Odehrává se Vetřelec a Blade Runner ve stejném světě a vesmíru?
Existuje mnoho fanoušků jak původního Vetřelce (1979), tak i Blade Runnera (1982), kteří této teorii opravdu silně věří. I když nebyla nikdy potvrzena, stejně existuje spousta indícií, jenž naznačují, že by mohla být pravdivou.
V obou filmech lze nalézt dystopický a pesimistický pohled na naší budoucnost, ve které monolitické společnosti kontrolují podstatnou část lidské technologie a obecně mají vliv na život prostých lidí - ve Vetřelci je to Weyland-Yutani a v Blade Runnerovi Tyrell Corporation. Navíc název „Weyland-Yutani“ už sám o sobě napovídá, že existuje určitá úzká ekonomická spolupráce mezi Spojenými státy a asijskými zeměmi, přičemž v Blade Runnerovi v roce 2019 můžeme vidět, že japonské firmy ovládají podstatnou část čtvrtí v Los Angeles. Dále obě série taktéž mohou sdílet stejné technologie, vcelku přesvědčivý důkaz je rudá obrazovka, na které je velký bílý nápis „Purge“, jenž se objeví nejdříve v původním Vetřelci při přistání Nostroma, přičemž úplně tu samou obrazovku můžeme vidět i v Blade Runnerovi při odletu policejního auta na začátku filmu.
A není jedinou, v průběhu obou filmů můžeme vidět i totožnou obrazovku při přistání nebo vzlétnutí nějakého leteckého prostředku.
Ale jeden z nejvěrohodnějších důkazů je monolog Petera Weylanda (Guy Pearce) ve vystřižené scéně z filmuPrometheus (2012), který je prequelem původní vetřelčí série. Monolog opravdu přesvědčivě indikuje, že Weyland mohl být studentem Eldena Tyrella (Joe Turkel), jenž vedl korporaci, která vyráběla replikanty. A abychom vás o něj neošidili, zde je kompletně přeložený, posuďte sami.:
"Můj mentor a dávno zesnulý soupeř mi kdysi řekl, že je načase se oprostit od infantilních věcí a opustit své "hračky". Naléhal na mě, abych šel pracovat pro něj, přičemž společně bychom ovládli svět a stali se novými Bohy. A tak také vedl svou korporaci, jako Bůh, který z vrcholku své pyramidy sledoval město andělů. Ovšem on se rozhodl onu "moc stvoření" replikovat neoriginálním způsobem – pouhým kopírováním Boha. A podívejte se, jak to s tím bláhovým hlupákem dopadlo. Vše se to obrátilo proti němu. Vždy jsem mu radil, aby se držel pouhé robotiky, než aby se pouštěl do těch genetických ohavností, které zotročil a zaprodal, i když tedy jeho myšlenka implantace falešných vzpomínek byla, inu... "zábavná", když bych to měl říct se vší slušností."
Dalším velmi přesvědčujícím důkazem je charakter kapitána Arthura Dallase z Vetřelce, v jeho životopisu se totiž můžeme dočíst, že kdysi pracoval pro Tyrellovu Korporaci. Jedná se o tu samou, jako je ta v Blade Runnerovi?
Jelikož každá série patří jinému studiu, je vysoce nepravděpodobné, že bychom se v budoucnu dočkali nějakého crossoveru. Tyto indície každopádně poukazují na to, že sdílení stejného universa je rozhodně více než možné, ovšem dokud nezískáme nějaké oficiální potvrzení, můžeme opravdu pouze spekulovat.