Zajímavosti o Tajemství smrti

AI
62%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 4

  • Velmi silné jsou také osobní výpovědi lidí veřejně neznámých, kteří překonali svůj strach ze smrti a jejich přístup může být inspirací. Svůj příběh velmi otevřeně sdílí například mladí manželé Lucie a Petr, kterým zemřelo dítě těsně před porodem, nebo Markéta, matka pěti dětí, z nichž to páté se narodilo den po smrti svého otce a Markétina manžela.
  • K tématu se vyjadřují známé osobnosti, jako je 14. dalajlama Tändzin Gjamccho, filosof, psychiatr, spisovatel a autor několika světových bestsellerů Raymond Moody, proslulý psychiatr a spisovatel Stanislav Grof, autorka globálního bestselleru Musela jsem zemřít Anita Moorjani a mnozí další.
  • „Strach ze smrti je esenciálním strachem našeho bytí a z něj se odvíjejí veškeré naše další strachy. Proto byl strach ze smrti odnepaměti mocenskými strukturami (náboženskými i světskými) záměrně pěstován a využíván k manipulaci s lidmi. Kdo se bojí, dobře se ovládá – strach oslabuje. Živnou půdou takové manipulace je poslušnost a život lidí v nevědomosti. Konec konců, kolik lidí může doopravdy říct, jestli po smrti něco existuje a jestli, tak jaké to je? Nevíme. A proto se bojíme a posloucháme čeho a jak moc se máme bát. Nemáme se tedy spíše bát našeho přístupu ke smrti, vlastně sami sebe?“ říká Viliam Poltikovič a dodává: „Je velmi pravděpodobné, že nakonec dojdeme k tomu, že naše zážitky, spojené se smrtí, nejvíce ovlivní kvalitu našeho života.“
  • Celovečerní dokumentární film Viliama Poltikoviče nabídne unikátní pohled na tabuizované téma smrti. Prostřednictvím průvodce Jaroslava Duška tak učiní velmi srozumitelně, s lehkostí a humorem.