Venuše

69%
Venuše
Plakát traileru



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Specialista na romance Roger Michell, tentokrát nechává proudit velice nestandardní lásku mezi starcem a mladou dívkou. Decentní, občas až umělecký snímek na téma stáří a lásky.
hanys_
hanys_
18 781 bodů
8
Melancholicky laděný příběh o vzplanutí vášní starého vysloužilého herce k mladé dívce. Lehce úsměvný, s dostatečnou dávkou nadhledu a špetkou ironie. Celý film je navíc koncertem Petera O´Toola, kterému ale víc než zdatně sekunduje Jodie Whittaker. Víc takových filmů. 8.5/10
liborek_
liborek_
7 279 bodů
10
Filmů s podobným tématem byly už natočeny snad veletucty, nicméně žádný z těch, které jsem já viděl, nebyl hlavním představitelem zahrán tak fantasticky, jako tento snímek, jehož ozdobou je herectví Petera O'Toolea. Málokterý film byl též tak výborně napsaný. Kdepak, neodvažoval bych se srovnávat tento skvěle vystavěný příběh s nádechem romantiky s Babími léty či Vratnými lahvemi, toto je jiná liga. Venuše je příběh nejen o vztahu starého muže a mladé dívky, je současně příběhem dvou různých (vlastně neskutečně diametrálně odlišných) světů, kde na jedné straně stojí vzdělání, kulturnost, přirozenost, zkušenost, charisma... a na straně druhé jednoduchost, povrchnost, křečovitost. Za vše hovoří scéna, v níž Maurice recituje Venuši Shakespearův sonet a ona jemu na oplátku text nějaké stupidní slátaniny "moderní" popmusic. Příběh starého herce a mladé ošetřovatelky má nádech romantiky, která však naštěstí nesklouzne v plytkost banálních příběhů červené knihovny, čehož jsem se coby největší katastrofy obával v první půlce filmu. Naopak jde o jemnou pygmalionskou variaci, která je duchaplná a skvěle vygradovaná. Venuše je film vtipný, plný krásné ironie, nadhledu, je to též emocionální lahůdka, která se nevyžívá v primitivních popisech mezilidských vztahů, jichž jsou plné televize, nýbrž do hloubky proniká pod povrch všech zůčasněných postav. Zkrátka vynikající film!

Dodatečné informace

Původní název:
Venus (více)
  • Velká Británie Venuše
  • Velká Británie Venus
  • Velká Británie Vénus
  • Velká Británie Venuša
  • Velká Británie Vénusz
Premiéra v ČR:
2. 8. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Velká Británie
Knižní předloha:

Podobné