Scéna z Buffy otřásla s tematikou znásilnění a představitele Spikea dohnala na terapie

Scéna z Buffy otřásla s tematikou znásilnění a představitele Spikea dohnala na terapie
Buffy, přemožitelka upírů | Twentieth Century Fox Film Corporation
Spike byl v Marstersově podání oblíbeným hrdinou a jedním ze sexuálních symbolů své éry, od něhož by před premiérou epizody z šesté série s názvem Krvavý pohled (Seeing Red) nikdo neočekával, že zprostředkuje natolik temně autentický, v rámci hojně sledované a diskutované show tonálně vychýlený moment. Spike, jenž se dlouho tajně scházel s Buffy, má v průběhu šesté řady pletky s Anyou Jenkins s tváří Emmy Caulfield. Hlavní hrdinku to přirozeně nakrkne a záletník se s ní snaží udobřit mimo jiné v její koupelně.
Buffy, přemožitelka upírů
Buffy, přemožitelka upírů
  • Prima Plus
  • Disney+
60%
Ocitá se v pozici kajícího se a také stále frustrovanějšího muže, neboť od své lásky stále častěji slyší „Ne!“, když jí při diplomaticky chabém pohovoru začne projevovat neopětovanou fyzickou náklonnost. Rozhodne se tedy Buffy zmocnit násilím, a když se mu silná hrdinka ubrání, s hrůzou si své počínání uvědomí. V té chvíli přitom zpětně nevidíme ani tak Spikea, jako spíš přímo zhrozeného Masterse, jenž dané natáčení v podcastu Inside of You nazval „nejtemnějším profesním dnem v životě,“ který jej „poničil a poslal na terapii.“
Scenáristé měli dle nyní dvaašedesátiletého herce „přijít se svým nejhorším dnem. Vytáhnout okamžik, o kterém nemluví, své temné tajemství, jež jim nedá v noci spát a kdy někomu opravdu ublížili, byli sami zraněni nebo udělali nějakou velkou chybu. A pak na toto temné tajemství symbolicky nasadit metaforické tesáky a všem o něm vyprávět,“ vzpomínal na kontext, který si vyžádal dnes rozporuplný showrunner Joss Whedon. Režisér Avengers a Ligy spravedlnosti má na triku řadu obvinění z nevhodného chování vůči lidem ze štábu už z časů Buffy, což však nic nemění na tom, že seriál se superhrdinsky tvarovanou protagonistkou platil za progresivně feministický.
Buffy, přemožitelka upírů
Buffy, přemožitelka upírů
Buffy, přemožitelka upírů
James Marsters, Sarah Michelle Gellar
Buffy, přemožitelka upírů
Koupelnová scéna ale mnoho lidí včetně Marsterse šokovala a změnila způsob, jakým publikum i tvůrci přemýšlí o jinak sympaticky formovaných postavách či závažných motivech. „Jedna ze scenáristek vlastně přišla s tímhle nápadem, protože na vysoké škole se s ní rozešel partner a ona šla k němu domů v domnění, že když se spolu ještě jednou pomilují, všechno se napraví. Ona se do toho tak trochu nutila a on ji musel fyzicky dostat z bytu. To byla jedna z nejbolestivějších vzpomínek na tohle období jejího života,“ osvětlil Marsters původní příhodu, která ale měla obrácené genderové role a neodehrávala se před zraky milionů fanoušků téhle fantaskní emancipace.
„Domnívali se, že když je Buffy superhrdinka, mohli by obrátit role, protože se dokáže velmi snadno ubránit. Mysleli si, že když to udělá muž ženě, bude to totéž. Šel jsem za nimi a řekl: ‚Víte, poskytujeme publiku zprostředkovaný zážitek. Každý, kdo sleduje Buffy, je sám Buffy, ale není superhrdinkou, takže to vlastně dělám každému členu publika, a jejich reakce bude velmi odlišná,‘“ vysvětloval Marsters, jenž se však produkci nemohl postavit. „Bylo to peklo, mé soukromé inferno,“ prozradil herec, jenž se od té doby zásadně neupisuje dalším projektům obsahujícím scény sexuálního predátorství.
James Marsters
James Marsters

Herec

6.4
„O takové věci se neucházím. Ani se nekoukám na filmy, které tímhle materiálem disponují. Když to vyskočí v televizi, musím ji vypnout. Mám na to velmi niterní reakci,“ zařadil se Marsters k tomu ideovému spektru citlivějšího publika, které silně reaguje na explicitní obrazy. V období empatičtějšího přemýšlení o rape culture, kdy minimálně v umění má být každý sexuální zločin po zásluze potrestán, se vykupitelská linie Spikea jeví trochu přežitá. Stále nicméně obstojí jako kulturní šok s mnoha skandálními i pozitivními příznaky, jež od té doby tematicky reflektují další významná televizní díla s motivy znásilnění či incestu jako Hra o trůny či Sedmilhářky. Odvážné televizní milníky ostatně často doprovází prvotní pachuť.
Všech sedm řad seriálu Buffy, přemožitelka upírů si můžete přehrát na platformě Disney+, 2. a 3. řadu najdete také na Prima+. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších fantasy seriálů.
Zdroje: Deadline, Vice