Jak vyhrát Zrádce? Výherce musí být mistr klamu a umět vrazit dýku do zad

Zrádci od Primy 🍿vítězné taktiky, účastníci, kde sledovat online a pravidla
Zrádci | FTV Prima
Licenci k pořadu vlastní společnost All3Media a těmi nejznámějšími a nejsledovanějšími verzemi jsou v současné chvíli britská a americká pod názvem The Traitors. My si ale nyní přiblížíme hlavně tu českou.
a) Zrádci online
b) Zrádci pravidla
c) Jak vyhrát Zrádce?
e)Jak vyhrát Zrádce jako věrný?
e) Jak vyhrát Zrádce jako zrádce?
f) Zrádci recenze
g) Zrádci soutěžící
h) Zrádci sledovanost
i) Vojtěch Kotek podcast
j) Zrádci kdo vypadl
Zrádci | Kinobox

Zrádci online

Diváci mohou Zrádce sledovat online na Prima+ týden před nedělní televizní premiérou, dostupné tam ale postupně budou všechny díly, takže, kdo nestihl premiéru, nemusí zoufat a na Zrádce se klidně podívat zpětně. Režisérem pořadu je Markus Krung a moderátorem herec Vojtěch Kotek. Licenci zakoupila společnost Prima již v roce 2023 a první řada bude mít 12 zhruba hodinových dílů.
Zrádci
Zrádci
  • Prima Plus
73%
Dějištěm soutěže je hrad Křivoklát, kde se soutěžící budou snažit získat hradní zlatý poklad. Abychom si ale celý pořad přiblížili, pojďme se na něj podívat podrobněji a sdělit si několik zásadních informací. Jednou z nich je například skutečnost, že moderátor pořadu je jediným člověkem, který se soutěžícími komunikuje a sděluje jim průběžně, co se bude dít, odhaluje zvraty a postupně i pravidla hry.

Pravidla Zrádců

Jak bylo řečeno hned v úvodu, Zrádci jsou soutěžním pořadem a jeho autoři o něm neradi mluví jako o reality show, jelikož daný koncept nemá s realitou nic společného. Každý soutěžící zde hned na začátku přijme určitou roli a tu hraje po celou dobu pořadu, nic v něm se netýká jeho soukromí, rodinných vztahů ani bulvárních informací. Vše je pouze hra s jasně danými pravidly. 
Jelikož se jedná o licenční produkt, museli se tvůrci pořadu řídit přesnou kuchařkou, na jejímž základě se Vojta Kotek vtělil do pozice hradního pána, musela být vytvořena náležitá česká terminologie, byla dodána i hudba a seznam misí, které mohou soutěžící plnit. I když režisér Markus Krug prozradil, že několik misí bylo vytvořeno přímo na míru české verzi s cílem vytěžit co nejvíce z nádherného okolí Křivoklátu.
Soutěž Zrádci má dvacet čtyři účastníků. Ti se první den sjedou na místo konání soutěže, kde mezi nimi moderátor vybere tři zrádce (počet zrádců je možné měnit, Prima zvolila nejčastější variantu tří zrádců) na základě rozhovorů, které s nimi předtím vedl. Publikum přitom vše zná od samého začátku. Od prvního dílu ví, kdo jsou věrní a kdo zrádci a jen sleduje detektivku v přímém přenosu, různé taktiky a snahy odhalit zrádce. 
Zrádci
Zrádci | FTV Prima
Během dne plní soutěžící společnou misi, jejímž cílem je vyhrát co nejvíc peněz, všichni tak táhnou za jeden provaz, neboť peníze jdou do společného banku, o který se poté utkají finalisté. Zlatý poklad tak na konci činí částka, již se účastníkům podařilo vyhrát ve všech předešlých misích. O poklad se rozdělí věrní pouze v případě, že se jim podařilo zlikvidovat všechny zrádce. Pokud totiž mezi finalisty jeden zrádce zůstane, připadne výhra jemu. 
Každý díl pořadu trvá jeden den. Začíná snídaní, pokračuje misí a večer se všichni soutěžící schází u kulatého stolu k debatě, na jejímž konci dojde k hlasování o tom, kdo je nejspíš zrádce. Na jeho základě je jeden soutěžící poslán do vyhnanství a už se nesmí do hradu vrátit. Po skončení debaty se soutěžící odebírají do svých pokojů, ale za zavřenými dveřmi ještě proběhne konkláve zrádců, na němž se dohodnou, koho zavraždí.
Kdo byl v noci zavražděn, se dozví soutěžící ráno dopisem a už nedorazí na snídani. Zrádci ale mají k dispozici ještě dva nástroje, jak zvrátit průběh hry. Pokud se věrní trefí a připraví je o člena, mohou využít buď verbování nebo vydírání. Verbování je situace, kdy si vyberou kandidáta na nového zrádce, anonymně ho osloví s nabídkou a čekají jak se rozhodne, nebo mohou využít vydírání, což už je rozhovor přímo z očí do očí a danému adeptovi je přímo vyhrožováno, aby se ke zrádcům přidal, nebo bude příští obětí. 
Zrádci
Zrádci | FTV Prima

Jak vyhrát Zrádce?

Zrádci jsou unikátní reality soutěž v tom ohledu, že mechanismus celé hry je extrémně minimalistický, obzvlášť v porovnání se stálicemi jako Survivor a Big Brother, jež nesou na svých bedrech dvě desítky let tradic a zajetých pravidel. Zrádci neobsahují předvídatelný systém imunit, výhod či nástrojů, jimiž uškodit svým nepřátelům. Tvůrci občas předkládají kusá ozvláštnění, to ale nad rámec předložených pravidel. Nejde o nic, co by se dalo zahrnout do plánů.
Fyzické soutěže, jejichž cílem je navýšit bank, k nalezení zrádců nepřispívají, protože v nich obě skupiny mají stejný cíl a zrádci se tedy nemají důvod projevovat jinak než věrní. Jedná se vlastně o úplně samostatnou hru ve hře bez specifických následků pro vyřazování.
Hledání zrádců je tedy psychologická/společenská hra založená na pozorování jakýchkoliv náznaků podezřelého chování během vzájemné interakce. Je velmi těžké přijít se specifickou taktikou a nezbývá než uznat, že v největší míře rozhodne o vašem osudu štěstěna. Vaše hra může ztroskotat čistě na tom, že jste během snídaně nepozdravili s dostatečným nadšením či nereagovali dost překvapeně na vyřazené jméno. Proto jsou Zrádci peklem pro publikum, které miluje čitelné herní mechanismy a složité mistrovské plány a naopak rájem pro ty, co milují rostoucí paranoiu a hroutící se kostky domina po jediném zaškobrtnutí.
Zrádci: trailer | FTV Prima

Jak vyhrát Zrádce jako věrný?

Pokud jste věrný, taháte po většinu hry za kratší konec provazu. Produkce vám ale dala za úkol najít zrádce, musíte se tedy pustit do díla. Obecně se vyplácí, když jste v tomto ohledu aktivní, ale ne přes míru. Najděte tedy nepřítele a směřujte k němu pozornost. Ale pozor! Pokud se pletete (a že plést se budete nejspíš častěji, než budete mít pravdu), snadno stočíte podezření svým směrem. Váš názor tedy musí podporovat dost lidí na to, abyste mohli říct: „Vy jste se přece taky pletli!"
Vyhnout se vlastnímu vyřazení je samozřejmě větší priorita než dopadnout zrádce, nikdy byste tedy neměli jít přes mrtvoly. I když jste si na 90 % jistí, že konkrétní hráč je zrádce, nemá smysl proti němu postupovat, když nepřesvědčíte dost dalších lidí.
Obecně mají výhodu ti, kteří působí jako čisté duše neschopné podrazu, ať už protože jsou to tak dobří, nebo tak hloupí lidé. Pokud tedy můžete, připusťte, aby vás co nejvíc lidí podceňovalo. Pokud však nevinnou tvář nejste schopní uhrát, může se tahle taktika hodně nevyplatit. Vůdcovské typy či z principu podezřelí hráči musí tuto svou roli přijmout a být aktivnější než jiní, protože jakýkoliv náznak přetvářky z vás udělá kandidáta na vyřazení.
Zrádci
Zrádci | FTV Prima

Odhadlit Zrádce, ale nevyhodit

Ostatní musí věřit, že chcete vystrnadit zrádce. To ale neznamená, že to musíte dělat doopravdy! Pokud totiž úspěšně vyhodíte shnilé jablko, produkce určí náhradníka. Organizátoři nepřipustí, aby v jakémkoliv okamžiku existovali méně než 2 zrádci. A vy budete muset hledat od začátku. Adekvátní taktikou tedy je odhalit zrádce jen pro sebe a přimknout se k němu jako jeho spojenec, aniž by on tušil, že znáte pravdu. Tak se budete navzájem ochraňovat až do poslední epizody, kdy ho budete moct slavnostně vyřadit.
Mějte ale na paměti, že jakmile tahle vaše taktika vyjde najevo (nebo se pletete), jste v koncích. Pouštět se do ní mohou jen ti s nejsilnějším žaludkem. Fanoušci show jsou často hlasitými proponenty tohoto přístupu, protože si neuvědomují, jak snadné je realizovat ho hypoteticky z pohodlí obýváku se všemi dodatečnými informacemi. Větší jistotou je však hrát bezpečněji, jít s většinou, nebýt příliš hlasitým proponentem nepopulárních tezí a jít do finále s jedním spojencem, s nímž přehlasujete ostatní. Ani nemyslete na to, že byste během finálního vyřazování skončili na vyšším čísle než dva vítězové, k podobně šlechetným gestům není prostor. Navíc čím méně vítězů, tím větší podíl pro vás. Vyhazujte tedy, dokud můžete, a využijte svou statistickou výhodu.

Jak vyhrát Zrádce jako zrádce?

Základní chyba, kterou může zrádce udělat, je pokusit se ztratit v davu. Jakmile nemáte žádného podezřelého a neúčastníte se dost aktivně hledání zrádců, stáváte se automaticky podezřelými. Vždy je tedy třeba, abyste byli připravení jmenovat někoho, koho hodit pod kola rozjetého vlaku. Nemusíte vést útok, nesmíte se ale pokoušet být zcela mimo dění.
Další zrádce považujte za své spojence, ale i u nich musíte být připravení včas se zbavit přebytečné zátěže. Jakmile je dopadení vašeho partnera ve zločinu nevyhnutelné, stoupněte si do čela rozběsněného davu a pokuste se jeho dopadení přivlastnit a označit za svou zásluhu. Opět v součinnosti s tím, jakou persónu dovedete uhrát. Ačkoliv to nebylo nikdy nahlas vyřčeno jako pevné pravidlo, žádný zrádce v žádné z verzí během vyřazování nevyzradil identitu toho, kdo mu vrazil kudlu do zad. Má se tedy za to, že to mají soutěžící zakázané.
Ohledně vyřazování máte dvě možnosti. Ani jednou samozřejmě není soustředit se na hráče, s nimiž máte osobní spory, to by byla začátečnická chyba. Buď se uchylte k úplné nahodilosti, nebo určete některého z věrných jako virtuálního zrádce a simulujte jeho taktiku. Vražděte tak, jak myslíte, že by vraždil on, a dřív nebo později si toho někdo všimne.
Do finále je pro vás nezbytně nutné vstoupit ve společnosti jednoho dalšího zrádce, jehož obětujete (protože hráči vědí, že finále se bez zrádce neobejde) a alespoň jednoho věrného, který vám naprosto důvěřuje. V každém okamžiku musíte samozřejmě chápat, že stejnou taktiku se pokouší dát do pohybu druhý zrádce, je tedy nezbytné získat na svou stranu toho věrného, na nšhož se váš konkurent spoléhá. Jen se připravte na pár ostrých slov, až váš ochočený věrný zjistí, že přišel o celý balík.
Zrádci
Zrádci | FTV Prima

Zrádci – recenze

Po premiéře prvního dílu Zrádců se samozřejmě objevilo mnoho hodnocení a recenzí, na ty nejaktuálnější se můžete podívat zde.

Zrádci – soutěžící

Zrádci mají 24 účastníků, kteří jsou vybráni z různých odvětví a najdeme mezi nimi i několik známých tváří. Soutěžícími pořadu Zrádci 2024 jsou moderátor a hudebník Radovan Oravkin, podnikatelka Alena Hamáčková, modelka a účastnice soutěže Miss a reality show Survivor Andrea Bezděková, školitelka Andrea Chaloupková, Youtuber Daniel Sebastian Štrauch alias GoGoMan, barman a podnikatel Jan Vlachyňský, videomaker Jan Zrzavý, lektor a manažer vzdělávání Jiří Filip, vývojář AI Jan Tyl, manažerka Kateřina Mrkvičková, hráčka pokeru Kristýna Mlíková, barber Lucas Simon, žurnalista a komik Luděk Staněk, herečka a moderátorka Marie Fasorová, policista Martin Růžička, lovkyně Michaela Fialová, stavebník Miroslav Konopásek, modelka Nicole Šáchová, kouzelník a policista Martin Obdržálek, kastelán Petr Vojáček, tanečnice a choreografka Leona Kvasnicová, content creator Sarah Horáková, investigativní reportér Jan Tuna a herečka Věra Vodičková.

Zrádci – sledovanost

Premiéru Zrádců v neděli sledovalo téměř šest set tisíc diváků, což z nich učinilo třetí nejsledovanější pořad dne. Tvůrci možná doufali ve větší sledovanost, ale již nyní se o pořadu hodně mluví a není známé číslo těch, kteří se koukali online nebo týden předem na Prima+.
TV sledovanost: Zrádci zklamali, zničila je repríza kriminálky. Pustina válcuje konkurenci
Téma23. 9. 2024
TV sledovanost: Zrádci zklamali, zničila je repríza kriminálky. Pustina válcuje konkurenci

Vojtěch Kotek – podcast o show Zrádci

Fanouškům Zrádců by navíc neměla uniknout informace, že si moderátor pořadu Vojtěch Kotek založil vlastní YouTube kanál, na kterém ke každému dílu Zrádců připravuje podcast společně s režisérem Markusem Krugem. Součástí podcastu budou zajímavosti, rekapitulace, rozhovory se soutěžícími a samozřejmě i nějaký ten exkluzivní obsah v takovém rozsahu, jaký jim licence dovolí. 

Zrádci kdo vypadl

22. září v prvním díle vypadl Radovan Oravkin
Sledujete show Zrádci? Nezapomeňte ji ohodnotit na Kinoboxu.
Zdroj: FTV Prima, Kinobox