Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nic ve zlým. Jennifer Lawrence svádí náctiletého panice, film je však spíš nevýrazný
    Filmy23. 6. 2023
    Nic ve zlým. Jennifer Lawrence svádí náctiletého panice, film je však spíš nevýrazný

    Tento týden vstupuje do tuzemských kin mládeži nepřístupná romantická komedie Nic ve zlým, která svou kontroverzní zápletkou přitáhla negativní mediální pozornost už po vydání prvního traileru. Dvaatřicetiletá Jennifer Lawrence ztvárňuje řidičku Uberu Maddie, které zabavili auto, proto přijímá netradiční pracovní zakázku. Úzkostní rodiče devatenáctiletého nerda Percyho (Andrew Barth Feldman) špatně nesou, že jejich syn nejeví zájem o ženy a sex. Maddie jej má s příslibem nového automobilu zaučit a zbavit sociálních zábran.

  2. Ať žije král. Bruce Campbell, milovaný borec s motorovkou Ash a impotentní Elvis, slaví 65
    Téma22. 6. 2023
    Ať žije král. Bruce Campbell, milovaný borec s motorovkou Ash a impotentní Elvis, slaví 65

    Herci a herečky mohou být divadelní, oscaroví, béčkoví nebo kultovní. A pak je tu Bruce Campbell. Sympatickému rodákovi z Michiganu stačila jediná role v hororové sérii Lesní duch (Evil Dead), aby se stal nesmrtelným. Jenže Campbell, jemuž se pro jeho výraznou čelist přezdívá jednoduše Brada (The Chin), má za čtyřicetiletou kariéru na kontě přes 160 filmových či seriálových rolí. S celoživotním kamarádem a režisérem Samem Raimim se zasloužil o vývoj žánrové kinematografie jako málokdo.

  3. Vědma na Voyo není tak směšná, jak se zpočátku zdá. Bolí z ní hlavně uši
    Seriály22. 6. 2023
    Vědma na Voyo není tak směšná, jak se zpočátku zdá. Bolí z ní hlavně uši

    Na Voyo si můžete pustit první epizodu pětidílné fantaskní série Vědma v koprodukci České a Slovenské republiky, která je další spoluprací mezi scenáristkou a producentkou Adrianou Kronerovou a jejím synem, režisérem Jakubem Kronerem. Po romantických a komediálních seriálech Milenky a Kuchyňa se zaměřili na téma, jaké bychom očekávali spíš v nabídce Disney+. V příběhu, který se odvíjí na pomezí naší reality a smyslových dimenzí, proti sobě stanou nesmrtelní jedinci živení zlem a lidé, již se svůj ezoterismus snaží využívat k šíření dobra.

  4. Po Elvisovi je tu Priscilla. Trailer dává nahlédnout do života Presleyho osudové lásky
    Filmy21. 6. 2023
    Po Elvisovi je tu Priscilla. Trailer dává nahlédnout do života Presleyho osudové lásky

    Rok po senzačním Elvisovi se král rokenrolu vrací na stříbrná plátna, tentokráte však ve vedlejší úloze. Snímek Priscilla od renomované režisérky Sofie Coppoly totiž zmapuje dvanáct let života jeho osudové partnerky Priscilly Presley, již zpěvák poznal v jejích čtrnácti letech. Čerstvě zveřejněný trailer dává na srozuměnou, že Coppola znovu následuje pocitový přístup známý z jejích předešlých děl jako Ztraceno v překladu nebo Marie Antoinetta.

  5. Světová válka Z vznikala v bolestech. Tvůrci vystřihli akční inferno na Rudém náměstí
    Téma21. 6. 2023
    Světová válka Z vznikala v bolestech. Tvůrci vystřihli akční inferno na Rudém náměstí

    Před deseti lety se do kin dostal suverénně nejdražší a nejambicióznější zombie snímek historie, jehož tvůrci si stanovili ojedinělé cíle. Herec a producent Brad Pitt hodlal namísto akčního blockbusteru vytvořit odvážný geopolitický komentář, čímž by se Světová válka Z přiblížila své vrstevnaté a nelineární knižní předloze. Výrobu provázela řada problémů především se scénářem, který se v průběhu přepisoval a jehož revize si vyžádala přetočení čtyřiceti minut hotového materiálu.

  6. Netflix upravuje měřidlo sledovanosti. Hra na oliheň je stále bezkonkurenční
    Téma21. 6. 2023
    Netflix upravuje měřidlo sledovanosti. Hra na oliheň je stále bezkonkurenční

    Největší streamovací služba nově nestaví týdenní statistiky pouze na množství času, který uživatelé a uživatelky u populárních pořadů stráví. Počítadlo sledovanosti totiž zahrne i počet účtů, které daný titul přehrály, a to ve větším časovém rozpětí.

  7. Carrie Fisher se v novém filmu vrací do kin sedm let po své smrti
    Filmy20. 6. 2023
    Carrie Fisher se v novém filmu vrací do kin sedm let po své smrti

    Představitelka princezny Leiy ze Star Wars zemřela roku 2016 v šedesáti letech, přičemž následující rok se s publikem rozloučila premiérou Posledního z Jediů. Pár týdnů před smrtí však stačila zkompletovat také rodinné fantaskní drama Wonderwell, které po sérii odkladů konečně zamíří do amerických a britských kin 23. června.

  8. Druhý nejslavnější Arnold na světě. Padouch z filmu Mumie slaví 61 let
    Téma16. 6. 2023
    Druhý nejslavnější Arnold na světě. Padouch z filmu Mumie slaví 61 let

    Arnold Vosloo, charismatický filmový a divadelní herec jihoafrického původu, slaví jednašedesáté narozeniny. Proslavil se na sklonku devadesátých let úlohou mumifikovaného a oživeného egyptského kněze Imhotepa v sérii Mumie, kterou si diváci zamilovali a jejíž herci a herečky napomohli k takzvanému probuzení queer kultury.

  9. Nejzajímavější díla Stephena Kinga, která stále čekají na zfilmování
    Téma11. 6. 2023
    Nejzajímavější díla Stephena Kinga, která stále čekají na zfilmování

    Stephen King už zásobuje knihkupectví převážně hororovými bestsellery přes půl století a většina z nich se dočkala filmové či seriálové adaptace. Jsou mezi nimi i některé z největších a nejlépe hodnocených snímků historie. Momentálně v kinech terorizuje prokletou rodinu děsivý přízrak Kostlivec, jehož King zařadil do sbírky povídek Noční směna už roku 1978. Není přitom jediným kvalitním příběhem, jež hororový guru v různých formách vydal a které dosud odolávají plnokrevné mainstreamové adaptaci.

  10. Rodinné trauma v podobě hrůzného monstra. Kostlivec podle Stephena Kinga se povedl
    Recenze9. 6. 2023
    Rodinné trauma v podobě hrůzného monstra. Kostlivec podle Stephena Kinga se povedl

    Stephen King je natolik etablovaný schopný spisovatel, že i desetistránková povídka v jeho podání poslouží jako pevný základ pro stominutovou filmovou adaptaci. Kostlivec v režii Roba Savage, jenž tento týden vstoupil do tuzemských kin, rozvádí přímočaré vyprávění o nestvůře z dětských pokojíčků do solidně výživného hororového podobenství. Strašidelné scény jsou v něm hlavně zpočátku skutečně znepokojivé a příběh zkoumá drsnou rodinnou rehabilitaci po osobní tragédii.

  11. Marvel je zase originální. Musíte být špióni, abyste se dostali k úvodnímu klipu Tajné invaze
    Seriály9. 6. 2023
    Marvel je zase originální. Musíte být špióni, abyste se dostali k úvodnímu klipu Tajné invaze

    Zájem o marvelovskou filmovou sérii znovuoživili třetí Strážci Galaxie a od 21. června ho může přikrmit ještě očekávaný seriál Tajná invaze, v němž se titulní role Nicka Furyho chopí Samuel L. Jackson. Marvel už zveřejnil čtyři trailery, v nichž prezentuje zápletku kolem invaze Skrullů na naši planetu a láká na další herecké tahouny jako Ben Mendelsohn nebo Olivia Colman. Nyní se můžete dostat k exkluzivnímu klipu obsahujícímu prvních pět minut úvodní epizody, který marketingový tým zašifroval na nové webové stránce.

  12. Smrti, mluv se mnou. Horor od dvojice youtuberů je nejděsivější za dlouhou dobu
    Filmy7. 6. 2023
    Smrti, mluv se mnou. Horor od dvojice youtuberů je nejděsivější za dlouhou dobu

    Nová upoutávka na největší hororový hit letošního festivalu Sundance odhaluje starou pravdu, že s balzamovanou prackou disponující magickými schopnostmi si není radno zahrávat. Ve filmu Talk To Me se skupina teenagerů baví tím, že na sociální sítě umisťuje videa z jejich seancí, na nichž podstupují posednutí tajuplným předmětem a mohou komunikovat s duchy. Hrátky s neuchopitelným zlem se však nesmí přehánět a přátelé nechtěně osvobodí hrůzné nadpřirozené síly.

  13. HBO se pokouší o další Euforii. Kolem seriálu Idol je zatím víc humbuku, než zasluhuje
    Seriály7. 6. 2023
    HBO se pokouší o další Euforii. Kolem seriálu Idol je zatím víc humbuku, než zasluhuje

    Tvůrce Euforie Sam Levinson uvádí na HBO svůj nový seriál Idol, v němž Lily-Rose Depp ztvárňuje úspěšnou popovou zpěvačku Jocelyn, která padne do náruče tajuplného okultisty v podání Weeknda. Šestidílná série bude postupně vycházet v průběhu následujícího měsíce. HBO zatím zveřejnilo první hodinovou epizodu, o níž se mluví méně než o zákulisním zemětřesení před premiérou. A to není úplně dobře.

  14. Příští Captain America změnil název a ukázal hvězdnou posilu Harrisona Forda
    Filmy7. 6. 2023
    Příští Captain America změnil název a ukázal hvězdnou posilu Harrisona Forda

    Anthony Mackie přebírá štít po Chrisu Evansovi. Ztvární titulního hrdinu ve čtvrté sólovce Captain America, která do kin zamíří v květnu 2024. Očekávaný snímek se právě natáčí a Mackie na Instagramu sdílel nový a definitivní název spolu se zákulisní fotografií, na níž se baví s čerstvým marvelovským rekrutem Harrisonem Fordem.

  15. Fotorealistický Lví král má být ságou konkurující Star Wars
    Filmy7. 6. 2023
    Fotorealistický Lví král má být ságou konkurující Star Wars

    Předělávka klasického animáku Lví král vydělala roku 2019 ohromné peníze a na druhém díle, který se zaměří na život krále Mufasy, momentálně pracuje renomovaný režisér Barry Jenkins (Moonlight). Prezident Walt Disney Pictures Sean Bailey přitom pro New York Times prozradil, že daný svět skýtá potenciál pro mnohem větší filmovou sérii.