Zredigováno

64%
Zredigováno
Současné působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu budí kontroverzní reakce. Snímek Zredigováno natočil známý americký režisér Brian De Palma podle skutečného incidentu. Ve spolupráci s málo známými herci realizoval působivý příběh americké jednotky, v němž se prolíná několik zdrojů, tvořících dohromady jednolitý obraz násilí, které plodí další násilí. Sledujeme nesmyslnou smrt těhotné Iráčanky, nevinné oběti nastražených bomb, znásilnění patnáctileté dívky a vyvraždění její rodiny, odvetný únos a popravu amerického vojáka. Film nenabízí žádná řešení, jen upozorňuje na to, co se tu děje. A není to nic veselého…



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
4
Brian De Palma si největší tvůrčí úspěch prožil v 80.-90. letech, kdy natočil několik kultovních gangsterek, skládal poctu Alfredu Hitchcockovi v tajemných thrillerech a natočil jeden z legendárních a působivých pohledů na válku ve Vietnamu "Oběti války". A právě na "Oběti války" jsem si při sledování tohoto snímku vzpomněl. I zde vidíme válkou unavené a zničené vojáky, kteří každý den přicházejí o své končetiny nebo kamarády a které toto peklo svede na temnou stranu lidské důstojnosti a udělají to, na co by v běžném životě neměli žaludek. I přes pokus o autentičnost, mě však film prakticky ničím nezaujal a většina hereckých výkonů mě vážně iritovala. Od tvůrce De Palmova formátu bych čekal něco výjimečného, než jen chladný pohled na novodobý válečný konflikt.
kunafix
kunafix
20 062 bodů
2
Film se snaží vypadat kdovíjak autenticky, ale nedaří se. Ani ne tak obsahem, ale formou. Tolik údajnejch zdrojů je fakt stupidních. Ze začátku je to jakž takž zajímavý, ale pak už je to jenom nuda. Furt se to pak jenom omílá pořád a pořád dokola. Herci jsou tak strašní, hlavně když hrajou jiný úkony, než vojenský. Tohle se De Palmovi fakt nepovedlo.
celticek
celticek
5 916 bodů
6
Brian De Palma umí natočit mnohem lepší filmy, toto mu moc nevyšlo. Takto silné téma musí člověka přikovat do sedačky, což se tady neděje ani omylem. S komentářem uživatele Renton kompletně souhlasím.

Dodatečné informace

Původní název:
Redacted (více)
  • USA Zredigováno
  • USA Redacted
  • USA Censurado
  • USA En psyhro
  • USA Örtülü gerçek
Země původu:
USA, Kanada
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
0,78 mil. USD (celosvětově)

Podobné