Šéf Marvelu a Star Wars?

Šéf Marvelu a Star Wars?
Kevin Feige | Comic Book
Kevin Feige by se měl připojit ke stávající šéfce Lucasfilmu Kathleen Kennedy a produkovat jeden z následujících Star Wars filmů, přičemž už prý také shání některá velká herecká jména. Zprávu potvrdil i vedoucí kreativní kontroly studia Walta Disneyho Alan Horn, jenž vydal následující prohlášení. "Jsme nadšeni z projektů, které Kathy (Kennedy) a tým Lucasfilmu dávají dohromady. Nejde jen o ty ze světa Star Wars, ale také o Indiana Jonese a další části společnosti včetně adaptace knihy Children of Blood and Bone od studia Fox. S uzavřením ságy Skywalkerů zkompletovala Kathy novou éru Star Wars, a když vezmeme v potaz, jak velkým fanouškem je Kevin, tak dává smysl, že mají tihle dva výjimeční producenti pracovat společně na Star Wars filmu."
Jak víme, Lucasfilm i Marvel už jsou nějaký ten pátek součástí společnosti
Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story | Lucasfilm Ltd.
Disney a pravidelně kolují zvěsti, že právě Feige by mohl Kathleen Kennedy v čele Lucasfilmu vystřídat. Nahrává tomu nejen čerstvá informace o chystaném filmu, ale také dlouhodobější tvůrčí vývoj obou slavných producentů. Kennedy se často potýká s problémy, přijetí filmů nebylo ze strany diváků zatím úplně nadšené (hlavně v případě Posledního z Jediů) a při natáčení Rogue One a sólovky Hana Sola se museli vyměňovat režiséři pro kreativní neshody. Posledně jmenovaný Solo byl navíc finančním propadákem, vůbec prvním v dějinách filmů se značkou Star Wars. Feige oproti tomu připomíná svědomitého architekta, jenž za deset let vybudoval MCU od základu, a byť se také nevyhnul špatným snímkům (Iron Man 2) a produkčním potížím (Ant-Man, Avengers: Age of Ultron), zájem o marvelovský filmový vesmír během dekády trvale narůstal a kulminoval letos s uvedením Avengers: Endgame, což byla kulturní událost srovnatelná právě se zlatými časy rytířů Jedi.
Vše ale nasvědčuje spíše tomu, že dojde k vzájemné spolupráci, nikoli ke konkurenčním bojům a pracovním výměnám. Pro Marvel i Star Wars se stane v éře po Endgame, respektive po Vzestupu Skywalkera, zásadní destinací streamovací služba Disney+, pro níž se chystá celá řada nových projektů. Kromě již ohlášených filmů a sérií kolem Doctora Strange, Thora, Scarlet Witch nebo Hawkeye pracuje Feige také na návratu X-Menů a dalších "nemovitostí" přidruženého studia Fox do MCU, zatímco Lucasfilm se vedle zmiňovaného Vzestupu Skywalkera, jenž uzavře novou trilogii již letos v prosinci, bude věnovat hlavně pátému Indiana Jonesovi a vlastní Star Wars trilogii Riana Johnsona. Na programu je také nová série od Davida Benioffa a D.B. Weisse (Hra o trůny) a film Knights of the Old Republic. Všechny tyto tituly jsou zatím ve fázi brzkého vývoje a neočekává se, že bychom se do předaleké galaxie znovu vydali dříve než v prosinci 2022.
Kevin Feige
Kevin Feige | Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0
Je však zřejmé, že Endgame znamenala pro Feigeho zlomový krok ve více ohledech a že možná nastal čas, aby největší porci zodpovědnosti v Marvelu převzali jiní lidé. Film ze Star Wars v produkci natolik schopného tvůrce může být zásadním oživením pro lehce stagnující ságu, jak ostatně dokládá i značně diferencované pojetí jednotlivých marvelovských projektů. Doufejme, že spolupráce v nejbližší době nezkrachuje.