Zajímavosti o Jasmíniny slzy

71%

Zajímavosti 17

  • Když je Hal po narozeninové oslavě v kuchyni, Jasmine ho konfrontuje kvůli Raylene. Na lince leží otevřená láhev vína, a když projde do jiné místnosti pro další víno, má ji v ruce.
  • Když Jasmína v Gingerově obývacím pokoji popadne láhev vodky, je téměř prázdná. V dalším záběru je ze 3/4 plná.
  • Když ráno po večírku vidíme Ginger a Ala, jak se procházejí po plážové promenádě, má Ginger bílou kabelku. Když byla na večírku, měla drahou žlutou Fendi (koupila ji pro ni Jasmine v New Yorku) a s Alem byli zjevně celou noc venku.
  • Jediný film, který nebyl nominován na nejlepší film roku a byl nominován na nejlepší původní scénář.
  • Po filmech "Alice" (1990) a "Do Říma s láskou" (2012) se jedná o třetí film Woodyho Allena, v němž se objevuje Alec Baldwin.
  • Mnozí kritici se domnívají, že film je předobrazem hry Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha. Shodou okolností se v inscenacích této hry objevili Cate Blanchettová i Alec Baldwin. Blanchettová hrála Blanche v obnoveném představení Sydney Theatre Company z roku 2009, zatímco Baldwin hrál Stanleyho v broadwayském obnovení z roku 1992. Baldwin hrál Stanleyho také ve filmové adaptaci hry z roku 1995, kde vedle něj hrála Blanche Jessica Langeová.
  • Jedná se o jediný film Woodyho Allena, v němž dvě hlavní americké postavy hrají cizinci: Cate Blanchettová a Britka Sally Hawkinsová.
  • Po filmu "Kasandřin sen" (2007) se jednalo o druhou spolupráci Sally Hawkinsové s Woodym Allenem. Za svůj výkon v tomto filmu získala celkem 25 nominací na ceny, včetně své první nominace na Oscara.
  • Doktor Flicker, zubař a Jasmínin zaměstnavatel, se v Allenových filmech objevuje opakovaně. Především je to dětský lékař Alvyho Singera, který se objevuje v prvním flashbacku filmu "Annie Hallová" (1977).
  • Louis C.K. se původně ucházel o roli Augieho, kterou nakonec ztvárnil Andrew Dice Clay. Woody Allen měl pocit, že C.K. je na tuto roli příliš milý, a nabídl mu místo toho roli Ala Munsingera.
  • Cate Blanchettová a Sally Hawkinsová byly jedinými členy hereckého obsazení, kteří měli během natáčení k dispozici kompletní scénář. To není překvapivé, vzhledem k tomu, že Woody Allen má tendenci své příběhy tajit, a to i před herci.
  • Postava Jasmine Frenchové (Cate Blanchettová) je založena na Ruth Madoffové, manželce podvodníka z Wall Street Bernieho Madoffa. Poté, co Madoffův Ponziho systém v roce 2008 zkrachoval, byl poslán do vězení. Ruth Madoffová se přestěhovala do Boca Raton na Floridě, kde žila v bytě se svou sestrou Joan Ramonovou a jejím manželem Ramonem, kteří se stali oběťmi podvodu Bernieho Madoffa. Poté, co Ramonová a její manžel přišli o miliony, provozovali autoservis, aby vyžili. Stejně jako Jasmine se i Ruth Madoffová odcizila svým dvěma synům, kteří otcův Ponziho podvod nahlásili Komisi pro cenné papíry a burzy. Jeden z jejích synů, Mark, sice v roce 2011 spáchal sebevraždu, ale Ruth se nakonec usmířila se svým druhým synem, Andrewem, a ten jí poskytl dům k bydlení v Old Greenwich v Connecticutu.
  • Příběh je volně založen na divadelní hře Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha z roku 1947.
  • Cate Blanchettová (Jasmine French) studovala rozhovor s Ruth Madoffovou, manželkou zneuznaného podvodníka z Wall Street Bernieho Madoffa, z pořadu 60 minut (1968), aby napodobila některé hlasové projevy a řeč těla Ruth a vystihla tak podstatu ženy, které se hroutí kdysi bohatý a privilegovaný svět.
  • Ve vzpomínkové knize Sophie Lorenové "Včera, dnes a zítra: V knize "Můj život" legenda filmového plátna prozrazuje, že stále čerpá inspiraci od jiných herců, aby vylepšila své vlastní herecké ztvárnění: "Nedávno mě zasáhla poslední scéna ve filmu "Jasmíniny slzy" (2013), kde má Cate Blanchettová výraz ve tváři, který jsem nikdy předtím neviděla. Ten výraz se do mě vkradl a leží tam a čeká, až vyklíčí nová rostlinka, nový květ."
  • Kostýmní výtvarnice Suzy Benzingerová měla k dispozici rozpočet pouhých 35 000 dolarů. Kabelka Hermès, kterou Jasmína nosí, stála víc než celý rozpočet a byla vypůjčená, stejně jako většina značkového oblečení.
  • Protože Woody Allen se při režírování herců nezabývá motivací ani pozadím postavy, Cate Blanchett a Sally Hawkins se daly dohromady a vymyslely pozadí vztahu sester. Takže v každé scéně, kdy mluví o své minulosti, ačkoli je to ve scénáři i pro diváka nejasné, obě přesně věděly, o čem sestry mluví.