Stručná historie jedné rodiny

68%
Stručná historie jedné rodiny
Když se Shuo ve škole zraní, spolužák Wein ho pozve k sobě domů. Po seznámení s jeho rodiči se Shuo do Weinovy rodiny stále vrací – a oni jej až překvapivě vřele přijímají. Čím více se však jejich životy proplétají, tím více je jasné, že ne všichni jsou s novým stavem věcí spokojeni. Každý má totiž svá tajemství. Znepokojivě plíživé drama dotýkající se čínské politiky jednoho dítěte mělo premiéru v sekci Panorama na letošním Berlinale, a ačkoliv jde o celovečerní debut, vyznačuje se formálně soustředěný film přesným režijním vedením a pečlivě vystavěnou strukturou. (KVIFF)


Scénář:

Recenze: Stručná historie jedné rodiny

Kinobox.cz
80%

Film začíná jako příběh o tichém outsiderovi, jenž ve vyšší společenské vrstvě nachází podezřele vřelé zázemí. Vzrůstající napětí souzní s protežovanou thrillerovou linií o odstrkovaném dítěti, které nezvládá dostát vysokým nárokům rodičů. Ústí však do zvláštního experimentu na pomezí Parazita a filmů Davida Lynche, jež vás po skončení přimějí na dění nahlížet z jiné perspektivy. Oproti těmto dílům zde schází sofistikovanější vodítka, ale pozorní diváci si cinefilní zpestření určitě najdou.


kknk2
kknk2
3 083 bodů
8
Tento snímek rozhodně patří mezi mé nejlepší zkušenosti na 58. KVIFF. Zpočátku se tváří jako docela obyčejné východoasijské drama, hraje na city politováníhodným osudem protagonisty. Do děje se však brzy začne vkrádat znepokojivá atmosféra, která graduje každým dlouhým záběrem. Aby toho napětí nebylo málo, jednotlivým fázím filmu předchází symbolické kruhové okénko, nechybí ani stylizace barev a především výrazná zvuková stopa. 80 %

Dodatečné informace

Původní název:
家庭简史 (více)
  • Čína Stručná historie jedné rodiny
  • Čína 家庭简史
  • Čína Brief History of a Family
  • Čína Egy család rövid története
  • Čína Jia ting jian shi
  • Čína 家庭簡史
Země původu:
Čína, Francie, Dánsko, Katar
Ocenění:
Žádná ocenění