Komentáře týdne: „Pekelná polská podívaná Small World s emocemi diváka zatočí víckrát než kdejaká centrifuga na pražském výstavišti.“
Eva tropí hlouposti (1939) – V tom filmu je úplně všechno, co má správná crazy komedie mít.
„...kdyby jen Eva. Tady tropí hlouposti úplně všichni, teda kromě tetičky Pa. Téměř 85 let má tento film, a přesto to na něm není vidět. Eva Norová totiž dokáže být stejně hravá jako svěží a zbytek hereckého ansámblu s fantastickým scénářem jí v tom neskutečně pomáhá. V tom filmu je úplně všechno, co má správná crazy komedie mít, včetně překombinovaného zmatku v druhém aktu, nejhůře (v dobrém slova smyslu) provedenou loupež v dějinách filmu a naprosto neskutečné tempo gagů, které téměř pokaždé strefují terč. Zajímavost: 15 z 10 učitelů nedoporučuje tento film pro výuku anglického jazyka. Čemuž vůbec nerozumím, protože větu ‚Love you my havelok?‘ používám dnes a denně.“ JosefTomas / 80 procent
Buko (2022) – Velmi laskavý film, který ale nevleze pod kůži a netrhá emoce.
„Mile pozitivní film s kvalitními hereckými výkony, a to jak hlavní protagonistka, tak zvláště pak Martha Issová. Sladkobolný příběh pro starší. Škoda rozvleklého tempa hlavně v první části. Všímala jsem si snahy o poetické ztvárnění, přesto jsem se dívala na hodinky častěji, než bych považovala za nutné. Mezi českými komediemi jistě o řád výše, než jsou různé ženy na hraně já nevím čeho. Nellis se nevysmívá, nepoužívá podbízivé stereotypy. Velmi laskavý film, který ale nevleze pod kůži a netrhá emoce.“ marie-kolarova / 70 procent
Small World (2021) – Poláci zkrátka a dobře dramata umí.
„Pekelná polská podívaná, která má spád a s emocemi diváka zatočí víckrát než kdejaká centrifuga na pražském výstavišti. Patryk Vega přináší velmi syrový vhled do problematiky pedofilie a úzce se dotýká témat obchodování s dětmi, satanismu a korupce. Příběh je podávaný velmi dynamicky, s notnou dávkou napětí, nejsou zde hluchá místa, a dvouhodinová stopáž tak uteče divákovi jako voda. Tou největší zbraní Small Worldu je však fantastické vykreslení postav. U žádného jiného snímku jsem se nesetkal s tak velkým množstvím záporáků, které bych jako divák ze srdce nenáviděl, bez toho aniž by vedli jakýkoli dialog. Režisér Vega s kameramanem Modrzejewskim přenáší emoce na diváka prostřednictvím výtečné práce kamery a střihu, které podtrhuje neméně kvalitní hudební podkres Targosze. Českému divákovi bude film nejvíce evokovat kombinaci nejlepšího českého seriálu Pustina a nejlepšího českého dokumentu V síti. Small World je pro mě společně se Seveřanem a Top Gunem největším filmovým zážitkem roku 2022 a v TOP 10 za letošní rok si najde své právoplatné místo. Small World lze zároveň směle zařadit mezi TOP 3 nejlepší dramatické čistě polské filmy všech dob, hned vedle Volyně a 25 let neviny. Poláci zkrátka a dobře dramata umí. Plná palba a jedno velké doporučení všem! TOP10!“ Marcos22 / 100 procent
Kon-Tiki (2012) – Čas strávený s jeho blonďatou posádkou mě obohatil.
„Jestli máte chuť na nějaké to dobrodružství bez zbytečných emočních výlevů, přikrášlených akčních scén a nastražených pastí, tak rozhodně dejte tomuhle dřevěnému voru šanci. Kon Tiki je po evropském způsobu decentní, to však nikterak neubírá na dramatičnosti plavby. Čas strávený s jeho ‚blonďatou posádkou‘ mě obohatil.“ kknk2 / 70 procent
Zločin na hranicích (2022) – Koprodukce je většinou na škodu a tady to platí dvojnásob.
„Už po pár minutách mi bylo jasné, že tady se žádná paráda konat nebude.. potom jsem chtěl přepnout, ale pravděpodobně se u mě projevil sklon k filmovému masochismu a tak jsem tuto ‚super‘ kriminálku nakonec dokoukal. Koprodukce je většinou na škodu a tady to platí dvojnásob. Příběh plochý, herci bez skrupulí.. prostě strašní. Zpracování špatné a celé to zavání pohraničí parodií. Pár humorných scén nám přinesl oranžový auťák, zachránil celý film a vysloužil si krásných 10%.“ Pete69 / 10 procent
Zaujal vás některý z filmů/seriálů? Našli jste doporučení k dílům, která vás zajímají? Pokud ne, napište komentář na kartu snímku z naší databáze. Příště třeba vybereme právě váš.
Všechny komentáře najdete přehledně seřazené od nejnovějšího zde. Dejte „palec“ těm, které vás zaujaly.
Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?
Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?