Liam Neeson končí. V důchodové akci jej nahrazuje starší legenda, která v 85 běhá po horách

Liam Neeson končí. V důchodové akci jej nahrazuje starší legenda, která v 85 běhá po horách
Liam Neeson | Walt Disney Studios
„Je mi 72 — jednou to musí skončit. Nemůžete diváky oklamat. Nechci, aby (můj kaskadérský spolupracovník) Mark Vanselow bojoval v akčních scénách za mě. Možná na konci příštího roku. Myslím, že tehdy to skončí,“ popsal Neeson magazínu People, jak se mu nachyluje čas v pozici akčního hrdiny. V jádru charakterní herec ze Schindlerova seznamu či Kinseyho, má pár žánrových projektů ještě rozpracovaných. Definitivně ale podle všeho vybočí nadcházejícím rebootem Bláznivé střely, která je v postprodukci a v níž nahrazuje zesnulou ikonu filmové parodie Leslieho Nielsena.
Scott Glenn
Scott Glenn

Herec

7.2
To Scott Glenn, bývalý mariňák a herec z řady ceněných i kultovních klasik 80. a 90. let, si v novém rozhovoru u příležitosti propagace Eugene the Marine posteskl, že v posledních letech už nezakopne o nabídku zrcadlící jeho udržovanou fyzickou formu. „Ve třech z posledních pět rolí, které mi nabídli, jsem měl chodítko. Ve třech z nich jsem umíral na Alzheimerovu chorobu. Je to předvídatelné — nabídnou vám to takovým omluvným způsobem: ‚Trochu ztratil krok. Používá hůl, ale stále je bystrý.‘ A já si říkám: ‚Je mi 85, pořád cvičím, lezu po horách, dělám nesmyslné množství kliků a kettlebell swingů.‘ Co vnímám jako ageismus, je jen konvenční způsob vyprávění příběhů. Je těžké říct, jestli na to všechno nejste příliš citliví,“ postěžoval si vitální Glenn pro Movieweb.
Greenland: Poslední úkryt
Mlčení jehňátek
Správná posádka
96 hodin
Jízda smrti
V Eugene the Marine Glenn ztvárňuje postavu, která má podobnou životní průpravu jako ostřílený herec. Gene Lee Grady je dle oficiální synopse osamělý voják truchlící nad svou zesnulou ženou, který žije poklidným životem ve svém spořádaném domě. Když se ale začne otevírat lidem, s nimiž se každý den setkává — včetně nové přítelkyně (Shioli Kutsuna), potenciální lásky (Annette O’Toole) a slizkého místního realitního makléře (Jim Gaffigan) — objeví se temná a násilná tajemství z minulosti.
Takovou příležitost herec vítá a připadá mu příhodnější i navzdory tomu, že si jej převážně nepamatujeme jako mistra bojových technik. Objevoval se ve filmech jako Apokalypsa, kultovní Pevnost Michaela Manna, oscarová Správná posádka, western Silverado, Hon na ponorku či Mlčení jehňátek, kde hrál nadřízeného Starlingové Jacka Crawforda. Na co kývne, to většinou znamenalo zaručenou kvalitu. A to včetně Training Day, Bourneova ultimáta nebo jeho zatím předposlední vedlejší role v katastrofickém Greenland.
Se zvědavostí tak můžeme hledět i na jeho opožděnou akční show, v níž ho režisér Hank Bedford (Dixieland) prý nechal improvizovat a zapojovat vlastní techniky. To vše s přihlédnutím k tomu, že Glenn je velezkušený borec s armádním výcvikem a vštípenou ohleduplností. „Jediné, co mě zajímalo, když jsme se dostali na konec téhle scény, bylo udělat ji fyzicky co nejrealističtější, ale zároveň co nejbezpečnější. Například nevím, jestli to Jim (Gaffigan) ví, ale v jednu chvíli jsem na něj použil něco, čemu se říká ‚naked choke‘. Vždycky jsem se ujistil, že můj biceps není přímo vedle jeho krční tepny, protože když na to špatně zatlačíte, můžete velmi rychle zastavit přívod krve do mozku a někoho trvale zranit.“
Kdy herce, známého také ze seriálů Daredevil a Castle Rock, jako drsného osmdesátníka uvidíme, zatím není známo. Prohlédnout si tak můžete jen první fotografii, již snad brzy doprovodí i oficiální trailer. Zatím se můžete podívat také na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, X, People