Zajímavosti o Orphan Black

80%

Zajímavosti 30

  • Cosima v první sérii zmiňuje, že Katjiny otisky prstů by byly natolik podobné otiskům Sáry, že by se při standardním policejním vyhledávání objevil Sářin trestní rejstřík. Zdá se, že se nikdo neobává, že Bethiny otisky by měly být stejně podobné a jako policistka by se její otisky v systému určitě našly. Proč se Sářin trestní rejstřík neobjevil, když se Beth ucházela o místo policistky? Proč systém přiřadil Katju k Sarah, ale ne k Beth? Systém možná přiřadil Sáru k Beth, ale další údaje by se neshodovaly, například datum narození, místo narození, rodiče atd. Shoda by byla považována za falešně pozitivní, což se v systémech pro porovnávání otisků prstů často stává. Dokonce i u shody deseti otisků, v závislosti na tom, jaká úroveň vyhledávání byla použita. V mnoha systémech je k vyloučení kandidátních shod nutný zásah technika.
  • Ve většině slovanských jazyků, včetně ukrajinštiny, nemá ekvivalent "Helena" nebo "Helen" žádné H.
  • Bethin Jaguar X-Type mění specifikace v průběhu 1. série. Interiér se v průběhu série často mění z raného vozu na pozdější. Zejména se mění design opěrek hlavy předních sedadel a volant se mění z celokoženého věnce na věnec z javorového dřeva, který má také zcela jiný design středu kola.
  • V první sérii je zmíněno, že Donnie a Alison byli středoškolští milenci, ale v pozdějších sériích je popsáno, že se setkali na vysoké škole.
  • Jordan Gavaris (Felix) a Maria Doyle Kennedyová (paní S) mají stejné narozeniny, 25. září.
  • Tatiana Maslany byla v roce 2018 nominována na cenu Emmy v kategorii Hlavní herečka v dramatickém seriálu za různé role v seriálu "Orphan Black" (2013), ale prohrála s Claire Foy ze seriálu "Koruna" (2016).
  • Klub klonů je název pro fanoušky seriálu "Orphan Black". V některých kruzích jsou "klonesbičkami" zejména oddané lesbické fanynky.
  • Maria Doyle Kennedyová (Siobhan Sadlerová) a James Frain (Ferdinand Chevalier) spolu již dříve pracovali v seriálu "Tudorovci" (2007). Hráli královnu Kateřinu Aragonskou a Thomase Cromwella.
  • John Fawcett režíroval film "Moje sestra vlkodlak 2" (2004), ve kterém si Tatiana Maslany (Sarah Manning) zahrála "Ghost", psychiatrickou pacientku posedlou touhou po vlkodlakovi. Místo použité ve filmu Ginger Snaps - Scarborough v Ontariu - bylo také místem natáčení seriálu "Orphan Black" a v obou projektech dostalo stejný název: Bailey Downs. V Ginger Snaps se o problému s vlkodlaky mluví jako o "bestii z Bailey Downs".
  • Tatiana Maslany hraje všechny klony, což je ještě působivější díky scénám, kdy spolu jednotlivé klony fyzicky komunikují. Samozřejmě jí v tom pomáhá počítačová grafika.
  • Sarah Manningová je jediným klonem, který se objevil ve všech 50 epizodách.
  • Graeme Manson a John Fawcett jsou viděni, jak mluví s Dr. Leekiem (Matt Frewer) a fotí se s ním v první epizodě druhé série, "Nature Under Constraint and Vexed" (2014), v čase 30:41-30:50.
  • Přestože se velká část seriálu odehrává v Torontu, jméno Toronto v něm nikdy nezazní. Kanada je zmíněna jednou, a to v poslední sérii.
  • Tvůrci Graeme Manson a John Fawcett přišli s nápadem na seriál Orphan Black už v roce 2003.
  • Hlavní postava a protagonista detektiv Arthur "Art" Bell (Kevin Hanchard) má stejné jméno jako hlasatel a spisovatel Art Bell, který se ve svých rozhlasových pořadech a knihách věnoval nejrůznějším vědeckým a paranormálním tématům... včetně "klonování".
  • Spolutvůrce a režisér John Fawcett uvedl jako hlavní inspiraci pro Orphan Black film Memento (2000).
  • Všechny názvy epizod 1. série jsou názvy kapitol z knihy Charlese Darwina "O původu druhů" (1859) (i když ne ve stejném pořadí jako v knize).Názvy epizod 2. série jsou převzaty z knihy "Novum Organum", která popisuje nový systém logiky od britského spisovatele, státníka a filozofa Francise Bacona (1561-1626).Názvy epizod 3. série pocházejí z projevu na rozloučenou bývalého prezidenta Spojených států Dwighta D. Eisenhowera, v němž hovoří o vzniku vojensko-průmyslového komplexu. podle BBC jsou názvy epizod 4. série převzaty nebo inspirovány spisy Donny J. Harawayové, emeritní profesorky Kalifornské univerzity v Santa Cruz - konkrétně "Simians, Cyborgs, and Women: A Cyborg Manifesto: Kyborg: "Manifest kyborgů: věda, technologie a socialistický feminismus na konci dvacátého století" (Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century). Autoři seriálu byli jejími texty ovlivněni při získávání představy o tom, jak mohou etické úvahy o klonování lidí ovlivnit psychiku hlavní postavy (hlavních postav). názvy epizod 5. série pocházejí z básně "Protest" americké básnířky a spisovatelky Elly Wheeler Wilcoxové.
  • Jordan Gavaris uvádí jako svou inspiraci pro Felixe umělce jako Mick Jagger a Billy Idol.
  • Jordan Gavaris o tom, jak podle něj seriál Orphan Black převrací mnohé z normativního vyprávění o tom, jak být člověkem: "Myslím, a tento termín miluji, že jde o mytologii, kterou si navzájem vyprávíme o tom, co to znamená být člověkem, a že to prostě není pravda... Mytologie muže, mytologie ženy, mytologie lesby, vědeckého geeka, gaye, ženy v domácnosti, to všechno jsou mýty.
  • Tatiana Maslany je Kanaďanka, ale hraje postavy britského, amerického, německého, kanadského, finského a ukrajinského původu. Je také tváří francouzských, italských a rakouských postav.
  • Schopnost Tatiany Maslany hrát "sama sebe" je dosažena pomocí herecké dvojnice Kathryn Alexandre. Když je na plátně v záběrech, které se netýkají sexu, více klonů a jeden z jejich obličejů je zastřený nebo skrytý, hraje ho pravděpodobně Alexandreová. Ve třech epizodách se objevuje také jako další postava, Alexis.
  • Spolutvůrce John Fawcett o svých plánech pro Orphan Black: "Ano, mluvili jsme o pěti sezónách. Snažili jsme se navrhnout příběh, který by měl začátek, prostředek a konec. Chtěl jsem vědět, jak to skončí, abychom se mohli soustředit na vyprávění uceleného příběhu. Myslím, že to je to, co je opravdu důležité. Nechci, aby to vypadalo, že jen tak proplouváme a snažíme se vymýšlet věci od sezóny k sezóně. Opravdu to musí působit, že máme jasnou cestu, kterou jdeme dál."
  • Cosima, jeden z hlavních klonů, je pojmenována po vědecké poradkyni seriálu Cosimě Herterové.
  • Evelyne Brochu, která hraje Delphine, byla jednou z hereček, které se ucházely o hlavní roli. Nebyla sice obsazena, ale podle tvůrce seriálu Graema Mansona byla role Delphine napsána přímo pro ni.
  • Tatiana Maslany je jedinou Kanaďankou, která získala cenu Emmy v kategorii "Nejlepší herečka - drama".
  • Spolutvůrce seriálu Graeme Manson uvedl, že Tatiana Maslany přijela na konkurz na kolečkových bruslích a pomáhala ostatním dívkám na konkurzu s replikami.
  • Scény, v nichž spolu komunikují dva klony, byly natočeny dvakrát, přičemž Kathryn Alexandre střídavě zastupovala Tatianu Maslany v roli každého z klonů, a poté byly pomocí digitální magie smíchány, čímž se skryla tvář a hlas Kathryn Alexandre. Režisér John Fawcett to popsal jako "velmi časově náročný proces".
  • Aby se Tatiana Maslany mohla připravit na hraní svých "klonů", vytvořila seznamy skladeb a tanců, které podle ní vystihují jejich charakter. Cosimě dala "rave dance" (se svítícími tyčinkami), Alison balet a Heleně držela soukromí v přívěsu.
  • Tatiana Maslany a scénárista Graeme Manson spolupracovali a dohodli se na příběhu každého z klonů, včetně jejich původu a výchovy.
  • Tatiana Maslany v jednom rozhovoru uvedla, že má tým, který jí brání v tom, aby postavy míchala. Pokud například hraje scénu, ve které vystupují Alison i Sarah a ona hraje Alison, pokud jí scénář říká, aby zakoulela očima, ujistí se, že je to zakoulení očima "Alison" a ne "Sarah".