Zajímavosti o Agents of S.H.I.E.L.D.

74%

Zajímavosti 39

  • Clark Gregg (Phil Coulson), Ming-Na Wen (Melinda May), Chloe Bennet (Skye/Daisy Johnson) a Elizabeth Henstridge (Jemma Simmons) jsou jedinými čtyřmi herci, kteří se objevili ve všech 136 epizodách.
  • Šestá sezóna je jediná, ve které se neobjevuje Hydra.
  • Oficiální volací znak autobusu je CXD-23 Airborne Mobile Command Station. V alfanumerickém systému označování letadel americké armády by "CXD" znamenalo Cargo, Experimental, Drone Director. Přesnější označení by bylo něco jako XEV-23, tedy Experimental, special Electronic mission, Vertical Take-Off/Landing (experimentální, speciální elektronická mise, vertikální vzlet/přistání).
  • V osmnácté epizodě třetí série "The Singularity" je Mack (Henry Simmons) v baru, zatímco James (Axle Whitehead) řeší jméno svého padoucha. V jednu chvíli uvažuje o jménu Firestar. To je jméno Foreshadowa, který v komiksech sloužil jako Avenger a Nový bojovník.
  • Přestože seriál obsahuje mnoho odkazů na filmy Marvel Cinematic Universe, filmy na seriál téměř neodkazují. Výjimkou je "Avengers: Age of Ultron" (2015), kde Avengers zjistí Strgјckerův úkryt a experimenty, což přímo souvisí s událostmi v seriálu. Žádný film třetí fáze ságy Nekonečno však nemá s událostmi televizního seriálu vůbec žádnou souvislost. O kanoničnosti seriálu MCU se vedou debaty již několik let, přičemž různá prohlášení vedoucích pracovníků společnosti a tvůrců si vzájemně odporují.
  • Během předprodukce se postava agentky Melindy May původně jmenovala "Althea Rice". Zdroj: "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Season One Declassified", autor: Troy Benjamin.
  • V epizodě 4. série "Let Me Stand Next to Your Fire" JT James (alias Hellfire), výbušný Inhuman, svými hláškami odkazuje na střílečku z pohledu první osoby Overwatch, především na australského kolegu Jamisona Fawkese (alias Junkrata), který je posedlý výbušninami. Mezi hlášky patří např: "Zastavte mě, jestli jste to už někdy slyšeli", "tahle bomba je pro vás", "je perfektní noc na trochu chaosu" a "no to je pěkné, jak se to dělá". Některé z hlášek Jemmy Simmons také odkazují na britskou postavu ze stejné hry, Tracer.
  • Přestože Kree mají stejně rozmanité odstíny pleti jako lidé (jak dokazuje film "Captain Marvel" (2019)), všichni Kree, kteří se v seriálu objeví, jsou modří.
  • V osmé epizodě první série "Studna" agentka Simmonsová (Elizabeth Henstridgeová) říká, že dá agentu Wardovi (Brett Dalton) 20 kubíků benzodiazepinu, aby ho uklidnila. Benzodiazepin je klasifikace léků, jako je Valium a Xanax, a ne lék samotný. Tento termín se používá proto, že Valium a Xanax jsou názvy chráněné ochrannou známkou.
  • Kyle MacLachlan a Dichen Lachman, kteří hrají manžele, mají 22. února společné narozeniny.
  • Přestože se Phil Coulson (Clark Gregg) v této sérii po svém zavraždění Lokim (Tom Hiddleston) v "Avengers" (2012) vzkřísil, předseda Marvel Studios Kevin Feige prohlásil, že je pro MCU stále mrtvý. To je důvod, proč se Phil Coulson nikdy neobjevil v žádném z filmů odehrávajících se po Avengers (2012). Objevil se sice ve filmu "Captain Marvel"(2019), ale ten se odehrával v roce 1995, tedy před jakoukoli událostí z Avengers.
  • V knize Son of Origins, která představuje příběhy o původu různých komiksových postav Marvelu, Stan Lee přiznal, že původní komiksová postava Nicka Furyho, agenta S.H.I.E.L.D.u, byla inspirována populárním televizním špionážním seriálem "The Man From U.N.C.L.E". (1964). H.Y.D.R.A. byl inspirován T.H.R.U.S.H. (sám o sobě inspirovaný S.P.E.C.T.R.E. z filmů o Jamesi Bondovi) a ve druhém příběhu dostal S.H.I.E.L.D. sídlo v New Yorku s tajným vchodem. Ve filmu "The Man From U.N.C.L.E" (1964) se agenti dostali do ústředí U.N.C.L.E. přes Delfloriův krejčovský salon. V komiksech o S.H.I.E.L.D.u byl vchod do S.H.I.E.L.D.u přes holičství, kde bylo holičské křeslo spuštěno skrz podlahu. Komiksy a vystoupení S.H.I.E.L.D.u vedly k využití agentury ve filmech Marvelu a k uvedení televizního špionážního seriálu, čímž se celý koncept uzavřel.
  • Adrianu Pasdarovi (Glenn Talbot) není práce na superhrdinských projektech cizí. Je známý také díky roli Nathana Petrelliho v seriálu "Hrdinové" (2006) a jako hlas Tonyho Starka (Iron Mana) se podílel na mnoha projektech, jako jsou "Avengers Assemble" (2012), "Ultimate Spider-Man" (2012), "Marvel Superhrdinové" (2013) a "Phineas & Ferb" (2007), série čtyři, epizoda dvacet dva, "Phineas a Ferb: Mise Marvel".
  • Muzeum přírodní historie v Muncie v Indianě, které se objevilo v 1. epizodě 6. série, je stejná budova jako radnice Pawnee v seriálu "Odbor městské zeleně"..
  • Před začátkem natáčení 7. série si Jeff Ward zlomil prst na noze a tři týdny, kdykoli byl mimo kameru, musel nosit běžecké boty s autentickým starožitným oblečením z 30. let.
  • Adrianne Palicki a Brian Patrick Wade se zúčastnili konkurzu na roli Gamory a Draxe ve filmu "Strážci Galaxie" (2014).
  • Tento seriál měl připravit seriál Ghost Rider s Gabrielem Lunou v roli Robbieho Reyese/Ghost Ridera. Seriál se měl vysílat na Hulu a měl být produkován společnostmi Marvel Television a ABC Signature Studios. Po začlenění Marvel Television do Marvel Studios v roce 2019 však Hulu zrušilo jakýkoli plán na televizní seriál. Marvel Studios oznámilo, že jakýkoli jimi produkovaný televizní pořad bude existovat v ději MCU a bude se vysílat na Disney+.
  • V pondělí 14. května 2018 stanice ABC oznámila, že seriál obnoví pro šestou sérii, která bude mít třináct epizod. Finále páté série bylo napsáno tak, aby dalo pocit závěru finále série, ale umožnilo možnost další sezóny.
  • "Autobus" vychází z dopravního letadla C-17 Globemaster III amerického letectva. Skutečný letoun C-17 však nemá zadní křídla a motory jako autobus. Kdyby byl The Bus skutečný, měl by vážné konstrukční nedostatky. Zadní motory by nasávaly výfukové plyny z předních motorů a zadní křídla by nevytvářela velký vztlak, protože by byla v závěsu za předními křídly.
  • Všichni kronikáři v 6. sezóně jsou pojmenováni po starozákonních osobách (Enoch, Boaz, Isheah, Atara, Malachiáš..).
  • Inhumans, představení ve druhé sezóně, patří k nejméně známým vlastnostem komiksů Marvelu a jsou na světě už šedesát let (v roce 2015) bez jakékoliv hrané adaptace. Jedná se o první vlastnost Marvel Comics, která byla představena nejprve v hrané televizi, a teprve poté ve filmové adaptaci.
  • Na základně "The Hub" je ukazatel, který ukazuje na hangár H.A.M.M.E.R., což je narážka na antagonistu Spider-Mana Normana Osborna, který po určitou dobu vedl S.H.I.E.L.D. a agenturu přejmenoval na H.A.M.M.E.R..
  • V průběhu seriálu jsou některé epizody spojeny s nejnovějším filmem vydaným pod hlavičkou "Marvel Cinematic Universe" nebo na něj odkazují. Na rozdíl od jiných seriálů, které mohou mít vazbu na film, není zhlédnutí filmu nutné k tomu, aby divák pochopil události dané epizody, ale poskytuje bohatší divácký zážitek. To byl záměr společnosti Marvel.
  • Deathlok, představený v prvním díle, je jedním z méně známých hrdinů společnosti Marvel, který se poprvé objevil v roce 1974. Jediný jeho další známý výskyt byl v animovaném seriálu "Black Panther".
  • Ve čtvrté sérii se představil Ghost Rider (Robbie Reyes) v podání Gabriela Luny, který je v komiksu pátým Ghost Riderem a v roce 2013 se dočkal pouze dvanáctidílné série.
  • Ačkoli se jedná o pokračování Coulsonova prvního vystoupení (ať už filmového nebo jiného), jde vlastně o druhý televizní seriál, v němž tuto postavu ztvárnil Clark Gregg. Postavu namluvil také v seriálu "Ultimate Spider-Man" (2012).
  • Ve třetí sezóně si Powers Boothe zopakoval roli Gideona Malicka, zkorumpovaného člena Světové bezpečnostní rady z filmu "Avengers" (2012).
  • Číslo volacího znaku osobního letadla agenta Coulsona "Autobus" je "616", což je v komiksové kontinuitě Marvelu opakující se motiv, který se používá k označení vesmíru, v němž se odehrává hlavní proud komiksů Marvelu.
  • V rozhovoru pro Entertainment Weekly ze srpna 2013 Joss Whedon řekl, že tento seriál je "v podstatě televizní sérií 'Zeppo' (epizoda seriálu Buffy, přemožitelka upírů (1997)), která byla velmi záměrnou dekonstrukcí epizody Buffy, aby v ní hrála osoba, na které nejméně záleží. Lidé, kteří jsou ignorováni, jsou lidé, které jsem od prvního dne psal jako své hrdiny." Výraz "Zeppo" je odkazem na Zeppa Marxe, jednoho z bratrů Marxových, který se často objevoval v jejich filmech. Jeho role spočívala v tom, že vystupoval jako "normální" postava, která kontrastovala s jejich vlastními směšnými výstřelky, a jako fólie, od níž se mohli odrážet vtipy.
  • Chloe Bennetová se poprvé ucházela o roli Jemmy Simmonsové.
  • Vztah mezi Fitzem (Iain De Caestecker) a Simmonsovou (Elizabeth Henstridgeová) vychází ze vztahu tvůrců seriálu, výkonných producentů a scenáristů Jeda Whedona a Maurissy Tancharoenové.
  • S.H.I.E.L.D. je zkratka pro Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division (Divize strategických zásahů, prosazování a logistiky v zemi). V roce 1965, kdy byl původně vytvořen pro komiks, znamenal Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division (Nejvyšší velitelství, mezinárodní špionážní a donucovací divize).
  • Po skončení seriálu si Chloe Bennetová nechala na ruku vytetovat sedmikrásku na počest své postavy Daisy Johnsonové.
  • Postava Scorche je v komiksech společnosti Marvel skutečně mutantem, ale protože společnost Twentieth Century Fox v té době vlastnila práva na používání termínu mutanti ve vlastnostech společnosti Marvel, bylo na jeho status naráženo lstivě pomocí slangových výrazů používaných pro mutanty v komiksech, jako je "nadaný" a "zvláštní".
  • Chloe Bennetová si při natáčení bojové scény ve druhé sezóně zlomila loket na dvou místech. Zbytek sezóny musela natáčet se zlomenou rukou.
  • Chloe Bennetová si zpočátku myslela, že se její postava stane She-Hulk.
  • Informace o San Juanu, Portoriko, jsou přesné. Dokonce i legenda o "La Garita del Diablo" (Ďáblova strážní budka) je správná. Ještě dnes se do ní nikdo neodváží vstoupit, i když je stejně pro veřejnost uzavřená. Místo také označuje jeden z vrcholů bermudského trojúhelníku.
  • V několika epizodách první sezóny se objevuje původ několika dlouholetých postav společnosti Marvel. Například Franklin Hall představený ve třetí epizodě "The Asset", který se stane superpadouchem Gravitonem, a Donnie Gill ve dvanácté epizodě "Seeds", z něhož se stane Blizzard, jeden z nepřátel Iron Mana.
  • Seriál ukazuje, že osobní auto Phila Coulsona, Lola, umí létat. V komiksech o S.H.I.E.L.D.u jsou létající auta dodávaná společností Stark Industries standardními vozidly organizace již od roku 1967.