Nejočekávanější filmy léta: Dorazí třetí Deadpool, nový Vetřelec i návrat na Planetu opic

Nejočekávanější filmy léta: Dorazí třetí Deadpool, nový Vetřelec i návrat na Planetu opic
Nejočekávanější filmy léta 2024 | Warner Bros./Marvel Studios/20th Century Studios
Distribuční model se sice během poslední dekády dost proměnil a velké filmové události vídáme v kinech také během února či března (zdravíme druhou Dunu či Godzillu s Kongem) a zimy. I přesto ale nadále léto platí za hlavní blockbusterovou sezónu, jež chce z diváků v kinech vymámit nejvíce peněz. Letošní rok se oproti předcházejícím zdá být na první pohled svou nabídkou malinko slabší a podle predikcí se očekávají také o něco menší tržby. Zatím se nám tu ostatně nerýsuje žádná velká událost jako loňský Barbenheimer. Minimálně první místo tohoto žebříčku má však velký potenciál stát se jedním z filmových hitů celého roku. Pojďme si ale už letošní největší letní favority představit.
7. Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One)
Tiché místo: První den
Tiché místo: První den
AI
68%
Tiché místo se po svých dvou dílech stalo jednou z nejúspěšnějších hororových franšíz poslední dekády, která si získala diváky svým postapokalyptickým světem, v němž Zemi ovládla monstra citlivá na jakýkoliv zvuk. Pokud tedy chcete přežít, nesmíte vydat ani hlásku. První dva snímky byly svěžím audiovizuálním cvičením, v němž režírující herec John Krasinski ukázal svůj výtečný cit pro budování napětí. Tiché místo: První den, ale bude, jak název napovídá, prequelem, jenž nás zavede do prvního dne „konce světa“, při němž monstra napadnou Zemi naplno. Tentokrát nás tedy čeká o něco akčnější jízda blockbusterových parametrů, v níž by se ovšem mělo napětí i strach budovat neméně efektně. Krasinskiho tentokrát na režijní židli vystřídal Michael Sarnoski (Pig s Nicolasem Cagem).
Tiché místo: První den: trailer | CinemArt
6. Mizerové: Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die)
Mizerové: Na život a na smrt
Mizerové: Na život a na smrt
AI
76%
Dlouho to vypadalo, že Mizerové budou akční buddy komedií, která zůstane navždy zaseklá na přelomu tisíciletí. O třetím díle se po přepálené dvojce dlouho mluvilo, Will Smith a Martin Lawrence se však do svých ikonických rolí vrátili až po dlouhých 17 letech, navíc pod dohledem nezkušených debutantů. Jenže režijní dvojice Adil El Arbi a Bilall Fallah se v Mizerové navždy ukázala být velmi schopnou a ukázala, že svižný a zábavný příběh Mika Lowreyho a Marcuse Burnetta může vzniknout i bez dohledu Michaela Baye. Ve čtvrtém díle Mizerové: Na život a na smrt se bude populární dvojka snažit očistit jméno svého zesnulého kapitána, sami se však kvůli tomu stanou uprchlíky. Upoutávka pak dává tušit, že nás tady čeká znovu správně uvolněná akční blbina, jakou máme od této dvojky z Miami rádi. Navíc přislíbila, že dostaneme přesně tu odlehčenou zábavu, kterou v létě potřebujeme.
Mizerové: Na život a na smrt: trailer | Falcon
5. V hlavě 2 (Inside Out 2)
V hlavě 2
V hlavě 2
AI
73%
Animák V hlavě patří mezi nejmilovanější pixarovky nového tisíciletí, v níž výtečně fungovaly hlavní silné stránky slavného studia. Příběhu okolo personifikovaných pocitů se navíc povedlo skvěle prodat i téma dospívání, životní zmatenosti či fungování jednotlivých pocitů. A vznikla z toho pecka, co i po letech dojímá generace. A jelikož se Pixaru v posledních letech nedaří, rozhodli se producenti k této látce vrátit. Lidská hrdinka Riley se proto dostává na střední školu, kde ji čekají nové výzvy a bude se snažit najít zde kamarády. Výzva pak čeká také na staré známé pocity v čele s Radostí a Smutkem, které se musí vypořádat s příchodem nových emocí jako je Úzkost, Závist či Nuda. Problémy se začnou kupit, když zejména Úzkost začíná Riley dostávat pod svou kontrolu. Dokáží tvůrci patřičně vytěžit motiv puberty i středoškolských problémů a vrátit Pixar zpátky na vrchol? Pevně v to doufáme!
V hlavě 2: trailer, české titulky | Falcon
4. Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus)
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
AI
74%
Vetřelčí značka patří sice mezi ikony žánru, na kterou producenti ani diváci nikdy zcela nezanevřou, prequely Ridleyho Scotta Prometheus a Vetřelec: Covenant ovšem reputaci franšízy přeci jen narušily. Vrátit sérii na správné komerční i děsivé koleje se bude snažit Fede Alvarez (Lesní duch, Smrt ve tmě). Příběh nového filmu se má odehrávat mezi prvním a druhým dílem, přičemž režisér chce na plátna vrátit ty nejlepší prvky z Ridleyho klasiky i následných Vetřelců Jamese Camerona. S oběma velikány svůj nový emzácký příspěvek navíc pečlivě konzultoval a dali mu své požehnání. A to už je přeci jen příslib toho, že by nás osud nových hrdinů, kteří budou na vesmírné lodi utíkat před xenomorphem, měl přeci jenom zajímat. Už první teaser láká na to, že nás čekají velmi mrazivá a brutální jatka.
Vetřelec: Romulus: teaser trailer | Falcon
3. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes)
Království Planeta opic
Království Planeta opic
72%
Prequelová trilogie Planety opic o tom, jak se inteligentní primáti pomalu dostávali k moci a po pádu civilizace začínali vítězit nad lidmi, patří mezi nejsebevědomější a myšlenkově nejsvébytnější blockbustery poslední dekády. Na díla Ruperta Wyatta a Matta Reevese se bude se čtvrtým dílem snažit navázat Wes Ball (série Labyrint), který celý příběh posune o 300 let po vládnutí Caesara a ukáže nám nové opičí i lidské hrdiny. Mladý opičák Noa se zde bude chtít postavit diktátorské a dobyvatelské vládě krutého Proxima Caesara a společně s lidskou ženou Mae ukázat, že opice a lidé mohou spolupracovat a koexistovat. My doufáme v podobě napínavou i scenáristicky poutavou podívanou jako v minulých dílech.
Království Planeta opic: finální trailer | 20th Century Studios
2. Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga)
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
AI
84%
Šílený Max: Zběsilá cesta byl nekompromisní postapokalyptickou jízdou, která před devíti lety semlela prakticky všechny, posbírala šest Oscarů a zdánlivě unaveného důchodce George Millera vykopla na chvíli na režijní Olymp. Svou dravostí, intenzivními akčními scénami, jedinečnými vizuálem i pojetím samotného světa dokázal nakopat pomyslný zadek i o několik generací mladším konkurenci. Na jeho návrat plného motorek, obřích kamionů i znetvořených lidiček jsme si ale museli počkat o něco déle. Místo Šíleného Maxe nyní přišel na řadu příběh mladé Furiosy, v němž místo Charlize Theron potkáme Anyu Taylor-Joy. Uvidíme tedy, jak byla neohrožená hrdinka odtržena od své rodiny i její cestu za pomstou, při níž přišla o roku a spojila síly se záporákem ze Zběsilé cesty Immortan Joem. Trailery sice trochu budily rozpaky kvůli digitálnějšímu hávu, my však věříme v tvůrčí záměr a vypiplané audiovizuální hrátky, které má korunovat patnáctiminutová akční scéna, jež se natáčela úctyhodných 80 dní. Očekávání jsou zkrátka sakra vysoko.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe: 2. trailer | Vertical Entertainment
1. Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
AI
82%
Je sice dost pravděpodobné, že ze setkání ukecaného Deadpoola s drsňákem Wolverinem nevznikne kritiky nejchválenější počin letošního léta. Na to je kolem něj kvůli současné formě Marvelu i režii rutinéra Shawna Levyho dost otazníků. I přesto je s tímto projektem spojeno zdaleka největší divácké očekávání, které nejspíš vyústí v největší letní filmový megahit. Do MCU se totiž připojují dvě z nejmilovanějších komiksových postav nového tisíciletí a diváky láká nejen špičkování mezi improvizujícím Ryanem Reynoldsem a charismatickým Hugh Jackmanem či jejich v trailerech promovaná bitka, ale zejména napojení na slavné univerzum i případné patálie s multiverzy, které slibují obrovské množství cameo roliček i vděčného fan servisu. Bude z toho zábavná divočina, co Marvel zase nakopne, nebo nakonec dostaneme jen nedotaženou úlitbu fanouškům? Těžké říct. Jedno je ale jisté, na přelomu července a srpna u toho budou chtít být takřka všichni.
Deadpool & Wolverine: trailer | Falcon
Podívejte se také na žebříček nejočekávanějších filmů roku.