Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Slavný antihrdina Tom Ripley v nové minisérii od tvůrce Schindlerova seznamu
    Seriály14. 12. 2023
    Slavný antihrdina Tom Ripley v nové minisérii od tvůrce Schindlerova seznamu

    Archivy filmových a literárních děl minulého století jsou plné pamětihodných padouchů, jejichž nevypočitatelné charaktery lze přiřadit k těm nejnebezpečnějším žijícím lidem. Jednoho z nejproslulejších antihrdinů Toma Ripleyho stvořila americká spisovatelka Patricia Highsmith v pětidílné knižní sérii, jejíž první část s názvem Talentovaný pan Ripley nově adaptuje oscarový scenárista Steven Zaillian (Schindlerův seznam). Osmidílná série Netflixu Ripley, v níž trojici hlavních postav ztvární Andrew Scott, Dakota Fanning a Johnny Flynn, na prvních fotografiích odhaluje černobílý formát, tajuplného antagonistu i honosné italské prostředí.

  2. Láska nebeská je po 20 letech v českých kinech. Leccos se změnilo, ale stále jí jde podlehnout
    Téma13. 12. 2023
    Láska nebeská je po 20 letech v českých kinech. Leccos se změnilo, ale stále jí jde podlehnout

    Zřejmě nejikoničtější britský snímek nového století se nestal synonymem perfektní romantické komedie, o což debutující režisér a proslulý scenárista Richard Curtis (Mr. Bean, Deník Bridget Jonesové) bezpochyby usiloval. Vyprávění složené do devíti povídkových segmentů, jež se v průběhu proplétají a utvářejí portrét samotné lásky v jejím hořkosladkém emočním rozsahu, platí za klasiku vánoční. Jen o Vánocích je ten pravý čas, aby britský premiér obrážel domácnosti „té horší londýnské čtvrti“ a hledal svou milou služebnou, zatímco ublížený spisovatel jede do Portugalska vyznat lásku jiné služebné, která mu nerozumí ani slovo. I když je Láska nebeská (Love Actually) v mnohém problematická a zpátečnická, pořád svede nakazit optimismem a je s ní docela zábava.

  3. Marvel se rozpomněl, jak dělat kvalitní a temné projekty. Minisérie Echo má připomenout Daredevila
    Seriály12. 12. 2023
    Marvel se rozpomněl, jak dělat kvalitní a temné projekty. Minisérie Echo má připomenout Daredevila

    Rok 2024 bude v měřítku posledních let ojedinělý, neboť vedle Deadpoola 3 nezamíří do kin žádný nový příspěvek do marvelovské série MCU. Také seriály si berou oddech a Marvel uvede jen dva, přičemž pětidílná minisérie Echo dorazí na Disney+ už 10. ledna. Spin-off dřívějšího seriálu Hawkeye se zaměří na hrdinku Mayu Lopez alias Echo (Alaqua Cox), neslyšící původní Američanku odhodlanou vrátit se do rodného města a zpřetrhat vazby s minulostí, jež upředl její adoptivní strýc a šéf newyorského podsvětí Kingpin (Vincent D'Onofrio). Sérii už zhlédli první kritici a kritičky ve Velké Británii a oproti dětskému Hawkeyovi se máme těšit na dospělejší a překvapivě násilný příběh.

  4. Filmové Uncharted to zkusí i napodruhé. Nechá si Mark Wahlberg nasadit umělý knírek?
    Filmy12. 12. 2023
    Filmové Uncharted to zkusí i napodruhé. Nechá si Mark Wahlberg nasadit umělý knírek?

    Filmová adaptace jedné z nejpopulárnějších videoherních sérií minulý rok nedopadla úplně nejlépe. Uncharted v režii Rubena Fleischera (Zombieland) sice vydělalo přes 400 milionů dolarů, čímž se potvrdila atraktivita značky i starpower Toma Hollanda, ale kritické i divácké hodnocení zůstalo daleko za očekáváním. Herec Mark Wahlberg, jenž ztvárnil ikonickou postavu Victora Sullivana, se nechal slyšet, že na scénáři ke druhému dílu se začalo pracovat. Svůj návrat však zvažuje pouze za dodržení několika podmínek.

  5. Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc
    Téma11. 12. 2023
    Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc

    Druhé nejprestižnější filmové ocenění světa zná své letošní nominované filmy, seriály a osobnosti. Zlaté glóby, jejichž hlasování nově neutváří asociace zahraničních novinářů působících v Hollywoodu, na podzim ohlásily také novou kategorii vyzdvihující filmy, jež zaznamenaly výjimečný tržební úspěch. Druhá novinka se týká stand-up komiků, šest z nich si za televizní vystoupení o minimálním rozsahu třiceti minut poprvé vysloužilo vlastní nominaci. O vítězích rozhoduje 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, práva nyní drží společnost Dick Clark Productions. V pořadí 81. ceremoniál proběhne 7. ledna 2024 v hotelu Beverly Hilton, přičemž totožnost moderátora se ještě tají. Níže si můžete prohlédnout seznam nominovaných děl a osobností.

  6. Pompézní akce, bývalí trestanci, šílený Hemsworth. Sága Šíleného Maxe nabírá nepoznané měřítko
    Filmy11. 12. 2023
    Pompézní akce, bývalí trestanci, šílený Hemsworth. Sága Šíleného Maxe nabírá nepoznané měřítko

    Mel Gibson už apokalyptické pouštní pláně dávno opustil a v nadcházejícím snímku Furiosa ze světa Šíleného Maxe neuvidíme ani Toma Hardyho, jenž samotářského hrdinu ztvárnil v nadšeně přijaté Zběsilé cestě (2015). Režisér a duchovní otec celé ságy George Miller ovšem sáhl po atraktivních náhradách. Mladší verzi Furiosy, jíž se před osmi lety ujala Charlize Theron, ztvárnila Anya Taylor-Joy. Záporáka ve Furiose, která do českých kin vtrhne 23. května 2024, zase hraje populární Chris Hemsworth (Thor), jenž se pozastavil nad unikátním procesem natáčení a přiblížil také neotřelý casting a drsný charakter své postavy s poněkud výsměšným jménem Dementus.

  7. Oppenheimer spustil nákupní šílenství a dokazuje, že fyzické nosiče stále mají budoucnost
    Filmy11. 12. 2023
    Oppenheimer spustil nákupní šílenství a dokazuje, že fyzické nosiče stále mají budoucnost

    Miliardový filmový hit Christophera Nolana stále vyprazdňuje kapsy publika způsobem, který nás vrací o dvě dekády nazpátek. Opulentní tříhodinový životopis strůjce jaderné bomby vydržel v kinech několik měsíců a začátkem listopadu se exkluzivně navrátil do imaxových kinosálů. Nolan, jenž dlouhodobě brojí proti uvádění filmů na streamovacích službách, snímek natáčel na 70mm materiál, který v nejvyšší zamýšlené kvalitě zvládla přehrát jen hrstka světových kin. Oppenheimera si nyní můžete pustit také ve svém obýváku díky speciální 4K blu-ray edici, o niž je neuvěřitelný zájem.

  8. Nastal čas předat Bonda Stevenu Spielbergovi? Legendární režisér se o to už třikrát pokoušel
    Téma10. 12. 2023
    Nastal čas předat Bonda Stevenu Spielbergovi? Legendární režisér se o to už třikrát pokoušel

    Steven Spielberg změnil tvář filmového průmysl a dosáhl všeho, co si jen zamanul. Tedy až na jednu věc – nikdy nedostal příležitost režírovat filmovou bondovku, přestože se o ni v průběhu sedmdesátých let několikrát hlásil. Tehdejší hlavní producent a držitel práv na Flemingova knižní díla Albert R. Broccoli však sotva třicetiletého filmaře z různých důvodů třikrát odmítl. Co by se asi stalo, kdyby šestasedmdesátiletý Spielberg zažádal o svůj vysněný projekt dnes, kdy šestadvacátá bondovka čeká na příštího herce i režiséra?

  9. Nejlepší filmový psychopat? Nejlepší herec vůbec? John Malkovich v 70 stále překvapuje
    Téma9. 12. 2023
    Nejlepší filmový psychopat? Nejlepší herec vůbec? John Malkovich v 70 stále překvapuje

    Na plátně často zneklidňující a výbušný herec, jehož nezaměnitelný šeptavý hlas jako kdyby svolával démony k tajemnému rituálu, pracuje v sedmdesáti letech víc než kdy dřív. John Malkovich obdržel hned za svou první filmovou roli z roku 1984 nominaci na Oscara, miluje divadlo a hudbu a zůstává životním optimistou i ve chvílích, kdy ztrácí své příbuzné nebo když přichází o hromadu peněz. Žádný hollywoodský herec rovněž nehrál sám sebe v natolik kultovním filmu jako on.

  10. Zemřel Ryan O'Neal. Redfordův konkurent a hvězda nejkrásnějších filmů 70. let
    Téma9. 12. 2023
    Zemřel Ryan O'Neal. Redfordův konkurent a hvězda nejkrásnějších filmů 70. let

    Ve dvaaosmdesáti letech zemřel po dlouhých zdravotních komplikacích hollywoodský herec Ryan O'Neal, jenž byl začátkem sedmdesátých let čelní osobností konkurující Robertu Redfordovi či Clintu Eastwoodovi. Za roli v romantické klasice Love Story (1970), která byla v době svého uvedení šestým nejvýdělečnějším filmem historie, obdržel svou jedinou oscarovou nominaci. Největší stopu zanechal v historickém klenotu Stanleyho Kubricka Barry Lyndon (1975), který Akademie neprávem opomněla na úkor Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem. O jeho úmrtí informoval na Instagramu hercův syn Patrick.

  11. Jako jediná fotila pro Playboy a vyhrála Oscara. V 70 už Kim Basinger hrát nechce
    Téma8. 12. 2023
    Jako jediná fotila pro Playboy a vyhrála Oscara. V 70 už Kim Basinger hrát nechce

    Magazín Los Angeles Times ji roku 2011 zařadil na třetí místo v žebříčku padesáti nejkrásnějších žen ve filmu. Kariéru Kim Basinger definitivně nakoplo focení pro Playboy začátkem 80. let a mediálně nejprobíranější období se váže na její manželství s Alecem Baldwinem, které slavně karikovali také Simpsonovi. Sedmdesátiletá rodačka z americké Georgie, jejíž život poznamenala agorafobie a panické záchvaty úzkosti, ve vzácně podstupovaných rozhovorech přesto působí jako plachá žena s nohama na zemi. V posledních letech se věnuje především své dceři, a přestože ji Zlaté maliny pravidelně nominovaly na nejhorší herečku roku, doma má Oscara i Zlatý glóbus.

  12. Zbývající tvůrci seriálu M*A*S*H představí ve dvouhodinovém speciálu dosud neviděné záběry
    Seriály7. 12. 2023
    Zbývající tvůrci seriálu M*A*S*H představí ve dvouhodinovém speciálu dosud neviděné záběry

    Stanice Fox si na novoroční vysílání připravila nečekaný dárek. Uvede dvouhodinový speciál, v němž se Alan Alda a další žijící pamětníci definitivně ohlédnou za seriálovým fenoménem M*A*S*H. Pořad nese název M*A*S*H: The Comedy That Changed Television a nabídne dosud nezveřejněné historky, fotografie a záběry z natáčení od samotných tvůrců, herců a hereček.

  13. Hvězdy Star Wars si jdou v psychothrilleru Dcera divočiny po krku v odlehlých mokřadech
    Recenze7. 12. 2023
    Hvězdy Star Wars si jdou v psychothrilleru Dcera divočiny po krku v odlehlých mokřadech

    Vlastního otce si nevyberete. Mladá Helena s tím svým obráží zalesněná a bažinatá údolí daleko od civilizace, kde se učí lovit divou zvěř a přežívat dle ochranářských instinktivních pudů. A diví se, že matka je po návratu do ztrouchnivělé chaty nikdy nevítá s otevřenou náručí. Otec Jacob (Ben Mendelsohn) totiž svou ženu unesl, znásilnil a přiměl k životu, který zvládnete přijmout snad pouze tehdy, pokud se mu učíte hned od narození.

  14. Noví Návštěvníci se komunistům vysmějí. Série To se vysvětlí, soudruzi! má šílený paranormální trailer
    Seriály6. 12. 2023
    Noví Návštěvníci se komunistům vysmějí. Série To se vysvětlí, soudruzi! má šílený paranormální trailer

    Rok 1983, pražská laboratoř zkoumající paranormální jevy. Tvůrci oceňovaného snímku Úsvit obsadili do bláznivé a brakově stylizované série České televize s názvem To se vysvětlí, soudruzi! herecké osobnosti, jako je Jiří Macháček, Leoš Noha, Lenka Termerová nebo Jan Cina. Projekt vycházející z reálné Psychoenergetické laboratoře pod katedrami ČVUT a VŠCHT v prvním traileru působí jako divoký nástupce tuzemských Návštěvníků, s nimiž má společnou i mezinárodní koprodukci a sci-fi prvky, jež hodlá prezentovat s nadhledem a tentokrát i s kousavým postojem vůči tehdejší komunistické vládě.

  15. Další herecký velikán vyhlíží předčasný důchod. Nicolas Cage splatil dluhy a má hotovo
    Téma6. 12. 2023
    Další herecký velikán vyhlíží předčasný důchod. Nicolas Cage splatil dluhy a má hotovo

    Ať už jej řadíme mezi hrozné, kultovní nebo skvělé herce, na jednom se shodneme – Nicolas Cage je originál. Devětapadesátiletý držitel Oscara za Leaving Las Vegas (1995) se v posledních patnácti letech zvlášť činil, aby poctivě zalátal patnáctimilionové daňové úniky, a přijímal role v projektech mnohdy extravagantních a šílených. V novém rozhovoru pro Vanity Fair se Cage nechal slyšet, že obecenstvu již odevzdal svůj veškerý talentový arzenál a možná přichází čas, který by měl věnovat rodině. Tři nebo čtyři filmy by však ještě stihnout mohl.