Sharon Stone po 32 letech zopakovala pózu ze Základního instinktu. Navždy ji proslavila i proklela

Sharon Stone po 32 letech zopakovala pózu ze Základního instinktu. Navždy ji proslavila i proklela
Základní instinkt | TriStar Pictures
„Basically …Yours,“ napsala ke zveřejněné fotografii, čímž narážela na originální název Basic Instinct. V oceňovaném i kontroverzním filmu neměla hrát, produkce se prala o zástup tehdy věhlasnějších jmen v čele s Michelle Pfeiffer. Stone, která s Verhoevenem pracovala už na sci-fi Total Recall, ovšem ukázala, že disponuje potřebným charakterovým i ryze estetickým arzenálem. Stvořila nezapomenutelnou femme fatale a pojistila si další lukrativní zakázky včetně Scorseseho Casina, které jí o tři roky později vyneslo oscarovou nominaci a Zlatý glóbus.
Sharon Stone
Sharon Stone

Herečka, Výkonná producentka

6.7
Část enormní popularity přitom pramenila z inkriminované scény, kterou prý holandský režisér mazaně narafičil. „Řekl mi, že nic nebude vidět. ‚Potřebuji jen, aby sis sundala spodní prádlo kvůli odrazu světla,‘“ mystifikoval ji Verhoeven, jenž roku 1995 nastavil novou úroveň hollywoodských nahotinek svým finančním propadákem Showgirls. Ve svých memoárech herečka uvedla, že když zhlédla výslednou verzi s odkrytým rozkrokem, režisérovi uštědřila facku. Verhoeven tuto verzi odmítá a trvá na tom, že sekvence vznikla s oboustranným souhlasem.
Průmysl nicméně Stone vnímal jako erotické pozlátko a legendární producent Robert Evans (Kmotr, Čínská čtvrť) ji rok nato údajně přemlouval, aby se vyspala s hereckým kolegou Williamem Baldwinem pro potřeby filmu Někdo se dívá. Mělo to pomoct jejich chemii před kamerou a hlavně hercovu výkonu, který studio považovalo za problematický. To pro změnu odsoudil Baldwin, zvěsti o podobných praktikách každopádně z kuloárů minulosti putují celkem pravidelně.
Herečka si zvládla udržovat plodnou kariéru a stala se vlivným feministickým hlasem, ale cejch Základního instinktu jí nikdo nemohl odpárat. Roku 2004 kvůli své lascivní image přišla o opatrovnictví adoptovaného syna, jehož se u soudu dotázali, jestli si uvědomuje, že jeho matka natáčí „sexfilmy“. Přesto svolila k účasti na Základním instinktu 2, neboť obdržela vysoký honorář a nad produkcí si pojistila větší kontrolu.
Základní instinkt
Základní instinkt
Základní instinkt 2
Někdo se dívá
Casino
Po šedesátce přijímá televizní úlohy a všímá si, že dnes se herci a herečky před kamerou musí promenádovat bez oblečení mnohem častěji a také explicitněji. Svůj oslavovaný i proklínaný moment přijala jako součást vlastní image, jen letos se nechala fotografovat pro InStyle či Air Mail v pozicích, které ikonické překřížení i jiné aspekty výslechové scény připomínaly. Instagramový příspěvek je doposud nejotevřenější vzpomínkou herecké stálice, již vlastní tělo dokázalo v často vykořisťovatelské branži i pořádně zavařit.
Podívejte se na žebříček nejlepších erotických filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline, Instagram, Kinobox