Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob
    Téma5. 10. 2019
    Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob

    Část 1 - Jedním z nejvýraznějších a nejoblíbenějších titulů letošního roku je (a bude) devátý film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Retro ohlédnutí za koncem šedesátých let, jenž s sebou nesl nový závan v americké společnosti i kinematografii, je naplněné nejen skvělými herci, specifickým humorem a historickou reinterpretací, ale také skvostnou dobovou muzikou. Tarantino má ostatně každý snímek postaven na pečlivě vybraném soundtracku. V tomto ohledu ale není sám a v průběhu let už jsme dostali slušnou řádku filmů s památným hudebním doprovodem. Pojďme si vybrat ty nejlepší z nich.

  2. Trailer: The King's Man: První mise vyrukuje proti Rasputinovi
    Filmy30. 9. 2019
    Trailer: The King's Man: První mise vyrukuje proti Rasputinovi

    Hvězdně obsazený spin-off populární akční série se představuje ve druhé plnohodnotné upoutávce. A je se na co koukat.

  3. První reakce: Irishman je další mistrovské dílo Martina Scorseseho
    Filmy30. 9. 2019
    První reakce: Irishman je další mistrovské dílo Martina Scorseseho

    Deset let připravovaná a monumentální gangsterka Martina Scorseseho má za sebou první promítání na filmovém festivalu v New Yorku. A recenzenti zatím chválou nešetří.

  4. Šéf Marvelu a Star Wars?
    Filmy29. 9. 2019
    Šéf Marvelu a Star Wars?

    Není to tak dlouho, co studio Sony odepřelo Marvelu svá práva na postavu Spider-Mana s tvrzením, že šéf MCU Kevin Feige má příliš nabitý program a jiné priority. Nyní se ukázalo, že šlo ze strany Sony o dost neuvážený tah. S pavoučím mužem je vše jinak a Feige naskočí do další velké série a připraví film ze světa Star Wars.

  5. Vše je jinak. Spider-Man Tom Holland dostane svůj třetí film.
    Filmy29. 9. 2019
    Vše je jinak. Spider-Man Tom Holland dostane svůj třetí film.

    Když internetem před několika týdny otřásla zpráva, že Sony vyškrtlo Marvel z budoucnosti znovu vzkříšeného Petera Parkera, byla řada fandů jako na jehlách. Celkem záhy však přichází další zvrat a pavoučí superhrdina dostane v MCU ještě minimálně jednu šanci.

  6. Trailer: Gangsterský žánr ožívá pod vedením filmařské legendy
    Filmy27. 9. 2019
    Trailer: Gangsterský žánr ožívá pod vedením filmařské legendy

    Jeden z umělecky a technologicky nejambicióznějších hollywoodských filmů dekády se divákům představuje v druhém plnohodnotném traileru. A necelé dva měsíce před premiérou na Netflixu tím začíná probouzet nutkání poskočit časem rovnou do listopadu.

  7. Šéf studia Disney potvrdil, že otec Star Wars byl z Epizody VII zklamaný
    Filmy27. 9. 2019
    Šéf studia Disney potvrdil, že otec Star Wars byl z Epizody VII zklamaný

    Už je to sedm let, co se renomovaný Lucasfilm ocitl pod křídly mocného studia Disney. Obchod za astronomické 4 miliardy dolarů samozřejmě zahrnul více filmových značek (mimo jiné Indiana Jonese), ale hlavním artiklem se staly bezesporu Star Wars. U Disneyho přispěchali s plány na třetí trilogii a úvodní Epizoda VII trhala finanční rekordy. Jednomu muži se však příliš nezamlouvala. A nebyl to nikdo jiný než George Lucas.

  8. Přehlížené pecky: Vlákna - Depresivní studie jaderné války, z níž tuhne krev v žilách
    Téma26. 9. 2019
    Přehlížené pecky: Vlákna - Depresivní studie jaderné války, z níž tuhne krev v žilách

    Hrozba jaderného konfliktu mezi východem a západem inspirovala filmaře v průběhu minulého století mnohokrát. Zdaleka nejzajímavější a nejděsivější zobrazení všech hrůz, jež by s sebou obávaná válka s arzenálem atomových zbraní přinesla, představuje britský televizní snímek Vlákna z roku 1984, o jehož existenci ale nemá řada pasivnějších diváků ani potuchy. Tento týden uběhlo přesně 35 let od světové premiéry ve Velké Británii a při této příležitosti si zrekapitulujeme několik zásadních důvodů, proč si Vlákna nezaslouží být ani po takové době přehlížena.

  9. Jurský svět 3 nabírá ikonické posily
    Filmy25. 9. 2019
    Jurský svět 3 nabírá ikonické posily

    Toužebné přání všech fandů původního Jurského parku se konečně stalo skutečností. V závěrečném dílu nové dinosauří trilogie budou Spojené státy čelit nenadálé invazi prehistorických predátorů, a kdo jiný by měl v takové situaci zasáhnout, než-li kultovní osazenstvo prvního jurského dobrodružství.

  10. Hollywood se znovu chopí "masakrózní" motorovky
    Filmy23. 9. 2019
    Hollywood se znovu chopí "masakrózní" motorovky

    Jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších hororů všech dob, jehož poznávacím znamením je krvelačná motorová pila, už se dočkal slušné řádky pokračovatelů. A vypadá to, že držitelé práv využijí nedávný úspěch Halloweenu a do Texasu se i s motorovkou znovu vydají.

  11. Očekávaná sci-fi s Willem Smithem možná způsobí žánrovou revoluci
    Filmy21. 9. 2019
    Očekávaná sci-fi s Willem Smithem možná způsobí žánrovou revoluci

    Přestože se nejedná o premiéru až tak diskutovanou jako v případě Tenkrát v Hollywoodu nebo Terminátora, nadcházející sci-fi zářez Blíženec má ingredience na to, aby se stal okamžitou klasikou. To nyní částečně potvrdily i reakce po prvním promítání.

  12. Retro recenze: Útes smrti - Když se plavání v moři stává noční můrou
    Recenze20. 9. 2019
    Retro recenze: Útes smrti - Když se plavání v moři stává noční můrou

    Dnes večer si můžete v televizi pustit australský snímek natočený dle skutečných událostí, které jsou noční můrou pro všechny, kdo při plavání v moři pravidelně kontrolují horizont v očekávání smrtonosné žraločí ploutve. Pokud patříte mezi ty diváky, kteří se u těchto scénářů rádi bojí v pohodlí domova, Útes smrti by vás měl znervóznit spolehlivě.

  13. Jeden z nejlepších filmů devadesátých let se dočká seriálové verze
    Seriály20. 9. 2019
    Jeden z nejlepších filmů devadesátých let se dočká seriálové verze

    Slavný detektivní thriller z roku 1993, v němž Tommy Lee Jones nahání k smrti odsouzeného uprchlíka Harrisona Forda, patří dodnes k absolutní žánrové smetánce. Podobného názoru jsou také v Hollywoodu, kde opět rozvíří aktuální trendy a filmové klasice Uprchlík zařídí hvězdný seriálový spin-off.

  14. Mají zatracovaní herci a osobité filmy šanci uspět na příštích Oscarech?
    Festivaly a ceny19. 9. 2019
    Mají zatracovaní herci a osobité filmy šanci uspět na příštích Oscarech?

    Zahraniční filmové festivaly nebývají pro tuzemskou kulturu žádným ternem, ale letos se vše trochu změnilo díky kontroverznímu ohlasu Nabarveného ptáčete. Film Václava Marhoula soutěžil na festivalech v Benátkách a Torontu, což jsou události, které se těší ve světě kinematografie značnému významu. Především pak ten kanadský, jenž každoročně předesílá nominované i konečné držitele cen akademie.

  15. Chystá režisér Šestého smyslu a Skleněného další originální thrillery?
    Filmy18. 9. 2019
    Chystá režisér Šestého smyslu a Skleněného další originální thrillery?

    Přestože kvalita jeho projektů je vyloženě kolísavá, M. Night Shyamalan se řadí k nejprogresivnějším a nejzajímavějším filmařům tohoto století. Jeho osobitá superhrdinská trilogie se pomalu stává diskutovaným kultem, jakými jsou například Šestý smysl nebo Znamení už dávno. Co chystá tvůrce indického původu dále?