Jedna z nejslavnějších hereček zamířila na sociální sítě a uvedla se naléhavým příspěvkem o afghánské krizi.

Jedna z nejslavnějších hereček zamířila na sociální sítě a uvedla se naléhavým příspěvkem o afghánské krizi.
Angelina Jolie | Paramount Network
Ve svých šestačtyřiceti letech započala Angelina Jolie svůj život na sociálních sítích a vytvořila si oficiální profil na Instagramu, který je okamžitě vysoce sledovaný. Její první příspěvek zahrnuje dopis, který herečka údajně obdržela od dospívající afghánské dívky, jež se momentálně obává o svou budoucnost pod nelítostnou vládou Talibanu. Za pouhých devět hodin nasbíral její první post takřka milion a dvě stě tisíc liků a její účet začalo sledovat 3,7 milionu uživatelů.
"Lidé v Afghánistánu právě teď ztrácejí možnost komunikovat přes sociální média a svobodně se vyjadřovat," napsala Jolie u příspěvku. "Zamířila jsem tedy na Instagram, abych sdílela jejich příběhy, stejně jako hlasy těch, kteří po celém světě bojují za základní lidská práva."
Oscarová herečka, která se již dlouho věnuje humanitární činnosti a je velvyslankyní OSN pro uprchlíky, rovněž připomněla své zkušenosti z Afghánistánu, který navštívila jen krátce před 11. zářím. "Na hranicích Afghánistánu jsem byla dva týdny před 9/11 a setkala jsem se s afghánskými uprchlíky, kteří utekli Talibanu. To bylo před dvaceti lety."
A podle Jolie je alarmující, že se situace za tu dobu nijak nezměnila. "Je odporné sledovat, jak jsou Afghánci vyháněni ze svých domovů kvůli strachu a nejistotě, které se opět zmocnily jejich země."
Herečka se pochopitelně pozastavila také nad dlouholetým působením amerických vojsk na blízkém východě, které v součtu nepřineslo žádný žádoucí efekt. "Strávit tolik času a utratit tolik peněz, prolévat krev a přicházet o životy jen pro takový výsledek, to je selhání, jemuž je skoro nemožné porozumět."
V přiloženém dopisu píše nepojmenovaná dívka o strachu z předčasného ukončení jejího vzdělání a tvrdí, že pod vládou Talibanu jsou 'všichni znovu uvězněni'.
"Sledovat, jak je s afghánskými uprchlíky - s jedněmi z nejschopnějších lidí na světě - po celé dekády zacházeno jako se zátěží, je rovněž odporné. S vědomím, kolik by dokázali sami pro sebe vykonat, kdyby se jim dostalo patřičných nástrojů a respektu. A potkávaje tolik žen a dívek, které nejenže touží po vzdělání, ale také za něj bojují," napsala Jolie.
Angelina Jolie
Angelina Jolie v Eternals (2021) | Marvel Studios
"Stejně jako ostatní angažovaní lidé, ani já se neodvrátím. Budu i nadále hledat způsoby, jak pomoci. A doufám, že se ke mně připojíte," uzavřela herečka, která se již brzy představí v marvelovce Eternals, svůj inspirativní a diskutovaný úvodní příspěvek.