víkend tržby v hodnotě 282 milionů dolarů. Z toho 168 milionů přiteklo mimo USA a hned 28 milionů z čínského trhu, který přitom v posledních letech velké hollywoodské premiéry ignoroval.

  15. Nejlepší loňské seriály? Ceny Emmy se blíží, slavný časopis tipuje. Najdete tam své favority?
    Seriály9. 5. 2023
    Nejlepší loňské seriály? Ceny Emmy se blíží, slavný časopis tipuje. Najdete tam své favority?

    V září jako každoročně proběhne předávání cen Emmy, jimiž americká televizní akademie (Academy of Television Art & Sciences) ověnčí nejlepší pořady, které se v uplynulém roce uváděly v hlavním vysílacím čase. Ceremoniál loni v USA sledovalo takřka šest milionů lidí a jeho prestiž rozvádí debaty o výsledcích ještě před vyhlášením nominací. Časopis The Hollywood Reporter na základě analýzy dlouhodobých preferencí televizní akademie vytvořil předpověď, která slouží jako vhodné doporučení těch nejlepších soudobých show.