Zajímavosti o Hellboy

55%

Zajímavosti 122

  • Na začátku filmu, když Hellboy telefonuje, je jasně vidět, že hovor ani nepřijal, ani neodmítl, přestože s někým mluvil.
  • Když je Hellboy přepaden, zepředu i zezadu mu nápadně trčí kopí. Spadne z mostu a dopadne na záda na zem pod ním. Když se zvedá, aby utekl, trčí mu kopí z obou stran ve stejné vzdálenosti jako před pádem. Nemělo by tomu tak být, protože zadní část se právě zabodla do země.
  • Když Osirisovy stráže zasáhnou Hellboye, stojí v řece. V takové blízkosti a při uzemnění by měli být také zasaženi.
  • Když si Hellboy piluje rohové pahýly, jeden z nich se zavrtí.
  • Během bitvy se třemi obry je zip na zadní straně Hellboyova svalnatého obleku Davida Harboura na chvíli odhalen, když se jeho kabát vyhrne.
  • Stažen z kin po pouhých pěti týdnech.
  • První film producenta Lawrence Gordona po deseti letech od filmu Strážci – Watchmen (2009).
  • Během boje mezi Hellboyem a třemi obry se Hellboyova "kamenná" ruka mění z pravé na levou a pak zpět na pravou.
  • Po uvedení filmu a jeho kasovním neúspěchu se objevily zvěsti o možném televizním seriálu Hellboy. Tvůrce Hellboye Mike Mignola však tyto zvěsti popřel.
  • Maskér Joel Harlow byl nadšený, že mohl pracovat po boku režiséra Neila Marshalla, který je velkým fanouškem praktických efektů, a tým maskérů Hellboye měl od začátku jeho plnou podporu. "Všichni chápeme, jak se tyto filmy natáčejí, a víme, že ne všechno může být praktické. Je to velmi jemný člověk, se kterým se snadno komunikuje, a to, co jsme dělali, se mu opravdu líbilo. Takže dokud se to líbilo jemu, líbilo se to i mně," vyjádřil se Harlow.
  • V komiksech nosil Hellboy šortky a kvůli kopytům i návleky na nohy, i když později začal nosit boty. Ve filmech Hellboy (2004), Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) a v tomto filmu nosí Hellboy kalhoty a boty. Ačkoli v prvních dvou filmech, pokud je pozorujeme zblízka, mají jeho boty tvar kopyt. V tomto filmu, i když jsou jeho boty poměrně velké, mají pravidelný tvar.
  • Jednou z dalších bytostí je Gruagach, kterého Joel Harlow popisuje jako "obřího kančího muže" v podání Douglase Taita. Návrh a stavbu provedl především Norman Cabrera a jeho tým, animatronickou hlavu vytvořil John Criswell. Některé digitální efekty byly použity také pro zvětšení obličeje a pro synchronizaci rtů. Harlow prohlašuje: "Všechno se to povedlo skvěle. Myslím tím, že je to pro Hellboye opravdu impozantní nepřítel. Cabrera je zatraceně úžasný umělec a já mám velké štěstí, že jsem ho pro to získal. Doufám, že se mi ho podaří získat i pro další díl, pokud nějaký další bude."
  • Vnější záběry toho, co bylo označováno jako "opatství svatého Šebestiána", byly ve skutečnosti záběry kostela svatého Conana Kirka na břehu jezera Loch Awe ve Skotsku, které leží nedaleko Dalmally na dálnici A85.
  • Ve filmu i v lidové tradici je domovem Baby Jagy chodící dům na kuřích nožkách, který se podobá hradu z fantasy románu pro mládež "Howl's Moving Castle" od Diany Wynne Jonesové. V komiksech o Hellboyovi je domovem Baby Jagy chata.
  • David Harbour byl v maskérně přibližně 55 dní a tým Joela Harlowa dokázal celý make-up nanést za 2-3 hodiny, což je úctyhodný výkon. Harlow uvádí: "Heather Mages a já jsme Hellboye líčili každý den. Když uvážíte, že jde vlastně jen o obličej, rty a uši a téměř vše ostatní je oblek, trvalo to asi dvě a půl hodiny, než jsme ho nalíčili. Některé dny to byly dvě hodiny. Takže to bylo bleskové. David se věnoval nejen vzhledu postavy, ale i jejímu ztvárnění, protože to bylo těžké, co musel udělat."
  • Podle Mika Mignoly, když se Hellboy 3 zasekl ve vývojovém pekle, Guillermo del Toro v určitém okamžiku navrhl, aby se z něj stal komiks, který by trilogii zakončil. Mignola tento nápad vetoval s tím, že filmová verze Hellboye je del Torova, ale komiksová verze je jeho: "Myslím, že se mi o tom del Toro jednou zmínil, a já jsem řekl ne. Myslím si, ať komiks zůstane komiksem. Komiksy jsou pro lidi dost matoucí. Nemějme tam dvě různé verze komiksu Hellboy. Můj hlas by byl (říct) ne."
  • Proces návrhu postavy od konceptu až po dokončení umožnil týmu plynulý přechod mezi praktickým a vizuálním oddělením. "Kdykoli jsme měli schválený návrh a věděli jsme, že se bude realizovat digitálně, dostal jsem od Carrasca soubory pro ZBrush a poslal je Daveu Grassovi, který je také skvělý praktický/digitální sochař." Grasso je vyrenderoval a předal oddělení vizuálních efektů, které je dále delegovalo. Letošní Hellboy (nyní v kinech) se vrací k příšerám z 80. let, ale s novými technologiemi, a Harlow pocítil ten nádech nostalgie, když viděl finální produkt. "Když jsem viděl hrubý sestřih, odnesl jsem si z něj to, že je to dobrá zábava s monstry. Ať už jsou praktické, digitální nebo jakékoliv jiné, je to zábavný souboj s příšerami, a těch už dnes moc není. Je to skoro jako film z osmdesátých let, jen s využitím jiných technik." Všichni se shodli na tom, že film se musí odlišit od předchozích verzí, a Joel Harlow se podepisuje s plnou důvěrou, že se to podařilo. "Věděli jsme, že do toho můžeme vnést něco nového. Jiný pohled na věc. Jsem fanouškem Mignolových komiksů o Hellboyovi, takže šlo o pojetí jeho postavy, které bylo věrnější zdrojovému materiálu. Nechci nic ubírat filmům, které vznikly předtím, ale tohle je něco jiného."
  • Laila Morseová, která hraje roli Strážkyně brány (pracovnice obchodu s chipsy), je skutečnou sestrou Garyho Oldmana. Ten má však za sebou větší mezinárodní úspěch v branži.
  • Jednou z hlavních obav byla skutečná fyzická náročnost Davida Harboura při nošení protéz, zejména proto, že byl v této oblasti relativně nový. Joel Harlow prohlásil: "Když máte co do činění s líčením, které vyžaduje hodně hereckých dovedností, chcete svému herci pomoci. David v takovém rozsahu v maskérně ještě nebyl a je to obrovská výzva nosit takovou úroveň protetiky." Přesto se Harlow o Harbourovi vyjadřoval pochvalně a řekl, že během natáčení nikdy nenastaly žádné problémy.
  • Mike Mignola navrhl, aby roli Hellboye převzal David Harbour poté, co viděl jeho práci ve filmu Stranger Things (2016).
  • Film se natáčel více než čtyři měsíce ve Velké Británii a Bulharsku.
  • Troy James i Emma Tateová ztvárnili Babu Jagu v různých podobách.
  • David Harbour prohlásil, že film bude "charakterním dílem" a bude obsahovat dospělá témata a "komplikovaná témata", která si zaslouží rating R, a uvedl: "Je to skutečně studie tohoto muže, který prochází strašlivou hádankou, a my se s ním dostaneme opravdu hluboko."
  • Pro rohatou verzi Hellboye se Joel Harlow rozhodl vytvořit "zesílenou" verzi běžného Hellboye a prohlásil: "Vytvořili jsme vzhled, který byl zesílenou verzí obličejových rysů, které z něj dělají Hellboye. Dali jsme mu větší čelist, těžší obočí, živější žlutý pohled očí, větší zuby a samozřejmě extrémně velké rohy." Rozhodnutí pro absenci horního uzlu bylo způsobeno tím, že tato verze Hellboye je ztvárněna mladší než komiksová iterace. U pekelných stvoření Harlow chtěl, aby vypadala jinak než ostatní filmové bytosti, a uvedl: "Jejich vzhled je zcela nelidský a velmi děsivý. Je to pohled do světa bytostí, které se neřídí anatomickými zákony ničeho pozemského."
  • Několik týdnů po uvedení filmu do kin změnila kina v některých státech jeho název na vývěsních štítech na "Heckboy", aby neurazila věřící.
  • Film měl premiéru v den narozenin Davida Harboura (Hellboy).
  • Navzdory problémům s produkcí a kasovnímu propadáku filmu ocenil tvůrce Hellboye a jeden z producentů filmu Mike Mignola tvrdou práci herců a štábu.
  • Jedná se o první film roku 2019, ve kterém si zahrál akrobat a herec Troy James. Druhým filmem je Noční můry z temnot (2019). V tomto filmu James ztvárnil Babu Jagu. V druhém jmenovaném filmu ztvárnil Jangly Mana. Obě postavy jsou obludná stvoření.
  • David Harbour potvrdil, že jejich verze Bruttenholma je mnohem tvrdší postava, která nesympatizuje s Hellboyem, jenž pochybuje o svém místě ve světě.
  • Mike Mignola uvedl, že David Harbour zkoumal postavu, a prohlásil: "Píše mi otázky o Hellboyově historii, o tom, co by si postava myslela o tom či onom."
  • V tomto filmu je Hellboyova pravá ruka zkázy vyrobena z kovu. V komiksech a prvních dvou filmech je Hellboyova pravá ruka zkázy vyrobena z kamene.
  • Hellboy tvrdí, že je Kozoroh. Podle komiksu se narodil 5. října, což z něj dělá Váhy.
  • Poté, co bílý anglický herec Ed Skrein odstoupil z filmu kvůli kritice, že měl hrát asijskou postavu, někteří odborníci a zpravodajské blogy kritizovali film jako pokrytecký, protože nahradil zrzavou irskou postavu z předlohy afroamerickou herečkou Sashou Lane.
  • Tým designérů se snažil nenavazovat na návrhy filmů Guillerma del Tora a inspiroval se komiksy. Joel Harlow se snažil zůstat věrný zdrojovému materiálu a veškeré nové návrhy konzultoval s Mikem Mignolou, aby se ujistil, že odpovídají tónu komiksů.
  • Hodně pozornosti bylo věnováno Hellboyovu zbarvení, které se muselo lišit od minulých verzí, aby vynikly jeho skvrny a nedokonalosti. "Trochu jsme ho zjizvili a nezvolili jsme tak sytě červenou barvu, jak je zobrazen v komiksech a předchozích filmech. To, v čem jsme odlévali protézy, bylo spíše mezi lososovou a červenou, takže nám to umožnilo trochu volnosti, aby působil trochu reálněji, s vadami a tak," vysvětluje Joel Harlow.
  • Tento film je kompletním restartem, nikoli pokračováním oblíbených filmů Hellboy (2004) a Hellboy 2: Zlatá armáda (2008), což vyvolalo zděšení většiny fanoušků Hellboye.
  • Film nebyl před uvedením do kin promítán kritikům.
  • Poté, co režisér Neil Marshall odevzdal svůj sestřih filmu, převzali jej producenti. Michael Solinger uvedl, že Marshallovi nikdy neslíbil konečný střih filmu.
  • Tvůrci filmu nechtěli, aby ve scénách, kde byl Hellboy přítomen, byla červená barva. Výslovně chtěli, aby se na něj soustředila pozornost a aby vynikl jeho vzhled. Několik málo výjimek, kdy je ve scénách s Hellboyem povolena červená barva, je při prolévání krve.
  • Přestože jeho jméno bylo omylem vynecháno z titulků, Douglas Tait během natáčení ztvárnil Gruagacha. Toto opomenutí bude napraveno při vydání filmu na domácím videu.
  • Několik měsíců po uvedení filmu do kin a jeho následném kasovním propadu hostoval David Harbour v říjnu v pořadu Saturday Night Live (1975). Během úvodního monologu se Harbour zmínil o tomto filmu a očekával, že se ozvou cvrčci. Ke svému překvapení slyšel, jak několik lidí při zmínce o tomto filmu tleská.
  • Stejně jako film Sedmý syn (2014) i tento film využívá skutečný region Pendle v Lancashiru (a jeho stejnojmenný kopec) pro své nadpřirozené spojení. Skutečné čarodějnice z Pendlu byly souzeny a odsouzeny za vraždu deseti lidí čarodějnictvím v roce 1612 a spolu s čarodějnicemi ze Samlesbury a dalšími se staly známými jako Lancashirské čarodějnické procesy. Z jedenácti osob, které stanuly před soudem, devíti žen a dvou mužů, bylo devět shledáno vinnými a popraveno oběšením; jedna byla shledána nevinnou.
  • Joel Harlow přidal Hellboyovi na rohy jizvy, protože měl pocit, že díky nim působí Hellboy drsně a vhodně pro ztvárnění s ratingem R.
  • Film se původně začal natáčet jako druhé pokračování filmu Hellboy (2004) po filmu Hellboy 2: Zlatá armáda (2008). Tvůrčí neshody a vlažné kasovní výsledky však vedly k tomu, že se Guillermo del Toro začal věnovat jiným projektům, což způsobilo dlouhou přestávku, dokud se po nástupu superhrdinských filmů s ratingem R nerozhodlo o restartu série bez del Tora a Rona Perlmana.
  • David Harbour, který nikdy předtím necvičil, podstoupil náročný trénink, aby se dostal do formy pro roli Hellboye. Harbour dokonce zašel tak daleko, že si vytvořil vlastní provizorní kostým ze sportovního náčiní, aby byl připraven vydržet rozsáhlé líčení, protézy a tělový oblek.
  • Vzhledem k volnosti ratingu filmu R je Hellboy zobrazen s použitím silných vulgarismů. V komiksech je nejhorší nadávkou, kterou Hellboy řekne, "zkurvysyn".
  • Film se původně jmenoval "Hellboy: Královna krve", pak se vrátil k názvu "Hellboy".
  • Milla Jovovich podle svého Instagramu chtěla na filmu pracovat, protože je fanouškem seriálů Stranger Things (2016) a Deadwood (2004), v nichž si zahráli David Harbour a Ian McShane.
  • V březnu 2020 se David Harbour v rámci Instagram Live vyjádřil k příčině neúspěchu tohoto filmu. Uvádí: "Myslím, že to selhalo ještě předtím, než jsme začali natáčet, protože si myslím, že lidé nechtěli, abychom ten film natočili, a z nějakého důvodu tu bylo něco jako velké... Guillermo del Toro a Ron Perlman vytvořili kultovní věc, o které jsme si mysleli, že by mohla být znovuobjevena, a pak určitě - hlasitost internetu byla taková: 'Nechceme, abyste na to sahali'. A pak jsme natočili film, který je podle mě zábavný a podle mě měl své problémy, ale byl to zábavný film, a pak byli lidé prostě velmi, velmi proti, a to je právo lidí, ale já jsem se poučil v mnoha různých směrech." Někteří s tímto tvrzením polemizovali, jiní s ním souhlasili.
  • Ian McShane převzal roli doktora Brooma po Johnu Hurtu. McShane a Hurt debutovali v roce 1962 ve filmu The Wild and the Willing (1962) a zůstali nejlepšími přáteli. Znovu spolu pracovali na filmech Revanš (2009) a Herkules (2014), o němž McShane prohlásil, že to byl jeden z jeho nejpříjemnějších zážitků z natáčení, protože s Hurtem dlouho v klidu obědval.
  • V lednu 2017, inspirován úspěchem filmu Deadpool (2016), uspořádal Guillermo del Toro na Twitteru anketu, v níž mohli jeho příznivci hlasovat pro natáčení filmu Hellboy 3. Poté, co získal více než 100 000 hlasů, uspořádal del Toro schůzku s Ronem Perlmanem a komiksovým scenáristou Mikem Mignolou, aby s nimi probral další vývoj projektu. Protože však byl del Toro dlouhodobě zaneprázdněn jinými projekty, studio již Mignolu oslovilo s plány na restart, který by znovu použil verzi scénáře Hellboye 3 bez zjevných "del Torových prvků" a zůstal by věrnější násilí v komiksu. Poté del Toro na Twitteru uvedl, že Hellboy 3 se "stoprocentně nekoná".
  • Milla Jovovich prohlásila, že viděla "brutální recenze", ale zůstává optimistická a věří, že se z filmu v následujících letech stane kultovní klasika.
  • Joel Harlow zakomponoval rysy Davida Harboura do Hellboyova normálního designu, zatímco z Hellboyovy rohaté verze udělal verzi se silou: "Přidali jsme větší čelist, těžší obočí, zářivější žluté oči, větší zuby a samozřejmě extrémně velké rohy."
  • 21. srpna 2017 byl do role majora Bena Daimia obsazen Ed Skrein. Po zjištění, že Daimio byl v komiksech vyobrazen jako japonsko-americká postava, však Skrein o týden později oznámil, že odstupuje, aby mohl být místo něj obsazen herec asijského původu. Podle časopisu The Hollywood Reporter bylo Skreinovo rozhodnutí prvním případem, kdy bělošský herec po takové kritice opustil vysoce postavenou roli.
  • Dougu Jonesovi, který hrál Abe Sapiena ve filmech Hellboy (2004) a Hellboy 2: Zlatá armáda (2008), byla nabídnuta epizodní role, ale nemohl se jí zúčastnit kvůli závazkům ve filmu Star Trek: Discovery (2017).
  • VFXperts uvádějí komiksy Mikea Mignoly jako vizuální vliv na filmové tvory a snaží se vyhnout odkazům na filmy Guillerma del Tora. Joel Harlow vysvětlil, že jako monstra "vypadají zcela nelidsky a velmi děsivě, je to pohled do světa bytostí, které se neřídí anatomickými zákony ničeho na Zemi".
  • Pokračování filmu Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) bylo dlouho ve vývojovém pekle, především kvůli plánovanému rozpočtu 120 milionů dolarů, zatímco první dva filmy měly jen skromné zisky, a protože režisér Guillermo del Toro nebyl dlouho k dispozici. Po úspěchu, který zaznamenal Deadpool (2016) při prosazování filmu prostřednictvím sociálních sítí, Ron Perlman na Twitteru navrhl, že pokud začne trendovat #HellboyIII, mohl by třetí film o Hellboyovi konečně získat prostředky na realizaci. Del Toro ho brzy následoval, ale v době, kdy byl konečně připraven o projektu jednat, se už studio rozhodlo natočit tento zcela nesouvisející reboot.
  • Mike Mignola a Guillermo del Toro se nepohodli ohledně třetího filmu, což ukončilo jejich přátelství.
  • David Harbour popsal svou postavu Hellboye jako teenagerskou verzi Hellboye Rona Perlmana: "Je mladší a drsnější a opravdu bojuje s myšlenkou, zda je dobrý člověk, nebo ne."
  • Mike Mignola se na tvorbě tohoto filmu podílí mnohem více než na filmech Guillerma del Tora o Hellboyovi. Podle jeho slov, protože reboot bude řídit nový režisér, bylo záměrem v tomto filmu ubrat superhrdinské prvky, zbavit ho "del Toroismů" a zůstat blíže temnějšímu tónu grafických románů, takže se jedná o mnohem více hororově orientovaný příspěvek do série.
  • V polovině roku 2012 Ron Perlman opět podstoupil čtyřhodinovou maskérskou proceduru, aby se proměnil v Hellboye a splnil tak přání šestiletého chlapce jménem Zachary, který trpěl leukémií. Studio Creature Effects Spectral Motion, které pracovalo na předchozích dvou filmech o Hellboyovi, Perlmanovi aplikovalo Hellboyův make-up (a později nalíčilo i Zacharyho jako Hellboye), takže Zachary mohl strávit den se svým oblíbeným superhrdinou. Guillerma del Tora tato událost natolik dojala, že ho inspirovala k obnovení produkce odloženého Hellboye 3. Po několika letech bez pokroku, protože del Toro pracoval na několika jiných projektech, však studio oslovilo Neila Marshalla, aby se ujal režie dalšího filmu, a rozhodlo se, že musí jít o reboot, aby se odlišil od del Torovy vize. Následně bylo oznámeno zrušení del Torova Hellboye III a brzy poté začal vývoj tohoto rebootu.
  • Na začátku filmu, když Hellboy telefonuje, je jasně vidět, že hovor ani nepřijal, ani neodmítl, přestože s někým mluvil.
  • Když je Hellboy přepaden, zepředu i zezadu mu nápadně trčí kopí. Spadne z mostu a dopadne na záda na zem pod ním. Když se zvedá, aby utekl, trčí mu kopí z obou stran ve stejné vzdálenosti jako před pádem. Nemělo by tomu tak být, protože zadní část se právě zabodla do země.
  • Když Osirisovy stráže zasáhnou Hellboye, stojí v řece. V takové blízkosti a při uzemnění by měli být také zasaženi.
  • Když si Hellboy piluje rohové pahýly, jeden z nich se zavrtí.
  • Během bitvy se třemi obry je zip na zadní straně Hellboyova svalnatého obleku Davida Harboura na chvíli odhalen, když se jeho kabát vyhrne.
  • Stažen z kin po pouhých pěti týdnech.
  • První film producenta Lawrence Gordona po deseti letech od filmu Strážci – Watchmen (2009).
  • Během boje mezi Hellboyem a třemi obry se Hellboyova "kamenná" ruka mění z pravé na levou a pak zpět na pravou.
  • Po uvedení filmu a jeho kasovním neúspěchu se objevily zvěsti o možném televizním seriálu Hellboy. Tvůrce Hellboye Mike Mignola však tyto zvěsti popřel.
  • Maskér Joel Harlow byl nadšený, že mohl pracovat po boku režiséra Neila Marshalla, který je velkým fanouškem praktických efektů, a tým maskérů Hellboye měl od začátku jeho plnou podporu. "Všichni chápeme, jak se tyto filmy natáčejí, a víme, že ne všechno může být praktické. Je to velmi jemný člověk, se kterým se snadno komunikuje, a to, co jsme dělali, se mu opravdu líbilo. Takže dokud se to líbilo jemu, líbilo se to i mně," vyjádřil se Harlow.
  • V komiksech nosil Hellboy šortky a kvůli kopytům i návleky na nohy, i když později začal nosit boty. Ve filmech Hellboy (2004), Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) a v tomto filmu nosí Hellboy kalhoty a boty. Ačkoli v prvních dvou filmech, pokud je pozorujeme zblízka, mají jeho boty tvar kopyt. V tomto filmu, i když jsou jeho boty poměrně velké, mají pravidelný tvar.
  • Jednou z dalších bytostí je Gruagach, kterého Joel Harlow popisuje jako "obřího kančího muže" v podání Douglase Taita. Návrh a stavbu provedl především Norman Cabrera a jeho tým, animatronickou hlavu vytvořil John Criswell. Některé digitální efekty byly použity také pro zvětšení obličeje a pro synchronizaci rtů. Harlow prohlašuje: "Všechno se to povedlo skvěle. Myslím tím, že je to pro Hellboye opravdu impozantní nepřítel. Cabrera je zatraceně úžasný umělec a já mám velké štěstí, že jsem ho pro to získal. Doufám, že se mi ho podaří získat i pro další díl, pokud nějaký další bude."
  • Vnější záběry toho, co bylo označováno jako "opatství svatého Šebestiána", byly ve skutečnosti záběry kostela svatého Conana Kirka na břehu jezera Loch Awe ve Skotsku, které leží nedaleko Dalmally na dálnici A85.
  • Ve filmu i v lidové tradici je domovem Baby Jagy chodící dům na kuřích nožkách, který se podobá hradu z fantasy románu pro mládež "Howl's Moving Castle" od Diany Wynne Jonesové. V komiksech o Hellboyovi je domovem Baby Jagy chata.
  • David Harbour byl v maskérně přibližně 55 dní a tým Joela Harlowa dokázal celý make-up nanést za 2-3 hodiny, což je úctyhodný výkon. Harlow uvádí: "Heather Mages a já jsme Hellboye líčili každý den. Když uvážíte, že jde vlastně jen o obličej, rty a uši a téměř vše ostatní je oblek, trvalo to asi dvě a půl hodiny, než jsme ho nalíčili. Některé dny to byly dvě hodiny. Takže to bylo bleskové. David se věnoval nejen vzhledu postavy, ale i jejímu ztvárnění, protože to bylo těžké, co musel udělat."
  • Podle Mika Mignoly, když se Hellboy 3 zasekl ve vývojovém pekle, Guillermo del Toro v určitém okamžiku navrhl, aby se z něj stal komiks, který by trilogii zakončil. Mignola tento nápad vetoval s tím, že filmová verze Hellboye je del Torova, ale komiksová verze je jeho: "Myslím, že se mi o tom del Toro jednou zmínil, a já jsem řekl ne. Myslím si, ať komiks zůstane komiksem. Komiksy jsou pro lidi dost matoucí. Nemějme tam dvě různé verze komiksu Hellboy. Můj hlas by byl (říct) ne."
  • Proces návrhu postavy od konceptu až po dokončení umožnil týmu plynulý přechod mezi praktickým a vizuálním oddělením. "Kdykoli jsme měli schválený návrh a věděli jsme, že se bude realizovat digitálně, dostal jsem od Carrasca soubory pro ZBrush a poslal je Daveu Grassovi, který je také skvělý praktický/digitální sochař." Grasso je vyrenderoval a předal oddělení vizuálních efektů, které je dále delegovalo. Letošní Hellboy (nyní v kinech) se vrací k příšerám z 80. let, ale s novými technologiemi, a Harlow pocítil ten nádech nostalgie, když viděl finální produkt. "Když jsem viděl hrubý sestřih, odnesl jsem si z něj to, že je to dobrá zábava s monstry. Ať už jsou praktické, digitální nebo jakékoliv jiné, je to zábavný souboj s příšerami, a těch už dnes moc není. Je to skoro jako film z osmdesátých let, jen s využitím jiných technik." Všichni se shodli na tom, že film se musí odlišit od předchozích verzí, a Joel Harlow se podepisuje s plnou důvěrou, že se to podařilo. "Věděli jsme, že do toho můžeme vnést něco nového. Jiný pohled na věc. Jsem fanouškem Mignolových komiksů o Hellboyovi, takže šlo o pojetí jeho postavy, které bylo věrnější zdrojovému materiálu. Nechci nic ubírat filmům, které vznikly předtím, ale tohle je něco jiného."
  • Laila Morseová, která hraje roli Strážkyně brány (pracovnice obchodu s chipsy), je skutečnou sestrou Garyho Oldmana. Ten má však za sebou větší mezinárodní úspěch v branži.
  • Jednou z hlavních obav byla skutečná fyzická náročnost Davida Harboura při nošení protéz, zejména proto, že byl v této oblasti relativně nový. Joel Harlow prohlásil: "Když máte co do činění s líčením, které vyžaduje hodně hereckých dovedností, chcete svému herci pomoci. David v takovém rozsahu v maskérně ještě nebyl a je to obrovská výzva nosit takovou úroveň protetiky." Přesto se Harlow o Harbourovi vyjadřoval pochvalně a řekl, že během natáčení nikdy nenastaly žádné problémy.
  • Mike Mignola navrhl, aby roli Hellboye převzal David Harbour poté, co viděl jeho práci ve filmu Stranger Things (2016).
  • Film se natáčel více než čtyři měsíce ve Velké Británii a Bulharsku.
  • Troy James i Emma Tateová ztvárnili Babu Jagu v různých podobách.
  • David Harbour prohlásil, že film bude "charakterním dílem" a bude obsahovat dospělá témata a "komplikovaná témata", která si zaslouží rating R, a uvedl: "Je to skutečně studie tohoto muže, který prochází strašlivou hádankou, a my se s ním dostaneme opravdu hluboko."
  • Pro rohatou verzi Hellboye se Joel Harlow rozhodl vytvořit "zesílenou" verzi běžného Hellboye a prohlásil: "Vytvořili jsme vzhled, který byl zesílenou verzí obličejových rysů, které z něj dělají Hellboye. Dali jsme mu větší čelist, těžší obočí, živější žlutý pohled očí, větší zuby a samozřejmě extrémně velké rohy." Rozhodnutí pro absenci horního uzlu bylo způsobeno tím, že tato verze Hellboye je ztvárněna mladší než komiksová iterace. U pekelných stvoření Harlow chtěl, aby vypadala jinak než ostatní filmové bytosti, a uvedl: "Jejich vzhled je zcela nelidský a velmi děsivý. Je to pohled do světa bytostí, které se neřídí anatomickými zákony ničeho pozemského."
  • Několik týdnů po uvedení filmu do kin změnila kina v některých státech jeho název na vývěsních štítech na "Heckboy", aby neurazila věřící.
  • Film měl premiéru v den narozenin Davida Harboura (Hellboy).
  • Navzdory problémům s produkcí a kasovnímu propadáku filmu ocenil tvůrce Hellboye a jeden z producentů filmu Mike Mignola tvrdou práci herců a štábu.
  • Jedná se o první film roku 2019, ve kterém si zahrál akrobat a herec Troy James. Druhým filmem je Noční můry z temnot (2019). V tomto filmu James ztvárnil Babu Jagu. V druhém jmenovaném filmu ztvárnil Jangly Mana. Obě postavy jsou obludná stvoření.
  • David Harbour potvrdil, že jejich verze Bruttenholma je mnohem tvrdší postava, která nesympatizuje s Hellboyem, jenž pochybuje o svém místě ve světě.
  • Mike Mignola uvedl, že David Harbour zkoumal postavu, a prohlásil: "Píše mi otázky o Hellboyově historii, o tom, co by si postava myslela o tom či onom."
  • V tomto filmu je Hellboyova pravá ruka zkázy vyrobena z kovu. V komiksech a prvních dvou filmech je Hellboyova pravá ruka zkázy vyrobena z kamene.
  • Hellboy tvrdí, že je Kozoroh. Podle komiksu se narodil 5. října, což z něj dělá Váhy.
  • Poté, co bílý anglický herec Ed Skrein odstoupil z filmu kvůli kritice, že měl hrát asijskou postavu, někteří odborníci a zpravodajské blogy kritizovali film jako pokrytecký, protože nahradil zrzavou irskou postavu z předlohy afroamerickou herečkou Sashou Lane.
  • Tým designérů se snažil nenavazovat na návrhy filmů Guillerma del Tora a inspiroval se komiksy. Joel Harlow se snažil zůstat věrný zdrojovému materiálu a veškeré nové návrhy konzultoval s Mikem Mignolou, aby se ujistil, že odpovídají tónu komiksů.
  • Hodně pozornosti bylo věnováno Hellboyovu zbarvení, které se muselo lišit od minulých verzí, aby vynikly jeho skvrny a nedokonalosti. "Trochu jsme ho zjizvili a nezvolili jsme tak sytě červenou barvu, jak je zobrazen v komiksech a předchozích filmech. To, v čem jsme odlévali protézy, bylo spíše mezi lososovou a červenou, takže nám to umožnilo trochu volnosti, aby působil trochu reálněji, s vadami a tak," vysvětluje Joel Harlow.
  • Tento film je kompletním restartem, nikoli pokračováním oblíbených filmů Hellboy (2004) a Hellboy 2: Zlatá armáda (2008), což vyvolalo zděšení většiny fanoušků Hellboye.
  • Film nebyl před uvedením do kin promítán kritikům.
  • Poté, co režisér Neil Marshall odevzdal svůj sestřih filmu, převzali jej producenti. Michael Solinger uvedl, že Marshallovi nikdy neslíbil konečný střih filmu.
  • Tvůrci filmu nechtěli, aby ve scénách, kde byl Hellboy přítomen, byla červená barva. Výslovně chtěli, aby se na něj soustředila pozornost a aby vynikl jeho vzhled. Několik málo výjimek, kdy je ve scénách s Hellboyem povolena červená barva, je při prolévání krve.
  • Přestože jeho jméno bylo omylem vynecháno z titulků, Douglas Tait během natáčení ztvárnil Gruagacha. Toto opomenutí bude napraveno při vydání filmu na domácím videu.
  • Několik měsíců po uvedení filmu do kin a jeho následném kasovním propadu hostoval David Harbour v říjnu v pořadu Saturday Night Live (1975). Během úvodního monologu se Harbour zmínil o tomto filmu a očekával, že se ozvou cvrčci. Ke svému překvapení slyšel, jak několik lidí při zmínce o tomto filmu tleská.
  • Stejně jako film Sedmý syn (2014) i tento film využívá skutečný region Pendle v Lancashiru (a jeho stejnojmenný kopec) pro své nadpřirozené spojení. Skutečné čarodějnice z Pendlu byly souzeny a odsouzeny za vraždu deseti lidí čarodějnictvím v roce 1612 a spolu s čarodějnicemi ze Samlesbury a dalšími se staly známými jako Lancashirské čarodějnické procesy. Z jedenácti osob, které stanuly před soudem, devíti žen a dvou mužů, bylo devět shledáno vinnými a popraveno oběšením; jedna byla shledána nevinnou.
  • Joel Harlow přidal Hellboyovi na rohy jizvy, protože měl pocit, že díky nim působí Hellboy drsně a vhodně pro ztvárnění s ratingem R.
  • Film se původně začal natáčet jako druhé pokračování filmu Hellboy (2004) po filmu Hellboy 2: Zlatá armáda (2008). Tvůrčí neshody a vlažné kasovní výsledky však vedly k tomu, že se Guillermo del Toro začal věnovat jiným projektům, což způsobilo dlouhou přestávku, dokud se po nástupu superhrdinských filmů s ratingem R nerozhodlo o restartu série bez del Tora a Rona Perlmana.
  • David Harbour, který nikdy předtím necvičil, podstoupil náročný trénink, aby se dostal do formy pro roli Hellboye. Harbour dokonce zašel tak daleko, že si vytvořil vlastní provizorní kostým ze sportovního náčiní, aby byl připraven vydržet rozsáhlé líčení, protézy a tělový oblek.
  • Vzhledem k volnosti ratingu filmu R je Hellboy zobrazen s použitím silných vulgarismů. V komiksech je nejhorší nadávkou, kterou Hellboy řekne, "zkurvysyn".
  • Film se původně jmenoval "Hellboy: Královna krve", pak se vrátil k názvu "Hellboy".
  • Milla Jovovich podle svého Instagramu chtěla na filmu pracovat, protože je fanouškem seriálů Stranger Things (2016) a Deadwood (2004), v nichž si zahráli David Harbour a Ian McShane.
  • V březnu 2020 se David Harbour v rámci Instagram Live vyjádřil k příčině neúspěchu tohoto filmu. Uvádí: "Myslím, že to selhalo ještě předtím, než jsme začali natáčet, protože si myslím, že lidé nechtěli, abychom ten film natočili, a z nějakého důvodu tu bylo něco jako velké... Guillermo del Toro a Ron Perlman vytvořili kultovní věc, o které jsme si mysleli, že by mohla být znovuobjevena, a pak určitě - hlasitost internetu byla taková: 'Nechceme, abyste na to sahali'. A pak jsme natočili film, který je podle mě zábavný a podle mě měl své problémy, ale byl to zábavný film, a pak byli lidé prostě velmi, velmi proti, a to je právo lidí, ale já jsem se poučil v mnoha různých směrech." Někteří s tímto tvrzením polemizovali, jiní s ním souhlasili.
  • Ian McShane převzal roli doktora Brooma po Johnu Hurtu. McShane a Hurt debutovali v roce 1962 ve filmu The Wild and the Willing (1962) a zůstali nejlepšími přáteli. Znovu spolu pracovali na filmech Revanš (2009) a Herkules (2014), o němž McShane prohlásil, že to byl jeden z jeho nejpříjemnějších zážitků z natáčení, protože s Hurtem dlouho v klidu obědval.
  • V lednu 2017, inspirován úspěchem filmu Deadpool (2016), uspořádal Guillermo del Toro na Twitteru anketu, v níž mohli jeho příznivci hlasovat pro natáčení filmu Hellboy 3. Poté, co získal více než 100 000 hlasů, uspořádal del Toro schůzku s Ronem Perlmanem a komiksovým scenáristou Mikem Mignolou, aby s nimi probral další vývoj projektu. Protože však byl del Toro dlouhodobě zaneprázdněn jinými projekty, studio již Mignolu oslovilo s plány na restart, který by znovu použil verzi scénáře Hellboye 3 bez zjevných "del Torových prvků" a zůstal by věrnější násilí v komiksu. Poté del Toro na Twitteru uvedl, že Hellboy 3 se "stoprocentně nekoná".
  • Milla Jovovich prohlásila, že viděla "brutální recenze", ale zůstává optimistická a věří, že se z filmu v následujících letech stane kultovní klasika.
  • Joel Harlow zakomponoval rysy Davida Harboura do Hellboyova normálního designu, zatímco z Hellboyovy rohaté verze udělal verzi se silou: "Přidali jsme větší čelist, těžší obočí, zářivější žluté oči, větší zuby a samozřejmě extrémně velké rohy."
  • 21. srpna 2017 byl do role majora Bena Daimia obsazen Ed Skrein. Po zjištění, že Daimio byl v komiksech vyobrazen jako japonsko-americká postava, však Skrein o týden později oznámil, že odstupuje, aby mohl být místo něj obsazen herec asijského původu. Podle časopisu The Hollywood Reporter bylo Skreinovo rozhodnutí prvním případem, kdy bělošský herec po takové kritice opustil vysoce postavenou roli.
  • Dougu Jonesovi, který hrál Abe Sapiena ve filmech Hellboy (2004) a Hellboy 2: Zlatá armáda (2008), byla nabídnuta epizodní role, ale nemohl se jí zúčastnit kvůli závazkům ve filmu Star Trek: Discovery (2017).
  • VFXperts uvádějí komiksy Mikea Mignoly jako vizuální vliv na filmové tvory a snaží se vyhnout odkazům na filmy Guillerma del Tora. Joel Harlow vysvětlil, že jako monstra "vypadají zcela nelidsky a velmi děsivě, je to pohled do světa bytostí, které se neřídí anatomickými zákony ničeho na Zemi".
  • Pokračování filmu Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) bylo dlouho ve vývojovém pekle, především kvůli plánovanému rozpočtu 120 milionů dolarů, zatímco první dva filmy měly jen skromné zisky, a protože režisér Guillermo del Toro nebyl dlouho k dispozici. Po úspěchu, který zaznamenal Deadpool (2016) při prosazování filmu prostřednictvím sociálních sítí, Ron Perlman na Twitteru navrhl, že pokud začne trendovat #HellboyIII, mohl by třetí film o Hellboyovi konečně získat prostředky na realizaci. Del Toro ho brzy následoval, ale v době, kdy byl konečně připraven o projektu jednat, se už studio rozhodlo natočit tento zcela nesouvisející reboot.
  • Mike Mignola a Guillermo del Toro se nepohodli ohledně třetího filmu, což ukončilo jejich přátelství.
  • David Harbour popsal svou postavu Hellboye jako teenagerskou verzi Hellboye Rona Perlmana: "Je mladší a drsnější a opravdu bojuje s myšlenkou, zda je dobrý člověk, nebo ne."
  • Mike Mignola se na tvorbě tohoto filmu podílí mnohem více než na filmech Guillerma del Tora o Hellboyovi. Podle jeho slov, protože reboot bude řídit nový režisér, bylo záměrem v tomto filmu ubrat superhrdinské prvky, zbavit ho "del Toroismů" a zůstat blíže temnějšímu tónu grafických románů, takže se jedná o mnohem více hororově orientovaný příspěvek do série.
  • V polovině roku 2012 Ron Perlman opět podstoupil čtyřhodinovou maskérskou proceduru, aby se proměnil v Hellboye a splnil tak přání šestiletého chlapce jménem Zachary, který trpěl leukémií. Studio Creature Effects Spectral Motion, které pracovalo na předchozích dvou filmech o Hellboyovi, Perlmanovi aplikovalo Hellboyův make-up (a později nalíčilo i Zacharyho jako Hellboye), takže Zachary mohl strávit den se svým oblíbeným superhrdinou. Guillerma del Tora tato událost natolik dojala, že ho inspirovala k obnovení produkce odloženého Hellboye 3. Po několika letech bez pokroku, protože del Toro pracoval na několika jiných projektech, však studio oslovilo Neila Marshalla, aby se ujal režie dalšího filmu, a rozhodlo se, že musí jít o reboot, aby se odlišil od del Torovy vize. Následně bylo oznámeno zrušení del Torova Hellboye III a brzy poté začal vývoj tohoto rebootu.