Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Nejočekávanější seriály léta: Vrátí se Rod draka, brutální The Boys i oceňovaný Medvěd
    Seriály8. 5. 2024
    Nejočekávanější seriály léta: Vrátí se Rod draka, brutální The Boys i oceňovaný Medvěd

    Minulý týden jsme si probrali nejočekávanější filmy, která nás v následující letní sezóně v kinech čekají. Takže je rozhodně fér si podobným způsobem probrat i seriálovou nabídku. Také zde totiž stanice a streamovací služby nabídnou velkou řádku osvědčených hitů, o nichž se bude v následujících měsících určitě hodně mluvit.

  2. Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil
    Filmy6. 5. 2024
    Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil

    Do tuzemských kin sice úspěšně vlétl Ryan Gosling a s akčním Kaskadérem v podstatě naplnil předpoklady, jinak je ovšem pohled na žebříček nejnavštěvovanějších filmů v kinech poměrně smutný. Do kinosálů totiž aktuálně chodí jen málokdo.

  3. TV sledovanost: Kriminálka Vedlejší produkt dominuje. Ivetu porazil i její vlastní dokument
    Téma6. 5. 2024
    TV sledovanost: Kriminálka Vedlejší produkt dominuje. Ivetu porazil i její vlastní dokument

    Máme za sebou další televizní týden a po něm přichází náš tradiční souhrn největších událostí na poli sledovanosti. Většina hlavních tahounů zůstala během týdne na svém, v neděli minisérie Vedlejší produkt potvrdila svou pozici současného krále večera. Nova pak kontrovala velkým blokem o Ivetě Bartošové a ani zde nemusí být vedení stanice zklamáno.

  4. Kvíz: Seriál Přátelé skončil před 20 lety. Otestujte, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Seriály6. 5. 2024
    Kvíz: Seriál Přátelé skončil před 20 lety. Otestujte, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Ano, je to tak. Dnes je to přesně 20 let, co se Monica s Chandlerem odstěhovali z ikonického bytu se svými čerstvě narozenými dětmi do nového domova a Rachel zůstala (i díky chybějící filánži v letadle) s Rossem. Dne 6. 5. 2004 po deseti řadách navždy skončil jeden z největších seriálových fenoménů všech dob, mnoho diváků jako by ale z fialového bytu nikdy neodešlo. Naopak, pouští si Přátelé (Friends) v pravidelných dávkách a ví o nich první i poslední. Počítáte se mezi ně?

  5. Pohřešované dítě a děsivá loutka. Cumberbatch září v mrazivém traileru nové kriminálky
    Seriály6. 5. 2024
    Pohřešované dítě a děsivá loutka. Cumberbatch září v mrazivém traileru nové kriminálky

    Oblíbený herec Benedict Cumberbatch má svou kariéru hezky rozdělenou. Divácky vděčně blockbustery v podobě marvelovek pravidelně ředí ambiciózními dramaty či spolupracemi s výraznými režijními esy. A do toho se nevyhýbá ani seriálové tvorbě, kde z něj před lety Sherlock udělal hvězdu. Jeho novinka Eric však bude hrát na poněkud znepokojivější kriminální strunu.

  6. Zajímavosti o kriminálním hitu Vedlejší produkt: Scénář od aktivního policisty a výbuch chaty
    Seriály5. 5. 2024
    Zajímavosti o kriminálním hitu Vedlejší produkt: Scénář od aktivního policisty a výbuch chaty

    Již dnes večer můžete na obrazovkách České televize zhlédnout druhý díl nové kriminální minisérie Vedlejší produkt, která svým prvním dílem zaznamenala velký úspěch. Drsný kriminální příběh režiséra Petera Bebjaka (Případy 1. oddělení, Devadesátky) vzbudil diskuze, sbírá většinou kladné ohlasy a během svého premiérového dne dokázal dokonce porazit oblíbený seriál Iveta, kdy před obrazovky přilákal přes milion lidí. Je proto nejvyšší čas si k úspěšné sérii projet několik důležitých faktů a zajímavostí z natáčení.

  7. Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů a kapitán Titaniku
    Filmy5. 5. 2024
    Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů a kapitán Titaniku

    Jsou herci, kteří se zapíší do paměti diváků kariérou plnou prestižních ocenění, jiným k tomu stačí jejich přirozené charisma, nezaměnitelný obličej a pár památných rolích. Britský herecký veterán Bernard Hill patřil dozajista do oné druhé kategorie. A právě tvář, kterou máme navždy spojenou s králem Rohanu z Pána prstenů i zasmušilým kapitánem potápějící se lodi, nás v neděli ráno navždy opustila.

  8. Kvíz: Jak dobře znáte české kriminálky? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Téma4. 5. 2024
    Kvíz: Jak dobře znáte české kriminálky? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Minulý týden vtrhla na televizní obrazovky nová minisérie České televize Vedlejší produkt, která potvrdila jedná nestárnoucí pravdu – Češi prostě odjakživa milují a vždy budou milovat kriminálky. Detektivní žánr patří u nás společně s komediemi mezi ty nejpopulárnější a skoro každá novinka je sledovaným televizním hitem. Počítáte se i vy mezi velké fanoušky žánru? Vyzkoušejte si s námi, jak moc tuzemské kriminální klasiky vůbec znáte.

  9. VOD tipy: Nové Star Wars, Woody Allen i český animák
    VOD3. 5. 2024
    VOD tipy: Nové Star Wars, Woody Allen i český animák

    Ani tento víkend se na streamovacích službách neobejde bez záplavy novinek, v nichž si díky různorodosti může každý najít svého favorita. Dorazí nové seriály, hollywoodské hvězdy i oceňovaný český snímek, jemuž byste rozhodně měli dát šanci.

  10. Cobra Kai je zpátky! Poslední řada hitu od Netflixu se blíží, rozloučí se nečekaným způsobem
    Seriály3. 5. 2024
    Cobra Kai je zpátky! Poslední řada hitu od Netflixu se blíží, rozloučí se nečekaným způsobem

    Když se populární filmová značka dočká seriálového bratříčka, většinou na podobný projekt koukáme malinko skrz prsty. Většina z nich se totiž popularitě či kvalitám filmových předchůdců ani nepřiblížila a z velké části se jedná o marketingově přesně vykalkulované ždímání dalších dolarů. Cobra Kai je ovšem jednou z mála výjimek. Nejen, že se ze seriálového pokračování série Karate Kid stal hit, jenž to z YouTube dotáhl až na Netflix, ale navíc kvalitami svého předchůdce snadno předčil a zdánlivě mrtvou franšízu znovu nastartoval. Nyní se s námi na Netflixu partička karatistů rozloučí s nečekaně dlouhou šestou sérií.

  11. Nejočekávanější filmy léta: Dorazí třetí Deadpool, nový Vetřelec i návrat na Planetu opic
    Filmy2. 5. 2024
    Nejočekávanější filmy léta: Dorazí třetí Deadpool, nový Vetřelec i návrat na Planetu opic

    Tento týden se vrhá do kin akční a hvězdně obsazený Kaskadér (The Fall Guy), který je nejen hodně zábavnou jízdou, ale navíc otevírá pomyslné brány letní filmové sezóny. Filmové léto se na rozdíl od toho tradičního rozpíná mezi květnem a srpnem a Hollywood nám v tomto období již desítky let tradičně posílá své největší blockbustery roku. A my si nyní probereme ty, na které se z hlediska kvalit a divácké pozornosti letos těšíme nejvíce.

  12. Třetí řada Ivety se blíží. Dojemný trailer odhalil Rychtáře, Macuru i datum premiéry
    Seriály2. 5. 2024
    Třetí řada Ivety se blíží. Dojemný trailer odhalil Rychtáře, Macuru i datum premiéry

    Česká republika si v těchto dnech připomíná deset let od tragické smrti zpěvačky Ivety Bartošové a zejména Nova vzpomíná na hudební hvězdu ve velkém. Do televizního vysílání vyslala výjimečně z Voya první dvě řady seriálu Iveta, jejichž poslední díl čeká diváky tuto neděli večer. Po nich navíc dostanou dokument Málo mě znáš. Tím však Nova a platforma Voyo s dárky pro Ivetiny fanoušky nekončí.

  13. Legenda formule 1 míří na Netflix. Adrenalinový trailer na Sennu vás zvedne ze židle
    Seriály1. 5. 2024
    Legenda formule 1 míří na Netflix. Adrenalinový trailer na Sennu vás zvedne ze židle

    Když se fanoušků formule 1 zeptáte na nejlepšího jezdce v historii, budou jistě padat jména Michaela Schumachera, Nikiho Laudy a mladší generace možná vytáhnou i Lewise Hamiltona. Pro řadu skalních příznivců ovšem zůstane asi navždy tou nejzásadnější ikonou ze všech Ayrton Senna. Brazilská modla a jeden z největších perfekcionistů, jaký si kdy sedl za volant, se tento rok dočká minisérie na Netflixu. A zrovna ve dnech, kdy si připomínáme 30 let od jeho tragické smrti, vydala streamovací služba první nabušený teaser.

  14. Kaskadér vzdává poctu přehlížené profesi. Gosling září v jednom z nejzábavnějších filmů roku
    Recenze30. 4. 2024
    Kaskadér vzdává poctu přehlížené profesi. Gosling září v jednom z nejzábavnějších filmů roku

    O tom, že jsou kaskadéři poněkud přehlíženou a neprávem podceňovanou profesí, se mluví už řadu let. Stejně jako o tom, že by si dříči, co skáčou z oken nebo se nechávají na place filmů zapalovat či přejíždět autem, konečně zasloužili svého vlastního Oscara. I když se kaskadérům a dublérům věnuje o trochu více pozornosti a uznání než v minulosti, pořád to vzhledem k jejich výkonům není dostatečné. A tak se jim nyní rozhodl složit poctu režisér, který kdysi býval jedním z nich. A společně s tím skládá v Kaskadérovi (The Fall Guy) hold filmovému řemeslu jako takovému.

  15. Prima odepisuje další propadák. Po Pohlreichovi se zbavuje i seriálu Vytoč mého agenta
    Seriály30. 4. 2024
    Prima odepisuje další propadák. Po Pohlreichovi se zbavuje i seriálu Vytoč mého agenta

    Tento způsob jara zdá se být pro Primu dost nešťastný. Do televizní sezóny vešla stanice se dvěma velkými novinkami, od nichž si vedení slibovalo značný úspěch. Jenže jak pořad Česko na grilu, tak nový seriál Vytoč mého agenta se s diváky zcela minuly a již od začátku bojovaly s nízkou sledovaností. Poté, co Prima odstavila grilovací soutěž se Zdeňkem Pohlreichem ze soboty na horší pondělní čas, nyní urychluje konec druhé neúspěšné novinky.