Sošky z Boleslavi putují do ciziny, české filmy propadly

V pátek po 19. hodině byly při slavnostním večeru v Mladé Boleslavi ve Škoda Auto Muzeu vyhlášeny výsledky.

Podle rozhodnutí mezinárodní poroty se totiž celkovým vítězem stal britský film Happy-Go-Lucky režiséra Mikeho Leigha.

I sošky ve tvaru usměvavého obličeje, kde oči představují promítací cívky, určené nejlepšímu herci a herečce, putují za hranice. Cenu za mužský herecký výkon tedy získal Andor Lukáts za roli v maďarském filmu Trefa režiséra Tamáse Keményffyho.

Jako nejlepší ženský výkon pak porota ohodnotila nasazení herečky Sally Hawkins ve filmu Happy-Go-Lucky. Polský film Ideální mládenec pro mou dívku, který režíroval Tomasz Konecki, se pak stal na mladoboleslavském filmovém festivalu nejlepším evropským filmem. Do Česka už pochopitelně putuje soška pro nejlepší český film, kterým porota zvolila komedii Líbáš jako Bůh scénáristky a režisérky Marie Poledňákové.
U diváku vyhrál film Veni, vidi, vici
Diváky samozřejmě nejvíce zajímalo, který ze soutěžních filmů získá cenu diváků, o čemž sami rozhodovali hlasováním po skončení každého filmu. Jeden z vylosovaných diváků totiž získá vůz Škoda Superb zdarma na půl roku. Diváky jednoznačně přesvědčila česká romantická oddechová komedie Veni, vidi, vici. To ukazuje, jak moc se rozchází názor poroty a diváků.

Pravdou také je, že právě na Veni, vidi, vici přišlo nejvíce diváků a uvedla jej zřejmě největší delegace složená z protagonistů a autorů. „Na tento film bylo naprosto vyprodáno,“ uvedla mluvčí festivalu Helena Hejčová.

Podle ní se však již diváci naučili chodit i na zahraniční filmy. „Stále více lidí už poznává i kvalitu zahraničních snímků, ale nejvíce samozřejmě táhnou české filmy. Návštěvnost festivalu každopádně stále stoupá,“ uvedla Hejčová. Na pátečním slavnostním večeru pak bylo uděleno ještě jedno ocenění, a to Cena za rozvoj československého filmu pro režiséra Juraje Herce.
Cena ředitele festivalu pro Vorlíčka
Aby byl výčet udělených ocenění kompletní, nesmíme zapomenout na Cenu ředitele festivalu za všechny filmové úsměvy pro režiséra Václav Vorlíčka a zvláštní Cena ředitele festivalu za rozvoj evropského filmu – Cenu pro hrdinu dětských srdcí, jíž dostal představitel legendárního Vinnetoua francouzský herec Pierre Brice.

V letošní porotě, která o cenách pro filmy rozhodla, zasedli: Lordan Zafranovič – (režisér, Chorvatsko – předseda poroty), Phillip Bergson – (filmový kritik, Velká Británie), Mira Haviarová – (filmová publicistka a teoretička – Slovenská republika), Irena Pavlásková – (režisérka, Česká republika), Susanne Wofram – (producentka, Německo).