Policajt v Beverly Hills i ukecaný Oslík. Připomeňte si nejlepší filmy Eddieho Murphyho

Policajt v Beverly Hills i ukecaný Oslík. Připomeňte si nejlepší filmy Eddieho Murphyho
Policajt v Beverly Hills: Axel F | Netflix
Murphyho kariéra je plná protikladů. Na jednu stranu stál u zrodu mnohých výrazných komedií z 80. let a jedné slavné postavy, na tu druhou byl ovšem tváří několika obřích hollywoodských propadáků (Pluto Nash, Strašidelný dům) a katastrofálních převlekových komedií jako Norbit či Zamilovaný profesor 2, jež mu malinko poničili reputaci. I přes řadu pochybných voleb a špatných titulů má ovšem na svém kontě nespočet výtečných kusů.
Stále navíc zůstává jedním z nejvýraznějších amerických komiků, který se od stand-upových počátků a účinkování v pořadu Saturday Night Live posunul mezi největší komediální hvězdy Hollywoodu. I když má nejzářnější období zdánlivě za sebou, pořád dokáže přitáhnout pozornost a sem tam si zahrát v zajímavém projektu. Projděme si tedy desítku jeho nejlepších titulů, které jsou seřazeny chronologicky podle data premiéry.
Eddie Murphy
Eddie Murphy

Herec, Scenárista

6.5

48 hodin (1982)

48 hodin
48 hodin
  • Google Play
  • iTunes
70%
Ještě před tím, než Eddie Murphy natočil jednu z nejlepších akčních komedií všech dob, připsal si jeden z prvních příspěvků do subžánru policejních buddy movie, tedy snímků o sehraných i charakterově rozdílných parťácích. Zde vytvořil duo s Nickem Noltem, jenž coby vyšetřovatel Jack Cates musí spojit síly s ukecaným kriminálníkem Reggiem, aby společně chytili nebezpečného uprchlého vězně. A mají na to pouze 48 hodin, po nichž musí Reggie zpátky za katr.
Jednalo se o Murphyho první roli, v níž nejen ukázal svůj nesmírný komediální talent, ale navíc s Noltem vytvořil výtečně se doplňující dvojici, která byla posléze inspirací pro další snímky tohoto subžánru, v čele se Smrtonosnou zbraní či Mizery. A navíc se ukázalo, že v žánru akčních komedií bude Murphy v budoucnu jako doma. Druhý díl, který následoval o pár let později, už ovšem po příběhové i režijní stránce zaostal za očekáváním a ani ústřední dvojka dojem nezachránila.
Nejlepší role Eddieho Murphyho | Kinobox

Záměna (1983)

Záměna
Záměna
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
78%
Jen o rok později se Murphy před kamerami sešel se svým parťákem ze Saturday Night Live Danem Aykroydem, aby natočili jednu z nejvýznamnějších komedií 80. let. Murphy si tu coby vychytralý pouliční podvodníček vymění roli s rozmazleným zbohatlíkem s tváří Aykroyda. Oba se přitom stanou aktéry sázky dvou znuděných bratrů. Snímek plný nezapomenutelných bláznivých situací skvěle využívá komediálních předností obou svou představitelů, zejména Murphy je zde plný energie a naprosto utržený ze řetězu. Není divu, že z filmu vyrostla jedna z amerických žánrových klasik, která ani po 40 letech po komediální stránce příliš nezestárla.
Záměna
Záměna
Záměna
Záměna
Záměna

Policajt v Beverly Hills (1984)

Policajt v Beverly Hills
Policajt v Beverly Hills
  • Netflix
  • Prima Plus
  • SkyShowtime
  • +3
79%
Murphyho nejslavnější role ovšem přišla až o rok později. Slavný komik vtrhl do kin jako ukecaný polda Axel Foley a navždy změnil žánr akčních komedií. Coby sympatický tlučhuba, který je ale zároveň výborným detektivem, jenž vždy přechytračí své kolegy, se vydává z Detroitu do Beverly Hills, aby našel vrahy svého nejlepšího kamaráda. Příběh je sice zcela zaměnitelný, vděčně napsaná postava a zejména Murphyho nezkrotná energie a talent proměnit každou druhou větu v neselhávající hlášku povyšují tuto zdánlivě obyčejnou žánrovku do zlatého fondu akčních komedií. I po 40 letech se navíc jedná o výtečnou zábavu.
Eddie Murphy
Policajt v Beverly Hills | Paramount Network

Policajt v Beverly Hills II (1987)

Policajt v Beverly Hills II
Policajt v Beverly Hills II
  • Netflix
  • Prima Plus
  • SkyShowtime
  • +3
71%
To samé se dá ostatně říci i o druhém díle, který sice za jedničkou trošičku zaostává, na rozdíl od většiny sequelů ovšem zůstává velmi důstojným pokračováním, které tíhu velkých očekávání ustálo bez sebemenších problémů. Murphy dokázal, že Axel je jeho srdcovou rolí, do níž zapadl s neuvěřitelnou lehkostí a nemohl ji hrát nikdo jiný. Třetí díl v devadesátých letech ovšem už oním obávaným kvalitativním pádem byl a aktuální čtyřka od Netflixu je sice fajnovou letní zábavou, na první ani druhý díl se však rozhodně nechytá.
Eddie Murphy, Judge Reinhold
Policajt v Beverly Hills II | Paramount Pictures

Cesta do Ameriky (1988)

Cesta do Ameriky
Cesta do Ameriky
  • Filmbox+
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
75%
Éru legendárních komedií z osmdesátkové éry završil Murphy povedenou Cestou do Ameriky. Coby zhýčkaný a rozmazlený princ se vydává do Spojených států, aby si zde našel vytouženou nevěstu. Ve víru velkoměsta ovšem společně se svým kamarádem zjišťuje, že americký život rozhodně není lehký, a svým vystupováním si zadělá na nejeden malér. Musí si najít byt, práci a pokud chce získat srdce své milé, tak musí změnit i svůj pohled na život.
Velmi svižná podívaná v řemeslně bezproblémové režii Johna Landise, která dává obří prostor Murphyho talentu, ale také ostatním postavám a skvělým hercům v čele s parťákem Arseniem Hallem a charismatickým Jamesem Earlem Jonesem. Cesta do Ameriky je jednou z jeho nejnahláškovanějších a nejlépe napsaných komedií, po níž už moc podobně vtipných i šikovně napsaných podívaných nenatočil.
tito-herci-hrali-v-jednom-filmu-vice-roli-vedeli-jste-to
Cesta do Ameriky | Paramount Network

Policajt ze San Franciska (1997)

Policajt ze San Franciska
Policajt ze San Franciska
61%
V 90. letech totiž začala první vlna Murphyho odchodu ze slávy, kdy se mu po velmi bohatých osmdesátkách přestalo z komerčního i kvalitativního hlediska dařit. Zamilovaný profesor sice slavil úspěch, kvalitami ovšem začal počin navštěvovat místa, v nichž Murphyho nevidíme moc rádi. Ani Policajt ze San Francisca nebyl kdovíjaký hit, fanouškům ale aspoň udělal herec radost návratem ke stylu Policajta v Beverly Hills.
Jeho štace ze San Francisca sice na kvality Axela nedosahuje, spád a výrazná akce ovšem snímku nechybí. Jedná se o příjemnou jednohubku, v níž se Murphy mezi čím dál rutinnějšími komediemi aspoň na chvíli vrátil k „policejním“ kořenům.
Policajt ze San Franciska
Policajt ze San Franciska | Buena Vista Pictures

Trhák pana Bowfingera (1999)

Trhák pana Bowfingera
Trhák pana Bowfingera
  • iTunes
67%
Neprávem pozapomenutá komedie od režiséra Franka Oze hezky rýpe do filmového průmyslu. Steve Martin zde hraje šéfa krachující produkční společnosti, jenž se snaží firmu zachránit natočením sci-fi o invazi mimozemšťanů, při níž se však musí na place hodně improvizovat. Herecká hvězda Kit s tváří Eddieho Murphyho navíc odmítne ve filmu hrát, a tak se tvůrci rozhodnou využít jeho prostoduchého bratra. Kdo by přece poznal rozdíl? V chytře napsané a skvěle zahrané komedii byl Murphy zase po delší době ve svém živlu.
Trhák pana Bowfingera
Trhák pana Bowfingera | Universal Pictures

Shrek (2001)

Shrek
Shrek
  • Amazon Prime Video
  • SkyShowtime
  • O2 TV
  • +3
87%
Možná si říkáte, že je nefér dávat do žebříčku filmů animák, do něhož Murphy přispěl „jen“ hlasem. Jenže v tomto případě to nejde jinak. Eddie Murphy totiž svou pověstnou ukecaností a citem pro hlášky vytvořil jednu z nejpopulárnějších animovaných postaviček, navíc je v podstatě tahounem a srdcem celého projektu. Ano, titulní zlobr je hnacím příběhovým motorem, právě Oslík a Murphyho elán ovšem dávají (nejen) prvnímu Shrekovi to správné srdíčko a je společně s Kocourem v botách tou nejmilovanější postavou franšízy. V prvním díle je pak coby komik pokropen živou vodou a proměňuje každý gag či pohádkový odkaz v parádní hlášku. Obsazení Murphyho bylo pro tuto animovanou sérii darem z nebes.
Shrek 2
Shrek 2 | DreamWorks Animation LLC

Dreamgirls (2006)

Dreamgirls
Dreamgirls
  • SkyShowtime
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
68%
Jak ovšem Murphyho komediální kariéra na poli hraného filmu začala uvadat, bylo herci jasné, že musí (podobně jako Adam Sandler) přesvědčit i o jiných hereckých přednostech a schopnosti utáhnout dramatičtější úlohu. Nemohl si proto vybrat lepší snímek než oceňovaný muzikál Dreamgirls. Ve snímku o pěveckém holčičím triu si zahrál populárního zpěváka Jimmyho „Thundera" Earlyho, u něhož hlavní hrdinky coby vokalistky začínají. Když ovšem jeho kariéra strmě klesá, zatímco dívky září, propadá se do čím dál větších depresí.
Murphy zde bez problémů ukázal svůj hudební talent a hlavně um zvládnout i dramatičtější polohy. V nabušeném obsazení vedle Beyoncé, Jamieho Foxxe či oscarové Jennifer Hudson patřil mezi největší překvapení a jedná se dodnes o jeho nejoceňovanější roli. Za svůj výkon získal Zlatý glóbus a prozatím jedinou nominaci na Oscara. A zcela po právu.
Dreamgirls
Dreamgirls | DreamWorks SKG

Pan Church (2016)

Mr. Church
Mr. Church
80%
Do dramatičtějších vod se vydal i o deset let později v méně známém, ale taktéž povedeném filmu Pan Church. Zde hraje titulní postavu, která se zničehonic nastěhuje do domu mladé Charlie a její matky Marie a začne jim vařit a pomáhat. I přes počáteční nedůvěru se s ním dívka začne sbližovat a zjišťovat, proč u nich pan Church bydlí. Její maminka má totiž rakovinu a on dostal za úkol se o ni po zbytek jejího života starat. Lidský příběh cílí na emoce a slzy diváků ke konci ve velkém, přesto ovšem dokáže zaujmout poctivým režijním vedením, feel-good nádechem a hlavně nezvykle civilním Murphym v jedné z jeho nejvážnějších rolí.
mr-church-trailer
Pan Church | Warner Bros.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu.