Zajímavosti o Macbeth

64%

Zajímavosti 27

  • Černý plášť, který Macbeth nosí v bitvě, byl po natáčení znovu použit v seriálu Vikingové (2013).
  • Vzhledem k tomu, že Macbeth je tak intenzivní role, byl Michael Fassbender od počátku první volbou produkčního týmu.
  • V článku časopisu Variety "Cannes: Nejlepší film festivalu 2015". Byl vybrán jako jeden z 21 filmů, které vynikly, mimo jiné spolu s filmy Carol (2015), V hlavě (2015), Humr (2015), Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) a Sicario: Nájemný vrah (2015).
  • Jack Reynor je fanouškem Marion Cotillard už od dětství, kdy ji viděl ve filmu Taxi (1998). Prý mu bylo ctí s ní pracovat.
  • Jedna ze dvou adaptací Macbetha vydaných v roce 2015. Druhou byl The Moving Forest (2015), brazilský film zasazený do současnosti.
  • Macbeth je oblíbenou Shakespearovou hrou Michaela Fassbendera.
  • Společnosti Weinstein Company a Fox Searchlight vedly o práva na tento film tvrdou nabídkovou válku. Společnost Weinstein Company nakonec v říjnu 2013 získala americká a kanadská distribuční práva od společnosti StudioCanal.
  • Po Macbethovi spolupracovali Michael Fassbender, Marion Cotillard, Justin Kurzel a Adam Arkapaw opět na filmu Assassin's Creed (2016).
  • Před režírováním tohoto filmu pracoval Justin Kurzel jako výtvarník na divadelní inscenaci hry, v níž jeho žena hrála Lady Macbeth.
  • Při natáčení scény se škorpióny Michael Fassbender neřekl Marion Cotillardové, že jí strčí ruku pod šaty, a nebylo to ani ve scénáři.
  • Marion Cotillardová je první francouzskou herečkou, která ztvárnila Lady Macbeth ve filmové adaptaci v anglickém jazyce, a druhou, která tuto postavu ztvárnila v britské inscenaci poté, co ji v roce 1966 hrála Simone Signoretová na jevišti Royal Court Theatre. Signoretová a Cotillardová jsou jediné francouzské herečky, které získaly Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.
  • Brnění, které ve filmu nosí Macbeth, Banquo a většina Skotů, se nazývá gambeson. Je to silně vycpaný oděv, který se nosil ve středověku jako ochrana při boji. Vycpávky zmírňovaly údery zbraní, chránily před pořezáním a udržovaly nositele v teple. Ve středověku to byla nejběžnější ochrana, která se nosila, protože byla levnější než kovová zbroj a mohli si ji dovolit i prostí lidé. Používala se také jako doplněk ke kovové zbroji, například k brnění.
  • Jedná se o první adaptaci Macbetha, která se uchází o Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Mimo soutěž byly na festivalu promítány filmy Macbeth (1971) Romana Polanského a Macbeth (1987) Clauda d'Anna.
  • Michael Fassbender je čtvrtým hercem ze série X-Men, který hraje Macbetha, a jediným, který tuto postavu ještě nikdy nehrál na jevišti. Jeho kolegové James McAvoy, Patrick Stewart a Ian McKellen hráli tuto roli na jevišti i na plátně. Fassbender je po dvou Profesorech X druhým Magnetem.
  • Záměrem tvůrců bylo vykreslit Macbetha jako oběť posttraumatické stresové poruchy a produkt války. Pro Michaela Fassbendera to bylo zjevení. Rozhodli se také, že křehčí Lady Macbeth, kdy oba na začátku filmu truchlí nad ztraceným dědicem, originálněji dotvoří charaktery postav a šílená touha po moci, kterou oba projevují, bude pro diváky věrohodnější, pochopitelnější a hluboce tragická. Zjevení ze Shakespearovy hry byla pro film rozšířena o další postavy, které se proměnily v přízraky, aby ukázaly modernější pojetí psychické poruchy.
  • Do role Lady Macbeth byla původně obsazena Natalie Portmanová, která však před začátkem natáčení odstoupila a nahradila ji Marion Cotillardová.
  • Na tabuli, která byla použita při natáčení, nebyl uveden název "Macbeth". Bylo na ní pouze napsáno "skotský film", v souladu s tradicí, že vyslovení slova "Macbeth" během inscenace hry, když se necitují dialogy, by znamenalo prokletí inscenace.
  • Ve hře jsou zmíněny tři čarodějnice, ale ve filmu jsou čtyři: tři dospělé a jedna malá holčička. Režisér Justin Kurzel si sedmiletou Amber Rissmannovou oblíbil natolik, že pro ni vytvořil čtvrtou čarodějnici. Aby vypadala jako čarodějnice, maskéři jí vytvořili jizvu na bradě a tři na čele a také jí zapletli vlasy. Amber natáčela své scény čtyři týdny; na place měla vlastní přívěs a učitele. Původně měla jednu repliku, ale ta byla před uvedením filmu vystřižena.
  • Michael Fassbender byl obsazen po spolupráci s producenty Iainem Canningem a Emilem Shermanem ze See-Saw Films na filmu Stud (2011). Po nástupu Fassbendera se pozornost obrátila k režisérovi, který by mohl doplnit styl hlavního herce a dodat této klasické hře novou vrstvu. Byla to právě projekce filmu Snowtown (2011) Justina Kurzela, která producenty přesvědčila, aby scénář poslali Kurzelovi. Poté, co Michael Fassbender viděl film Snowtown, požádal svého agenta, aby mu domluvil schůzku s Justinem Kurzelem ještě rok předtím, než se objevila myšlenka, že by Macbetha režíroval. Obsazení Marion Cotillardové do role Lady Macbeth bylo společným přáním Justina Kurzela a Michaela Fassbendera.
  • Marion Cotillardová vždy snila o roli Lady Macbeth, ale myslela si, že to bude na divadelních prknech a ve francouzštině. Před obsazením nikdy ani neuvažovala o účasti v anglické inscenaci Shakespeara a tvrdě pracovala na tom, aby se naučila jazyk, aby mohla roli zahrát.
  • Během tiskové konference k tomuto filmu na festivalu v Cannes Michael Fassbender prohlásil, že Krvavý trůn (1957) Akiry Kurosawy je jeho nejoblíbenější adaptací Macbetha.
  • Na konci promítání na 68. ročníku filmového festivalu v Cannes sklidil film desetiminutový potlesk vestoje.
  • Během natáčení na ostrově Skye na začátku února 2014 byla tak špatná viditelnost, že Marion Cotillardová zabloudila do bažiny a zmizela z dohledu. Dva členové štábu ji museli vylovit, zatímco jí bahno sálo nohy.
  • Justin Kurzel prozradil, že Michael Fassbender četl scénář před prvním čtením více než 200krát.
  • Ačkoli v původní hře není národnost Lady Macbeth nikdy zmíněna, předpokládá se, že je Skotka. Ve filmu si Marion Cotillardová ponechala francouzský přízvuk. Producent Iain Canning vysvětlil, že její obsazení dodalo filmu další vrstvu. "Umožnilo nám to do středu tohoto příběhu umístit postavu, která má jinou povahu, v Lady Macbeth je nyní mírný pocit odloučení, že existuje v komunitě, ale má jaksi trochu jiný program než ostatní ženy v této komunitě. To přidává roli Lady Macbeth na složitosti," řekl. Skotsko mělo mnoho francouzských konzulů, takže by bylo pravděpodobné, že by Lady Macbeth byla Francouzka.
  • Některé soubory (zejména katedrála) jsou ukázkou gotické architektury, uměleckého stylu, který vznikl ve 12. století. Macbeth však vládl v polovině 11. století, kdy gotická architektura ještě neexistovala.
  • Když Macbeth poprvé kráčí k čarodějnicím v širokém záběru, jsou jasně vidět čisté ponožky chránící jeho údajně bosé nohy.