Zajímavosti o Lee: Fotografka v první linii

69%

Zajímavosti 18

  • Solange d'Ayen byla jednou ze čtyř skutečných postav, které Marion Cotillard ztvárnila v roce 2023. Dalšími byly Kleopatra ve filmu Astérix & Obelix : Říše prostředí (2023), Carole Achache ve filmu Děvčátko modré (2023) a Louise Savojská ve filmu Vynálezce (2023).
  • Natáčení začalo v září 2022 a skončilo na začátku prosince 2022.
  • Ve filmovém obsazení jsou dva držitelé Oscara: Kate Winslet a Marion Cotillardová a jedna kandidátka na Oscara: Andrea Riseborough.
  • Jude Law byl původně obsazen do role Rolanda Penrose, ale později ho nahradil Alexander Skarsgård.
  • Kate Winslet, a Marion Cotillardová spolu již dříve hrály ve filmu Nákaza (2011), ačkoli spolu nesdílely žádné scény.
  • Natáčelo se částečně v chorvatském Dubrovníku. Natáčení probíhalo také v Maďarsku.
  • Několik měsíců před uvedením tohoto filmu do kin ve Spojených státech a Velké Británii byla Lee Millerová zmíněna ve filmu Občanská válka (2024), jehož hlavní hrdinka Lee Smithová (ztvárněná Kirsten Dunst) je fiktivní fotoreportérka, která byla pojmenována po Millerové. Winslet a Dunst si společně zahrály ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli (2004), jehož kameramankou byla režisérka Lee Ellen Kuras.
  • Ve filmu byly ztvárněny některé ikonické fotografie Lee Millerové, například slavná fotografie, kterou pořídila v roce 1945 na Hitlerově vaně.
  • První den natáčení zkoušela Kate Winslet sekvenci, v níž Lee Millerová běžela po ulici v bombardovaném Saint-Malo v roce 1944, když se jí stala nehoda, uklouzla a poranila si záda. Winslet se rozhodla pokračovat v natáčení a ještě týž týden se vrátila na plac, přestože měla na páteři tři obrovské hematomy a kvůli bolesti se sotva držela na nohou.
  • Lee Millerová byla jednou z pouhých čtyř fotografek akreditovaných jako oficiální válečné zpravodajky americké armády.
  • Kate Winslet se na filmu podílela jako producentka a byla zodpovědná za vše od financí přes scénář, casting, úhly kamery až po hledání nových lokací. Winslet také úzce spolupracovala na castingu a osobně volala mnoha svým hereckým kolegům a žádala je, aby si ve filmu zahráli.
  • Během preprodukce zaplatila Kate Winslet osobně platy štábu za 2 týdny ze svých peněz kvůli malému rozpočtu filmu.
  • Kate Winslet uvedla, že když se snažila získat finanční prostředky na tento film, byla protěžována vedoucími pracovníky mužského pohlaví. Winslet to řekla časopisu Vogue v září 2023: „Muži, kteří si myslí, že chcete a potřebujete jejich pomoc, jsou neuvěřitelně pobuřující. Dokonce se mi stalo, že mi jeden režisér řekl: 'Poslouchej, udělej můj film a já ti zařídím financování tvého malého Lee...'. Malý! Nebo nám potenciální investoři mužského pohlaví říkali věci jako: Řekněte mi, proč se mi má ta ženská líbit?“
  • Několik záběrů, které se ve filmu objevují, jsou ve skutečnosti fotografie, které Kate Winslet pořídila při natáčení.
  • Kate Winslet dříve spolupracovala s Ellen Kurasovou na filmech Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) a Králova zahradnice (2014), na nichž Kurasová pracovala jako kameramanka. Winslet a Kuras hovořili o další spolupráci a tato příležitost se nakonec naskytla s tímto filmem. Kurasová byla v knihkupectví v New Yorku, když si všimla knihy o Lee Millerové a všimla si zvláštní podoby mezi Millerovou a Winslet, Winslet pak poslala jeden výtisk knihy a druhý si nechala pro sebe. Po letech si Winslet koupila starožitný stolek, který patřil Millerové; knihu pak znovu objevila na poličce a znovu si o ní s Kurasovou promluvila. Winslet pak začala připravovat filmový projekt o Millerové a zeptala se Kurasové, zda by ho nechtěla režírovat, a ta nabídku přijala.
  • Natočeno podle knihy „The Lives of Lee Miller“, jediné autorizované biografie o životě Lee Millerové, kterou napsal její vlastní syn Antony Penrose a která vyšla v roce 1985.
  • Marion Cotillardová je velkou fanynkou Kate Winslet a na předávání Oscarů v roce 2009 jí předala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Předčítač (2008) a měla z jejího vítězství viditelnou radost. Cotillardová se ucházela o roli Hanny Schmitzové ve filmu Předčítač, která nakonec připadla Winslet a vynesla jí Oscara. O několik let později Cotillardová prohlásila, že vždycky snila o tom, že natočí film s Winslet, a že byla naštvaná, když neměly společné scény ve filmu Nákaza (2011). V roce 2012 se Cotillardová objevila na knize Winslet "The Golden Hat: Talking Back To Autism" (vydala ji nadace Winslet Golden Hat Foundation) s autoportréty celebrit, které mají zvýšit povědomí a podporu autismu. V roce 2013 napsala Cotillardová recenzi pro časopis Variety, v níž chválila výkon Winslet ve filmu Prodloužený víkend (2013), a také uvedla, že Winslet miluje od chvíle, kdy ji poprvé viděla ve filmu Nebeská stvoření (1994). Winslet napsala Cotillardové dopis, ve kterém ji požádala, zda by si v tomto filmu nezahrála redaktorku francouzského Vogue (a blízkou přítelkyni Lee Millerové) Solange d'Ayenovou, což bylo poprvé, kdy spolu sdílely scény ve filmu.
  • Produkce získala plný přístup do archivu Lee Miller, s plnou spoluprací a důvěrou její rodiny.