Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Předpovídá Obama třetí světovou válku? Režisér apokalyptického trháku Netflixu to vyvrací
    Filmy21. 12. 2023
    Předpovídá Obama třetí světovou válku? Režisér apokalyptického trháku Netflixu to vyvrací

    Netflixu druhým týdnem vládne působivé a hvězdně obsazené katastrofické drama Nech svět světem (Leave the World Behind), které doprovází konspirace ohledně zapojení producenta filmu a bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Režisér a scenárista Sam Esmail, jenž napínavý příběh nakusující možný průběh příští světové války adaptoval ze stejnojmenné knihy Rumaana Alama z roku 2020, však zvěsti o Obamových tvůrčích machinacích popřel.

  2. Adam Sandler v první ukázce jako Kosmonaut z Čech. Ambiciózní sci-fi z českých lokací uhrane
    Filmy20. 12. 2023
    Adam Sandler v první ukázce jako Kosmonaut z Čech. Ambiciózní sci-fi z českých lokací uhrane

    Dlouho u nás nevznikla velká hollywoodská produkce, která by takto čerpala z tuzemské kultury. Kosmonaut z Čech (Spaceman) vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Jaroslava Kalfaře a pojednává o prvním českém kosmonautovi Jakubovi Procházkovi (Adam Sandler), jenž podniká výzkumnou misi k okraji sluneční soustavy. Souží jej vzpomínky na opuštěnou manželku Lenku (Carey Mulligan) a na lodi se objeví mimozemský pavouk (Paul Dano) z počátku věků, jenž mu pomáhá mnoho věcí upřesnit. Netflixovská produkce v režii Johana Rencka (Černobyl) slibuje podnětnou odyseu povědomými lokacemi v pětadvacetivteřinovém teaser traileru.

  3. Domina z proutěného křesla. Remake průlomového soft porna Emmanuelle má Naomi Watts
    Filmy19. 12. 2023
    Domina z proutěného křesla. Remake průlomového soft porna Emmanuelle má Naomi Watts

    Sexsymbolem osmdesátých let byly Kim Basinger nebo Michelle Pfeiffer, ovšem většina Francouzů a posléze i Čechů by možná vyhrkla jméno Sylvie Kristel s ohledem na její roli v erotickém dramatu Emmanuelle (1974). Proslulá francouzská adaptace stejnojmenného románu Emmanuelle Arsan z roku 1959 byla v 80. letech populární a často citovaná také v tuzemské kultuře. Stala se prvním erotickým filmem distribuovaným velkým studiem (Columbia Pictures) a její úspěch zažehl vlnu různorodých děl otevřeně zdůrazňujících sexualitu. Režisérka Audrey Diwan (Událost) pracuje na novodobém remaku, v němž titulní roli ztvární Francouzka Noemie Merlant (Tár) a vedlejší úlohu nově přijala Naomi Watts (Kruh).

  4. Wednesday, Peaky Blinders, Vyproštění i One Piece dostanou svůj spin-off
    Seriály19. 12. 2023
    Wednesday, Peaky Blinders, Vyproštění i One Piece dostanou svůj spin-off

    Netflix zjevně ignoruje sestupnou tendenci svých rozvětvených show a v blízké budoucnosti dopřeje spin-offy hned několika populárním látkám, jež často ani nepramení z jeho soukromé knihovny. Seriálový megahit Wednesday se má vrátit s příběhem orientovaným na postavu strýčka Festera (Fred Armisen), Peaky Blinders se možná přemístí do bostonských padesátých let a nové uchopení údajně čeká také akční sérii Vyproštění a legendární anime One Piece.

  5. Mark Wahlberg má Plán pro rodinu. Zatajit, že namísto dovolené ujíždí před nájemnými zabijáky
    Recenze19. 12. 2023
    Mark Wahlberg má Plán pro rodinu. Zatajit, že namísto dovolené ujíždí před nájemnými zabijáky

    Nestárnoucí Marky Mark má v komediální novince Apple TV+ Plán pro rodinu (The Family Plan) neobvyklé starosti. Romantická jiskra s manželkou Jessicou (Michelle Monaghan) po narození malého Maxe vyprchává, jejich dvě pubertální děti bojují se seberealizací ve skutečném i virtuálním světě a navíc se ozývá minulost v podobě otcovy bývalé práce, která navzdory všem indiciím obsahovala likvidaci politicky nepohodlných osob či teroristů. Nyní usedlý prodavač aut musí rozklížené rodině namluvit, že vyráží na neohlášenou dovolenou do Las Vegas, a před obstaráním nových identit tajně pobít své pronásledovatele v čele s nelítostným McCaffreym (Ciarán Hinds). Nebýt hloupého a zcela tuctového konce, mohla to být nečekaně kvalitní zábava.

  6. Herec Jonathan Majors je násilník. Druhého Thanose už neztvární
    Téma19. 12. 2023
    Herec Jonathan Majors je násilník. Druhého Thanose už neztvární

    Marvelovská filmová série má další problém. Herec Jonathan Majors, jenž dosud ve třech projektech ztvárnil různé inkarnace obávaného zloducha Kanga Dobyvatele, prohrál ostře sledovaný soud a veřejnost jej může definitivně označit za domácího násilníka. Porota uznala žaloby jeho ženských obětí, jež obtěžoval i fyzicky napadal, a společnost Disney od něj promptně dává ruce pryč. Plánovaný sraz Avengerů v bitvě proti Thanosovu nástupci tudíž projde drastickými změnami, popřípadě nelze vyloučit Kangovo přeobsazení, což by v mnohovesmírném příběhu nemusel být až takový problém.

  7. Sydney Sweeney kousl při natáčení pavouk. Virálně vřískat by však měla spíš zvířata
    Téma19. 12. 2023
    Sydney Sweeney kousl při natáčení pavouk. Virálně vřískat by však měla spíš zvířata

    Populární herečka Sydney Sweeney se podělila o krajně nepříjemný zážitek ze zákulisí romantické komedie S tebou nikdy, jejíž natáčení zahrnovalo také manipulaci s poměrně velkým pavoukem z čeledi maloočkovitých. V talkshow Jimmyho Fallona šestadvacetiletá herečka ukázala video, které zachycuje její dramatickou reakci, a připomněla rovněž ubezpečování štábu, podle něhož měl být pavouk „trénovaný“. Nikdo nepřišel k výraznější úhoně, většinou to jsou naopak zvířata, která by si měla stěžovat.

  8. Šedesátiny Brada Pitta. Šest památných rolí, v nichž herecký idol nejvíc zdivočel
    Téma18. 12. 2023
    Šedesátiny Brada Pitta. Šest památných rolí, v nichž herecký idol nejvíc zdivočel

    Brada Pitta netřeba představovat. Dnes šedesátiletý hollywoodský herec a producent se dlouhodobě řadí k nejpopulárnějším celebritám a dávno prokázal, že za pohlednou tváří vězí pořádná dávka talentu. Jakožto milovník filmů si umí vybírat zajímavé role v projektech, jejichž kvalitativní rovnováha patří k těm nejstabilnějším v Hollywoodu. Držitel dvou Zlatých glóbů, jednoho hereckého a jednoho producentského Oscara a mnoha dalších ocenění se nebojí výzev a čas od času se na stříbrném plátně předvede v poloze, která zcela popírá jeho obecný status a image. Tak jako v šesti níže popsaných filmech, jež nejlépe reflektují hercův výjimečný rozsah.

  9. Minimum práce za spoustu peněz. Gary Oldman vysvětlil, jak málo stačí pro blockbusterové série
    Téma18. 12. 2023
    Minimum práce za spoustu peněz. Gary Oldman vysvětlil, jak málo stačí pro blockbusterové série

    Přestože patří k nejlepším britským hercům své generace, pětašedesátiletý Gary Oldman vděčí za kariérní záchranu dvěma velkým filmovým sériím, jež mu během náročného životního období pomohly jednoduchou nepřímou úměrou „málo práce za hromadu peněz“. Představitel Siriuse Blacka ze světa Harryho Pottera a komisaře Gordona z batmanovské série Christophera Nolana v talkshow Drew Barrymore popsal, jak mu dané role před takřka dvaceti lety umožnily vydělat dost peněz, nabýt dosud nepoznané slávy i pečovat o děti po dramatickém rozvodu.

  10. Dříve originální Slepičí úlet v netflixovském pokračování rýpe do fastfoodového konzumerismu
    Recenze17. 12. 2023
    Dříve originální Slepičí úlet v netflixovském pokračování rýpe do fastfoodového konzumerismu

    Dvě dekády poté, co skupina rebelujících slípek vyprášila kožich zlé farmářce Tweedyové a prchla z jejího drůbežího vězení, se situace dost změnila. Komunita slepic ukrývající se na malém ostrově musí ve filmu Slepičí úlet: Zrození nuget proniknout do futuristické továrny na zpracování kuřecích nugetek. Přímočarý útěkářský koncept prvního dílu, jenž náleží k předním trofejím výtvarného studia Aardman (série Wallace a Gromit), Netflix přetváří do divoké imitace několika žánrů a společenské satiry o nehumánní povaze konzumerismu, především fastfoodové kultury.

  11. George Clooney a Adam Sandler budou na Netflixu společně dospívat
    Filmy17. 12. 2023
    George Clooney a Adam Sandler budou na Netflixu společně dospívat

    Oceňovaný režisér a spoluautor scénáře fenomenální Barbie Noah Baumbach chystá čtvrtý celovečerní film pro Netflix, v němž spojí své síly George Clooney a Adam Sandler. Projekt, jímž Baumbach naváže na předchozí tituly Meyerowitzovic historky (nový výběr), Manželská historie a Bílý šum, zatím nemá název ani dějovou synopsi. Šéf filmové tvorby Netflixu Scott Stuber ovšem snímek popsal jako „zábavný a emotivní příběh o dospívání dospělých lidí“.

  12. Národní filmový registr USA existuje 35 let a čítá 875 děl. Nově i Sám doma a Terminátora 2
    Téma16. 12. 2023
    Národní filmový registr USA existuje 35 let a čítá 875 děl. Nově i Sám doma a Terminátora 2

    Dalších 25 filmů letos přibylo do cenného archivu kulturně či esteticky hodnotných děl Národního filmového registru USA. Tato kolekce podléhající radě National Film Preservation Board (NFPB) vznikla roku 1988 na popud věhlasných režisérů jako Martin Scorsese nebo Frank Capra, kteří chtěli zabránit komerčnímu přetváření klasických filmů. Přestože seznam zahrnuje řadu kanonických hollywoodských snímků, až letos přibyly oceňované klasiky jako Sám doma, Terminátor 2: Den zúčtování nebo Ukradené Vánoce Tima Burtona.

  13. Zneklidňující trailer k filmu Out of Darkness odkrývá mrazivý horor z doby kamenné
    Filmy15. 12. 2023
    Zneklidňující trailer k filmu Out of Darkness odkrývá mrazivý horor z doby kamenné

    Nepočítáme-li animovanou Dobu ledovou, filmů z etapy obývané mamuty se příliš nerodí. Britská novinka Out of Darkness, která se odehrává před 43 tisíci lety, v prvním traileru poodhaluje fyzický survival horor říznutý napínavým Rituálem. A záhy nás může mrzet, že tenhle nenápadný projekt studia Bleecker Street zatím od 9. února míří pouze do amerických kin.

  14. Tuniský parlament se vymezuje proti obsazení černošské hvězdy do role vojevůdce Hannibala
    Filmy15. 12. 2023
    Tuniský parlament se vymezuje proti obsazení černošské hvězdy do role vojevůdce Hannibala

    Netflix v minulosti vzbudil kontroverzi obsazením černošské herečky Adele James do úlohy egyptské vládkyně Kleopatry, která byla dle historiků makedonského řeckého původu. Tyto debaty se částečně opakují po oznámení nového projektu režiséra Antoineho Fuquy (Equalizer), v němž si Denzel Washington zahraje slavného kartágského vojevůdce Hannibala. Největší protivník Říma za druhé punské války, jenž s četným vojskem a bojovými slony přešel Alpy a vpadl mocné říši do týlu, byl však podle všeho bílým semitským mužem s původem u fénických osadníků. Proti Washingtonovu obsazení se tudíž vyhrazuje i parlament Tuniska, na jehož území se Kartágo v minulosti rozléhalo.

  15. Líná a nakynutá Kung Fu Panda se počtvrté vydává vytřít padouchům zrak i jídelní misky
    Filmy14. 12. 2023
    Líná a nakynutá Kung Fu Panda se počtvrté vydává vytřít padouchům zrak i jídelní misky

    Dračí kung fu bojovník v těle lajdácké a nepříliš moudré pandy Poa s hlasem Jacka Blacka se představí ve svém čtvrtém celovečerním snímku 7. března 2024. Kung Fu Panda 4 od studia DreamWorks (Shrek) si klestí cestu novými padouchy a mentorskými výzvami v prvním oficiálním traileru. Poa vyruší z hluboké meditace myšlenky na večeři a následně se bude muset spřáhnout s novou postavou Zhen (Awkwafina) a společně čelit záporačce Chameleon (Viola Davis), která absorbuje schopnosti ostatních zloduchů. Upoutávka umí za zvuků Seven Nation Army pobavit i vizuálně oslovit.