Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Mandalorian a Baby Yoda míří do kin. Populární seriál se dočká filmu
    Filmy10. 1. 2024
    Mandalorian a Baby Yoda míří do kin. Populární seriál se dočká filmu

    Několikaměsíční spekulace se mění v realitu a fandové Star Wars konečně mohou bez obav vyhlížet návštěvu kina. Seriál Mandalorian (The Mandalorian), který se od roku 2019 tyčí jako televizní vlajková loď Disneyho předaleké galaxie, totiž místo klasické čtvrté série obdrží celovečerní snímek od svého dvorního režiséra Jona Favreaua. Mandalorian & Grogu bude první kinopremiérou Star Wars od Vzestupu Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker) a natáčení by mělo odstartovat už ke konci tohoto roku.

  2. Přeživší horského neštěstí neměli slov. Trhák Netflixu Sněžné bratrstvo je odrovnal
    Filmy9. 1. 2024
    Přeživší horského neštěstí neměli slov. Trhák Netflixu Sněžné bratrstvo je odrovnal

    Katastrofický španělský snímek Netflixu Sněžné bratrstvo (Society of the Snow) se vrátil do roku 1972, kdy se dopravní letadlo převážející uruguayský ragbyový tým zřítilo uprostřed zasněžených And. Z pětačtyřiceti lidí na palubě jich pád přežilo 33, když se však na místo dostaly záchranné služby, zbylo jen šestnáct. Někteří jsou mezi námi ještě po půl století po incidentu. Režisér netflixovského zpracování J. A. Bayona jim snímek před premiérou promítl a dočkal se emotivních i pochvalných reakcí.

  3. Do kin poslal pořádně zkrácenou verzi. Nyní je Scottův Napoleon dostupný online
    Filmy9. 1. 2024
    Do kin poslal pořádně zkrácenou verzi. Nyní je Scottův Napoleon dostupný online

    Jeden z nejdražších a nejdiskutovanějších filmů minulého roku, historický Napoleon režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor), od dnešního dne míří na prémiové VOD služby. Rozporuplné přijetí podvratného životopisu slavného vojevůdce, jehož ztvárnil Joaquin Phoenix, zřejmě částečnou měrou způsobilo režisérovo tradiční rozhodnutí poslat do kin zkrácenou dvouapůlhodinovou verzi. Ta režisérská má mít přes čtyři hodiny a snad se jí dočkáme po uvedení na Apple TV+, k němuž by mělo dojít v průběhu února.

  4. Záhadný trailer boří internet. Láká na film, v němž Nicolas Cage hraje masového vraha
    Filmy9. 1. 2024
    Záhadný trailer boří internet. Láká na film, v němž Nicolas Cage hraje masového vraha

    Obzvlášť u hororových titulů se mnohokrát potvrdilo, že tajuplný náznakový marketing se cení zlatem. Společnost NEON na internet vypustila blíže nespecifikovanou sedmatřicetivteřinovou upoutávku, v níž vidíme pouze dvě znepokojivé fotografie a slyšíme hovor na tísňovou linku. Ač schází název a jakékoli podrobnější informace, filmová komunita si rychle dala dohromady, že jde o nadcházející thriller s Nicolasem Cagem Longlegs. Čerstvý šedesátník v něm ztvárňuje sériového vraha a druhý záběr na podezřele dlouhé končetiny napovídá, že bychom měli být na správné adrese.

  5. Agent s povolením urážet. Staré bondovky se vysílají s varováním, že jsou morálně škodlivé
    Téma8. 1. 2024
    Agent s povolením urážet. Staré bondovky se vysílají s varováním, že jsou morálně škodlivé

    Britský filmový institut (BFI) pořádá londýnskou přehlídku věnovanou tvorbě proslulého hudebního skladatele Johna Barryho, jenž mimo jiné pracoval na klasických bondovkách Goldfinger a Žiješ jenom dvakrát. Každá projekce, která zahrnuje i další tituly s Barryho hudebním podkresem, obsahuje varování, že inkriminovaný snímek dnes může publikum urážet.

  6. Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku
    Festivaly a ceny8. 1. 2024
    Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku

    V Hollywoodu po 81. rozdali prestižní Zlaté glóby, jimiž asociace zahraničních novinářů každoročně oceňovala mimořádné umělecké úspěchy na poli filmu a televize. Letos ovšem hlasování poprvé připadlo novému a globálně vyváženějšímu sdružení 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, kteří nejlepšími filmy roku zvolili drama Oppenheimer, komedii Chudáčci (Poor Things) a evropskou Anatomii pádu (Anatomie d'une chute). Na ceremonii, jíž provázel stand-up komik a herec Jo Koy, se z vítězství radovali rovněž herci Cillian Murphy, Paul Giamatti a Robert Downey jr. nebo herečky Emma Stone a Lily Gladstone. Nejlepším seriálem se jako tradičně stalo korporátní satirické drama Boj o moc, které si odneslo i tři herecké ceny. První Zlatý glóbus vyhrál také populární režisér Christopher Nolan.

  7. Příšera ze starého Soulu líčí nejhorší válečné zločiny. Překypuje zvěrstvy i hlubokou lidskostí
    Recenze7. 1. 2024
    Příšera ze starého Soulu líčí nejhorší válečné zločiny. Překypuje zvěrstvy i hlubokou lidskostí

    Korejci na Netflixu zase válí s tematicky důležitým seriálem, který se v jistých ohledech vyrovná Hře na oliheň. Příšera ze starého Soulu (Gyeongseong Creature) ovšem používá také hororové motivy, jimiž zvýrazňuje ta největší druhoválečná zvěrstva páchaná na lidech japonskými jednotkami pověřenými vývojem biologických zbraní. V okupované Jižní Koreji se na sklonku druhé světové války odehrává desetidílná série o děsuplné nemocnici, krutých japonských utiskovatelích a bandě statečných rebelů, jejichž propletené vztahy drží pozornost po celých 11 hodin.

  8. Oblíbené seriály, které rokem 2023 definitivně skončily
    Téma7. 1. 2024
    Oblíbené seriály, které rokem 2023 definitivně skončily

    Filmová a televizní studia ve snaze ušetřit škrtají, seč jim síly stačí. Některé seriály mají dostatečnou sledovanost, aby zůstaly „naživu“ alespoň pět nebo sedm sezón. V době vyžadující zkrácené formáty a pohodlné rychlé sledování ovšem řada televizních projektů končí dřív, než vůbec dostane šanci prorazit. Rok 2023 zabouchl dveře za spoustou populárních či ambiciózních seriálů, které budou leckomu v nabídce scházet. Zde je přehled těch nejvýraznějších z nich.

  9. Proč Radar při své emotivní rozlučce neplakal? Novoroční speciál M*A*S*H vyzpovídal žijící herce
    Téma6. 1. 2024
    Proč Radar při své emotivní rozlučce neplakal? Novoroční speciál M*A*S*H vyzpovídal žijící herce

    Po více než 50 letech od premiéry seriálu M*A*S*H, který nejen pamětníci zařazují k nejlepším sitcomům televizní historie, se zbývající členové původního obsazení sešli ve speciálu stanice Fox s názvem M*A*S*H: The Comedy That Changed Television. Dvouhodinové ohlédnutí s Alanem Aldou (Hawkeye), Garym Burghoffem (Radar), Jamiem Farrem (Klinger) či Lorettou Swit (Houlihanová) se dotklo celkového odkazu jedenáctileté show, jejíž finále je dosud nejsledovanější vůbec. Účastníci rovněž zavzpomínali na méně známé příhody a zákulisní zvraty, k čemuž měli po ruce dosud neviděné archivní materiály.

  10. V hororu Noční koupání zabíjí smrtící bazén. Bát se u toho však nebudete
    Recenze5. 1. 2024
    V hororu Noční koupání zabíjí smrtící bazén. Bát se u toho však nebudete

    V posledních letech jsme si zvykli, že nám studio Blumhouse do nového roku pravidelně servíruje virální horory s inovativně řešenými koncepty. Na hity jako Neviditelný (The Invisible Man) nebo M3GAN čerstvě navazuje kinopremiéra Noční koupání (Night Swim), v němž rodina rehabilitující se baseballové hvězdy koupí nemovitost s krásným bazénem napájeným podzemními a zřejmě léčebnými prameny. Koupání v blahodárné vodě si ovšem žádá své oběti a čtyřčlenná rodina rázem bojuje o život se silami, jež danou půdu opanovaly od pradávných let. Řemeslně slušný horor s výborným obsazením ovšem potenciál novodobého kultu postrádá.

  11. Nové Kokosy na sněhu? Jeden gól vypráví příběh nejhoršího fotbalového týmu historie
    Recenze5. 1. 2024
    Nové Kokosy na sněhu? Jeden gól vypráví příběh nejhoršího fotbalového týmu historie

    Když Americká Samoa před třiadvaceti lety prohrála v kvalifikaci na mistrovství světa s Austrálií 31:0, nejrozšířenější sport světa na mezinárodní úrovni obohatila o nežádoucí a těžko překonatelný rekord. Novozélandský režisér Taika Waititi měl k podceňovaným ztroskotancům vždy blízko, a jelikož on sám mezi ně po hollywoodském úspěchu s Thorem či oscarovým Králíčkem Jojo (Jojo Rabbit) dávno nepatří, do úlohy trenérského spasitele nejhoršího fotbalového týmu mohl obsadit slavného Michaela Fassbendera. Sportovní a především lidská náprava ve filmu Jeden gól (Next Goal Wins), který právě startuje v tuzemských kinech, skýtá sice triviální, ale zaručeně účinné pohlazení po sebevíc rozbolavělé duši.

  12. Dětské pochody smrti. U nového dokumentu Netflixu je lidem nevolno
    Filmy5. 1. 2024
    Dětské pochody smrti. U nového dokumentu Netflixu je lidem nevolno

    Netflix koncem roku zveřejnil devadesátiminutový dokument Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých (Hell Camp: Teen Nightmare), který pomalu stoupá v žebříčku sledovanosti. Lidé se přitom nepozastavují ani tak nad jeho kvalitou, jako spíš nad kontroverzní a nepříliš známou tematikou. V 80. letech putovala řada „problémových“ amerických teenagerů do nápravného terapeutického tábora, kde pod vedením bývalého velitele speciálních jednotek absolvovala drsný, stovky mil dlouhý přechod utahské pouště.

  13. První fotky z westernu Rust, při jehož natáčení Alec Baldwin zastřelil kameramanku
    Filmy5. 1. 2024
    První fotky z westernu Rust, při jehož natáčení Alec Baldwin zastřelil kameramanku

    Slavný hollywoodský herec Alec Baldwin má za sebou kariéru, která se skládá převážně z úspěchů a čítá řadu ceněných filmových i seriálových produkcí. Natáčení nízkorozpočtového westernu Rust se ovšem na podzim 2021 proměnilo v hercův nejhorší životní zážitek. Poté, co směrem ke kameře vystřelil z rekvizity, která měla nepochopitelně nabito ostrými, zemřela dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchins. Po osmnáctiměsíčním vyšetřování produkce pokračovala a nyní se díky prvním fotografiím můžete podívat na působivou práci zesnulé kameramanky.

  14. Skvělé zprávy! Celovečerní film Peaky Blinders se má začít natáčet už v létě
    Filmy4. 1. 2024
    Skvělé zprávy! Celovečerní film Peaky Blinders se má začít natáčet už v létě

    Seriál z dob, kdy i zločin vypadal elegantně, si v letech 2013 až 2022 získal srdce milionů fanoušků a fanynek. Příběhy birminghamského gangu Shelbyových s žiletkami zastrčenými v kloboucích svedly dohromady herce jako Cillian Murphy, Sam Neill nebo Tom Hardy, přičemž nejednoznačný konec dle mnohých volá po libovolném pokračování. Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu by měl rozšířit navazující seriál zasazený do Bostonu v polovině 20. století, ale showrunner Steven Knight o Vánocích rovněž prozradil, že dotahuje scénář k vyhlíženému celovečernímu filmu.

  15. Největší šanci na Cenách české filmové kritiky má horor Přišla v noci
    Festivaly a ceny4. 1. 2024
    Největší šanci na Cenách české filmové kritiky má horor Přišla v noci

    Celkem osmnáct titulů se letos uchází o Ceny české filmové kritiky, jež každoročně organizuje Sdružení české filmové kritiky za podpory České televize, Státního fondu kinematografie či Ministerstva kultury ČR. Nejvyšší počet – pět nominací – obdržela černá hororová komedie Přišla v noci od režisérů Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka, která po úspěchu na karlovarském festivalu pobavila publikum v listopadu také v českých kinech.