kosmik

Ondrej Beck

Komentáře 214

Od nejnovějších
  1. Tous les dieux du ciel
    Tous les dieux du ciel (2018)
    8
    Obrovská tragédie, která se odehraje v dětství dvou hlavních postav, se táhne jako memento celým filmem. Vnitřní pocity viny měnící se v silnou duševní nemoc. A nemocný je svět celého francouzského městečka , ve kterém je několik dalších postav, které jsou v něm nucené žít proti své vůli. Způsob vyprávění příběhu je velice syrový a trochu mě i připomínal Srbský film. Tvůrci ale všechny odpovědi na otázky, proč, do filmu ukryli a pozorný divák se je dozví.
  2. Ohňostroje
    Ohňostroje (2023)
    10
    Kruté, realistické. Přesně vystižena atmosféra začátku 80. let nejen na Sicílii. Kdy existoval jen jeden model možné lásky mezi lidmi a vše ostatní byla jen zvrácenost. Kdy se od minoritně orientovaných odvracela i nejbližší rodina a oni museli od základu popřít sama sebe, aby v takovéto společnosti mohli vůbec žít.
  3. To se vysvětlí, soudruzi!
    To se vysvětlí, soudruzi! (2024)
    4
    Problém tohohle seriálu byl nejslabší díl, kterým byl hned pilotní. Ufo, které se změnilo ve šmelinu v JZD jak z normalizační komedie. To hodně lidí odradilo, případně jim to už udělalo negativní názor na celou sérii. Přitom, kdyby pilot měl otevřený konec třeba ve formě, že soudruh Husák byl z jiné planety.... To by těch hvězdiček bylo hned více.
  4. Brutální vedro
    Brutální vedro (2023)
    6
    Základní námět dobrý, působení přírodního extrému na chování lidí, byť z astronomického hlediska je pevný ulomený kus Slunce totálním nesmyslem. Možná, kdyby se podařilo trochu víc zpevnit příběh, ještě tak dvakrát-třikrát přepsat scénář, tak jsme tu mohli mít vedle Úsvitu a Bodu obnovy třetí velmi pozoruhodný snímek za rok 2023.
  5. Wonka
    Wonka (2023)
    6
    Já musím za sebe říct, že jsem byl spíš zklamaný. A problém asi vidím ve výkonu Timothée Chalameta, který tu roli podle mě upitvořil. A ve snaze po originalitě z ní udělal spíš mužskou verzi Mary Poppins. Nebudu srovnávat Burtonova Karlíka se současným Kingovým muzikálem. To nejde. A toto je prequel původních dvou filmů o Wonkovi. Ale srovnáme, jak roli Wonky hrají Chalamet, Depp a i v prvním zpracování Wilder. Depp i Wilder jsou v té roli uvolnění, oni tím Wonkou prostě jsou. Hlavně Depp. Chalamet umí být dobrým hercem a tohle patrně vzal jako výzvu, nabídku, co se neodmítá. Ale pohádkový Wonka je už mimo jeho herecký rozsah. Je to vidět, když přijde okamžik epizodní role Rowana Atkinsona, jak ten film hned nabere jiný drajf.
  6. Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    8
    Jak zde už zaznělo několikrát, Oppenheimer je již klasický "Nolan" s vyprávěním v několika rovinách. Tentokrát jsou pro diváka i zřetelnější, než například u Dunkerku. Bohužel, v jedné, té humanistické, úrovni jeho film zestárl 24. února loňského roku. Kdy putinisté napadli svobodnou zemi a neštítí se ničeho, ani civilních obětí, ani vyvolání hladomoru v rozvojových zemích. Na tyto mocnosti musí být stále k dispozici velký ohnivý klacek, který je jako jediný bohužel dokáže zadržet před jejich rozpínavostí. Bohužel.
  7. A pak přišla láska...
    A pak přišla láska... (2022)
    8
    Já tomu dám 4/5, protože herecké výkony v posledních 40 minutách se v českém filmu dlouho neviděly. Režisér nechal herečkám prostor v dlouhých, i několikaminutových, záběrech, aby se rozehrály. A je to herecký koncert, zejména Pavly Tomicové. A ten pomalý rozjezd ze začátku k tomu v podstatě patřil, stejně jako závěrečné vyznění příběhu.
  8. Papežův vymítač
    Papežův vymítač (2023)
    6
    Ověřený způsob vyprávění už od Friedkina z roku 1973 doplněné o moderní prvky. To vše postavené na příběhu skutečného vatikánského vymítače. Je to odpočinkový horor, ale nenudil jsem se. Na hodinky, kdy bude konec, jsem se všehovšudy podíval asi jen dvakrát, což u tohoto žánru znamená úspěch.
  9. Supercela
    Supercela (2023)
    4
    Dvě hvězdy za použití originálních záběrů od skutečných lovců bouří. Jinak scénář i režie jsou čistokrevný odpad!
  10. Král Šumavy: Fantom temného kraje
    Král Šumavy: Fantom temného kraje (2022)
    6
    Takové bez atmosféry nepřesvědčivé. Natáčelo se na skutečné Šumavě. Přes to sérii chybí atmosféra pohraničních hor s prudkými změnami počasí. Příběh dobře postavený, ale realizace byla evidentně limitovaná omezeným rozpočtem pro uvedení pouze na Voyo.
  11. Všechno, všude, najednou
    Všechno, všude, najednou (2022)
    10
    Já tyhle filmy, jako byl před 4 lety i korejský Parazit, zbožňuju. A tohle je vyprávěném v dokonalém obrazovém multitaskingu, jako když vám fantazie jede na plné obrátky a nápady a výjevy se začnou předhánět, těkat. A tady se to podle mě dokonale podařilo zhmotnit v obrazu a zvuku.
  12. Krakonošovo tajemství
    Krakonošovo tajemství (2022)
    8
    Po velmi dlouhé době vydařená původní pohádka. Trochu jsem se bál, že zůstane ve stínu Krkonošských pohádek z večerníčků, ale nestalo se tomu tak. Možná i díky koprodukci čtyř televizních stanic tří zemí. Moderně pojatý příběh s postavami, které nemají jednoduché černobílé charaktery, ale tyto se v průběhu vyvíjí. Poprvé se ukáže, že mýlit se může i nadpřirozená pohádková postava a svůj omyl dokáže přiznat. Pohádka dává poselství, že kdo v životě klopýtne, ale z vlastní vůle se napraví, může dojít k pohádkovému štěstí a lásce. A zároveň scenáristka poprvé vycházela z legend o Krakonošovi i s pověstí o jeho původu.
  13. Tajemství staré bambitky 2
    Tajemství staré bambitky 2 (2022)
    6
    Příběh OK, ale výprava zřejmě bojovala s volným časem jednotlivých herců a zároveň dala natáčecí dny do jara, kdy jde příroda do rozpuku. Takže královna Julie spadne u včelaře do sudu , všude kolem olistěné stromy, vrostlá tráva a kvetoucí pampelišky, aby se skutálela do předjaří, kde jsou na stromech pupeny k prasknutí. Loupežník Karaba ji s vnučkou Aničkou odnesou k sobě do chalupy, kde si Aničku vyzvedne ze zámku kuchař a v okolí jsou ještě úplně spící stromy někdy na začátku března.
  14. Zátopek
    Zátopek (2021)
    6
    Film jsem viděl až z Voyo, takže jsem nebyl ovlivněn kinem s Dolby ATMOS. Za mě má film až překvapivě slabý scénář a vedlejší postavy mají buď jednoduchý jednobarevný charakter nebo jsou i vytržené z kontextu. Jako třeba postava Jaroslava Plesla. A bohužel při tak náročném filmu na davové scény z Olympiád a mezinárodních soutěží je stále vidět limitovaný rozpočet české produkce.
  15. Betlémské světlo
    Betlémské světlo (2022)
    8
    Teď bych potřeboval desetistupňové hodnocení, abych mohl dát 7 hvězd. Krapet nedotažený konec, ale tím, že scénář psal už Jan, tak svěrákovský humor trochu přitvrdil, zhrubl a i zčernal. Ale stále zůstává v mezích dobrého vkusu a zábavy.
  16. Kdyby radši hořelo
    Kdyby radši hořelo (2022)
    10
    Mrazivé a zároveň reálné. Hořká komedie ze současného českého venkova. Tvůrci ukazují nejen na současný obrovský nešvar, ale odhalují i jeho samotné příčiny. Klobouk dolů.
  17. Černý telefon
    Černý telefon (2021)
    6
    Spíš na dva a půl hvězdy. Zajímavý námět, avšak umístění děje do sedmdesátek je už zbytečně módní záležitost. Na horor strašně pomalý a nudný rozjezd, který vezme rytmus celému příběhu. Film je zbytečně dlouhý. Stopáž do max. 90 minut by byla ideální. A docela bych si tipnul, že původní scénář byl daleko drsnější a že do děje hodně mluvili producenti z obav o reakce diváků a tomu úměrné tržby.
  18. Nene
    Nene (2022)
    8
    Možná že začátku zdlouhavé, ale zcela originální zpracování bez jediného klišé. Do toho i pár vtípků pro znalce filmové techniky a natáčení. A velmi povedený zvukový mix v Dolby ATMOS.
  19. Jurský svět: Nadvláda
    Jurský svět: Nadvláda (2022)
    4
    ...a za všechno může hamižná firma Bio-zlo-syn.... 😀 Nene, Dominion je už točený čistě pro zábavu na vypnutí mozku. Znalci v tom možná najdou pár odkazů mj. i na Indyho (s kloboukem), ale podle mě už je to pro toto Universum málo. Právě pro tyto filmy je vhodná "lochneska" 4DX Cinema, protože jim dodá rozměry, které už scenáristé nenabídli.
  20. Atlas ptáků
    Atlas ptáků (2021)
    8
    Olmo Omerzu s Petrem Pýchou a jejich zpracování mezilidských vztahů v rozjeté rodinné firmě, které mohou vše zásadně ovlivnit. Úplně vše...
  21. Síla
    Síla (2021)
    8
    Člověk musí dělat v životě chyby, aby došel k nějakému poznání. Člověk musí v životě hodně milovat, aby poznal skutečnou sílu lásky. A poznat, kde ve vztahu dělal chyby, když o svou velkou lásku přišel. A je jedno, kdo to je. Jeden z našich předních filmových kritiků se vydal na tenký led před kameru, aby se stal objektem časosběrného dokumentu. Ukázat svoji světlou i temnou sílu. A nikdo nemá právo nad ním vynášet nějaké morální soudy, jak se bohužel stalo.
  22. Jak si nevzít princeznu
    Jak si nevzít princeznu (2021)
    4
    Nápad podobný Stargate, svatba zase nápadně připomíná svatbu ze Spacebals včetně kostýmu a způsobu hraní oddávajícího. Problémy s časovým kontinuem Star Trek, A Sound of Thunder Raye Bradburyho a do komediálna Na hromnice o den více, či loňský Palm Springs. V dramatických chvílích hudba zase připomíná Wagnerův Let Valkýry... Prostě originální česká pohádka na Štědrý večer za peníze českých, slovenských a německých daňových poplatníků... Ze Star Treku, Nové generace, mám hodně rád epizodu Krystalická entita. Asi už je pozdě, ale poprosil bych Petra Hudského a Karla Janáka o její zpracování jako příští českou vánoční pohádku. A slibuju, že za to dám i čtyři hvězdy.
  23. Tichá noc
    Tichá noc (2021)
    6
    Film s tím nejčernějším britským humorem, jak jenom černý může být. V Covidové době hodně ale hodně odvážný počin a někteří diváci možná budou mít problém současnou realitu od filmové fikce oddělit. Tipují, že se film začal připravovat ještě před pandemií Covidu a letopočet 2020 u závěrečného copyrightu napovídá, že premiéra byla zřejmě o rok odložena. Patrně kvůli pandemii Covidu.
  24. Večírek
    Večírek (2021)
    2
    Pár samostatných fórků vytržených z kontextu pobaví. Ale jako celek je toto scenáristicky i režijně absolutně nesoudržný slepenec.
  25. Shoky & Morthy: Poslední velká akce
    Shoky & Morthy: Poslední velká akce (2021)
    6
    Jako byly komedie Zdeňka Trošky cílené převážně na lidové publikum dříve narozených, tak Shoky & Morthy cílí hlavně na lidové publikum ve věkovém intervalu 15-25. Prvních 35 minut je cílených čistě na YouTube a vše kolem něj a kdo i z omladiny nikdy nezkoušel nic natočit pro tento server, tak se asi nebude vůbec chytat. Po 35. minutě se film mění na duchařinu a je trochu přístupnější i širšímu publiku. Nejde o chytrý humor, na který jsme u Štáfka zvyklí z Vyšehradu a u Kozuba z videí divadla Mír. Kdybych měl parafrázovat zmíněného Zdeňka Trošku, jsou to spíš Babovřesky pro teenagery, tedy Teenagevřesky? :-) Zajímavá je logika distributora pro Home Video. Film zatím vyšel jen fyzicky a pouze na nosičích DVD. Na VoD a SVoD, ačkoliv je na téma online video, zatím vůbec. I když se na konci jako Product Placement zmiňuje jedna nadnárodní streamovací služba. Uvidíme, zdali se film objeví exkluzivně VoD právě na ní.
  26. Žáby bez jazyka
    Žáby bez jazyka (2020)
    8
    Hodně artová alegorie sestavená z menších etud o vztazích v rodinách, které mohou vést až k násilí i fatálnímu. Jedna modelová rodina vždy jen v trochu jiných obměnách. A působení i nejbližšího okolí, místního veřejného mínění ve formě sboru místních dam menšího města.
  27. Vyšinutý
    Vyšinutý (2020)
    6
    Na jedno podívání dobrý. Stopáž 80 minut bez end credits tak akorát. V podstatě námět Spielbergova Duelu, kde roli staré rezavé cisterny přebírá Russell Crowe.