Recenze filmu Panoptikon

AI
64%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
mojmir.sedlacek
6 269 bodů
6
Gruzínské drama sbírá jedny z nejlepších ohlasů v rámci Hlavní soutěže a lze pochopit proč – kontrast mezi sešněrovanou výchovou od přísně katolického otce a hormonálními bouřemi na konci puberty je bezesporu atraktivní; a díky zručné a soustředěné režii debutujícího Georgeho Sikharulidzeho mnoho scén v tomto filmu opravdu funguje. Pomáhá i bezmála komediální nasnímání leckterých momentů, nevyhýbající se trapnosti a rozpačitosti nedospělého vztahování se ke světu.

Jenže nad rámec původního protikladu toho hodinu a půl dlouhý snímek mnoho nepřináší. Osmnáctiletý Sandro, poblouzněný svůdnou matkou svého nového kamaráda, se v jeden moment poměrně nemotivovaně radikalizuje a stejně tak podivně dramatické veletoče prodělají i jeho papírem šustící vztahy se dvěma spolužačkami. Své kvality snímek jistě má a v rámci karlovarské soutěže patří mezi výraznější kousky, nic zásadnějšího od něj ale čekat nelze.
kknk2
kknk2
3 247 bodů
6
Od prvních minut mi bylo jasné, co bude asi za problém, a taky, že po technické stránce a herecké můžu očekávat kvalitní podívanou. Teenage tematika mě však fakt nebere a slibovaný extremismus se ukázal být pouze okrajovou záležitostí, pro kterou nemá hlavní hrdina ani pořádnou motivaci. Celkově se tedy jedná o (dost ubrečené) průměrné drama, jehož koncept je výrazně ovlivněný gruzínským prostředím. 65 %