Denise Richards ve Hvězdné pěchotě odmítla lechtivou scénu. Natáčení ji fascinovalo

Denise Richards ve Hvězdné pěchotě odmítla lechtivou scénu. Natáčení ji fascinovalo
Hvězdná pěchota | TriStar Pictures
Satirické vykreslení futuristické společnosti, která konflikt se vzdáleným vesmírným nepřítelem používá hlavně jako záminku pro mediální kontrolu mas, v době uvedení nemělo na růžích ustláno. Nizozemec Verhoeven povýšil béčkové sci-fi akčňáky díky Robocopovi a Total Recall, načež předčil veškerá očekávání erotickým thrillerem, v němž Sharon Stone podvodně přiměl odhalit nejintimnější partie. V následných Showgirls nemusel tolik pletichařit, aby z Elizabeth Berkley učinil nejodvážnější herečku komerční filmové scény. Natočil nicméně první výrazný propadák a kritickou ostudu, která nachází přízeň až s odstupem let.
Denise Richards
Denise Richards

Herečka, Účinkující

6.1
Hvězdná pěchota byl blockbuster za 100 milionů dolarů. Tedy za numero, za které v té době natáčel maximálně James Cameron. Verhoeven každopádně nezaprodal svou autorskou duši a s dosud nejpatrnější asistencí digitálních triků zhmotnil nekompromisní adaptaci knihy Roberta A. Heinleina, v níž nadhled středoškolských peripetií pod zámkem cynické autoritářské vlády střídají utržené končetiny, vysáté orgány, násilné výcvikové kempy a také ničím neředěné parťáctví. To si Verhoeven jako vždy představoval v plné přírodní kráse, takže dostaneme i scénu, v níž kadeti včetně protagonisty Rica (Casper Van Dien) sdílí společnou sprchu s kadetkami. Ve Hvězdné pěchotě se ostatně na genderové rozdíly nehraje, vojákem a potenciální trhací hračkou pro brouky se může stát každý, kdo má pevné nervy a správně nastavený žaludek.
Hvězdná pěchota
Hvězdná pěchota | TriStar Pictures
Richards se této scény neúčastní, její postava ostatně pilotuje vesmírné lodě a nebrodí se krví a špínou s ostatními žoldáky. Úlohu Carmen si podle svých slov užívala a považuje ji za příkladnou hrdinku, již do hlavy vměstnali propagační slogany, ale nezbavili ji vlastního úsudku a romantické agendy. „Mám moc ráda svou postavu a myslím, že fanoušci ji oceňují jako silnou ženu,“ prozradila v rozhovoru pro The Guardian roku 2018. „Jestli měl někdo problém s tím, že přebíhala mezi dvěma muži, tak jsem o tom neslyšela. V určité chvíli každý někoho odkopne, nebo dají kopačky jemu. To je mladá láska! Po většinu času ale byla drsnou a příkladnou hrdinkou,“ popsala milostný trojúhelník, v němž se Carmen ocitla víceméně náhodou a bez záletných úmyslů.
Dnes třiapadesátiletá herečka přesto musela zaprotestovat, když režisér připsal bonusovou scénu, v níž si sundá tričko a publikum obdaří výhledem na svůj obnažený hrudník. „Paul přidal scénu bez svrchního dílu oblečení, která v původním scénáři nebyla. Odmítla jsem ji natočit – neviděla jsem v tom smysl,“ podotkla s tím, že daný moment by nijak nepřispěl příběhu. Víc neprozradila, ale o Verhoevenovi na rozdíl od Sharon Stone nemá špatné mínění. Naopak obdivuje jeho schopnost motivovat a nabudit herce, kteří tehdy nechápavě pobíhali před zeleným plátnem a s obtížemi si představovali brouky, kteří na ně mají útočit.
Podobné problémy měla také Natalie Portman při natáčení prequelové Star Wars trilogie, jejíž první díl s podtitulem Skrytá hrozba je z digitálního hlediska vůbec největším průkopníkem své doby. Zatímco George Lucas ale hercům stoicky vysvětloval své záměry, Verhoeven prý Richards režíroval s máchajícím koštětem. „Musela jsem se naučit hrát před zelenými plátny a Paul byl skvělým učitelem. Díky animatronickým klipům jsme měli jen hrubou představu, jak ti brouci vypadají. Paul tam ale skákal nahoru a dolů s koštětem ve vzduchu, abychom měli ponětí, jak jsou ti neviditelní nepřátelé velcí. A kdybychom na to dostatečně nereagovali, zašel by ještě dál,“ rozjařeně líčila praktiky dnes pětaosmdesátiletého filmaře, jenž se prozatím rozloučil erotickým dramatem Benedetta.
Hvězdná pěchota
Hvězdná pěchota
Hvězdná pěchota
Hvězdná pěchota
Nebezpečné hry
S Richards, již různé magazíny na přelomu tisíciletí řadily k nejkrásnějším ženám planety, měl nizozemský filuta ohledně hanbatější scény smůlu. Mnohem pádnější důvody pro odhození studu měl John McNaughton, režisér hereččina následného filmu Nebezpečné hry. V něm obdivovaná Richards opakovaně pózuje nahoře bez a snadno si vysloužila roli v bondovce Jeden svět nestačí, kde jako edukovaná fyzička dál prohlubovala svůj status sexsymbolu. K němu přitom někdy stačí i odrážet útoky koštěte před zelenou stěnou.
Prohlédněte si žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: The Guardian, SlashFilm