Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Tom Hanks a jeho žena testováni pozitivně na koronavirus
    Téma12. 3. 2020
    Tom Hanks a jeho žena testováni pozitivně na koronavirus

    Globální pandemie si vybírá oběti už i z řad světoznámých celebrit.

  2. Nový film ze světa Šíleného Maxe si vybírá herce
    Filmy10. 3. 2020
    Nový film ze světa Šíleného Maxe si vybírá herce

    Soudní tahanice konečně ustály a pokračování akčního hitu je na spadnutí.

  3. Režiséři, jejichž jméno se pojí s jediným úspěšným filmem
    Téma10. 3. 2020
    Režiséři, jejichž jméno se pojí s jediným úspěšným filmem

    U většiny slavných a významných děl kinematografie se nějak automaticky očekává, že pochází z dílny neméně slavných filmařů. Ale není to vždy pravda. V kinematografii nalezneme také řadu režisérů, kteří mají na svědomí nějaký velký hit, za nějž si připsali přetrvávající oblibu a uznání, ale jejich jména v rámci režisérské branže přesto příliš skloňována nejsou - onen hit je totiž ojedinělým kariérním úkazem.

  4. Opustila nás další legenda - zemřel Max von Sydow
    Téma9. 3. 2020
    Opustila nás další legenda - zemřel Max von Sydow

    Legendární švédský herec už si další roli bohužel nepřipíše.

  5. Chybí vám hvězdy Hry o trůny? Pak si nenechte ujít tyto letošní filmy
    Téma25. 2. 2020
    Chybí vám hvězdy Hry o trůny? Pak si nenechte ujít tyto letošní filmy

    Hra o trůny se v průběhu osmi let stala společenským a kulturním fenoménem, o němž se mluvilo a psalo takřka nepřetržitě. A značná pozornost dopadala také na herecké představitele milovaných či nenáviděných postav, mezi nimiž se kromě dosud neznámých tváří ocitli i zkušení herečtí bardové. Řadě z nich seriál (re)definoval kariéru a mnoho fanoušků jistě zajímá, kde je bude možno spatřit v následujícím roce.

  6. Režisér Jurského světa představuje Baby Dinosaura
    Filmy22. 2. 2020
    Režisér Jurského světa představuje Baby Dinosaura

    Premiéra závěrečné části výdělečné trilogie Jurský svět je sice ještě daleko, ale práce na filmu aktivně probíhají. Důkazem je mimo jiné zbrusu nová fotografie z dílny modelářů, která představuje roztomilý přírůstek do hojné dinosauří rodiny.

  7. Planeta opic se opravdu dočká restartu
    Filmy22. 2. 2020
    Planeta opic se opravdu dočká restartu

    Zprávy o tom, že se u Disneyho chystají promptně oprášit úspěšnou opičí značku, která v posledním desetiletí dělala radost hlavounům v 20th Century Fox, už internetem nějakou dobu kolují. Nyní je rozhodnuto, jakým přibližným směrem se sága o Planetě opic vydá.

  8. Film, pro který se zabíjelo, budí kontroverze i po 40 letech
    Téma21. 2. 2020
    Film, pro který se zabíjelo, budí kontroverze i po 40 letech

    V celé historii kinematografie lze najít mnoho provokativních snímků, jejichž kultovní status je udáván převážně obrazovou či názorovou kontroverzí, kterou otevřeně vyvolávají. Před čtyřiceti lety měl premiéru dost možná nejslavnější zástupce kontroverzní filmové tvorby, jenž svým tvůrcům přinesl nejen specifické nesmrtelné renomé, ale třeba také obvinění z vraždy a hromadné zákazy promítání.

  9. Trailer na Spielbergův fantastický seriál křísí atmosféru osmdesátých let
    Seriály19. 2. 2020
    Trailer na Spielbergův fantastický seriál křísí atmosféru osmdesátých let

    Kdo vyrůstal na pravidelně reprízovaném seriálu Neuvěřitelné příběhy a sleduje dění kolem streamovací služby Apple TV+, tomu jistě neunikly zprávy o blížícím se seriálovém rebootu s názvem Amazing Stories. Ten se pouhé tři týdny před premiérou konečně představuje v první upoutávce.

  10. Indiana Jones 5: Natáčení na spadnutí?
    Filmy16. 2. 2020
    Indiana Jones 5: Natáčení na spadnutí?

    O pátém celovečerním dobrodružství slavného archeologa v podání Harrisona Forda se nahlas hovoří už několik let, ale až nyní se podle všeho začíná skutečně schylovat k samotnému natáčení.

  11. Recenze: 1917 - Snaživé přesvědčování diváka o formální genialitě
    Recenze13. 2. 2020
    Recenze: 1917 - Snaživé přesvědčování diváka o formální genialitě

    Zřejmě největší kasovní a kritickou senzací na přelomu roku se stal válečný snímek Sama Mendese, který se snaží diváky přesvědčit, že filmové napětí a pohyb se dá tvořit i při naprosté absenci viditelného střihu. Je ale jeho snaha efektivní?

  12. Nejchlapáčtější filmy historie
    Téma4. 2. 2020
    Nejchlapáčtější filmy historie

    V kinech ještě doznívá spanilá jízda třetích Mizerů, kteří se řadí k těm filmovým sériím, v nichž ženy hrají až druhé housle. V dnešní genderově neutrální tvorbě už ale podobně chlapácké filmy pomalu vyklízí pozice a občas se dokonce zdá, že už pro ně zkrátka není místo. Pojďme si zapět nostalgický farewell a zavzpomínat na hrstku vybraných chlapáckých filmů, které nám kinematografie doposud nabídla.

  13. Slavné hororové béčko z devadesátých let se dočká nové filmové verze
    Filmy26. 1. 2020
    Slavné hororové béčko z devadesátých let se dočká nové filmové verze

    Éra filmových remaků a rebootů se nově dotkne také hororu, který zaujímá v srdcích řady diváků velmi zvláštní postavení.

  14. Texaský masakr motorovou pilou: Jaký vrah skutečně inspiroval Leatherface a co byl výmysl tvůrců?
    Téma25. 1. 2020
    Texaský masakr motorovou pilou: Jaký vrah skutečně inspiroval Leatherface a co byl výmysl tvůrců?

    Texaský masakr motorovou pilou z roku 1974 bezesporu patří mezi nejproslavenější hororové filmy historie. Nezávislý projekt za pár dolarů představil americký jih jako propocené a zaostalé útočiště nelidských vraždících buranů a stal se okamžitým fenoménem, na jehož renomé se snaží vést celá řada pokračovatelů.

  15. Největší divácká zklamání dekády
    Téma20. 1. 2020
    Největší divácká zklamání dekády

    Které filmy z minulého desetiletí navzdory svým ambicím a reklamě nejvíce zklamaly?