Zajímavosti o kriminálním hitu Vedlejší produkt: Scénář od aktivního policisty a výbuch chaty

Zajímavosti o kriminálním hitu Vedlejší produkt: Scénář od aktivního policisty a výbuch chaty
Vedlejší produkt | Česká televize
Vedlejší produkt není tradiční procedurální krimi, ale drsnější žánrovkou, která ukazuje mnohdy smutnou realitu vyšetřování a nastoluje otázku, kam až lze zajít, abyste dosáhli spravedlnosti. A detektivní dvojka v podání Tomáše Maštalíra a Martina Hofmanna si při vyšetřování 20 let starého případu vraždy osmnáctileté dívky, který bude za několik dní promlčen, sáhne až samotné dno, ocitne se v zajetí systému a možná si bude muset kvůli spravedlnosti i dost ušpinit ruce.
Vedlejší produkt
Vedlejší produkt
  • iVysílání
74%
Právě tato premisa i zvučné obsazení přitáhly při prvním dílu k obrazovkám 1,011 milionů diváků. Vzhledem ke spokojeným ohlasům to vypadá, že si oblíbený tvůrce kriminálek Peter Bebjak připíše i v dalších týdnech úspěch a znovu ukázal, že má na divácky oblíbené detektivky prostě čuch. Kdo ovšem pracoval na scénáři? A vychází příběh ze skutečného případu? To se dozvíte v našich zajímavostech.

Spolupráce s aktivním policistou

Realistické atmosféře minisérie rozhodně pomohl fakt, že jedním z autorů scénáře je stále ještě aktivní policista Aleš Preis. Zkušený vyšetřovatel patnáct let pracoval na pražském prvním oddělení, aktuálně vede oddělení obecné kriminality v Písku. S Českou televizí již dříve spolupracoval právě na Případech 1. oddělení, kde při psaní scénáře sloužil dokonce jako předobraz k postavě vyšetřovatele Martina Pražáka, jehož si zahrál Filip Blažek.
Preisovy zkušenosti z terénu pak režisér Bebjak považoval při tvorbě série za zásadní, jeho práci a rady si pochvaluje i Martin Hofmann. „To prostředí zná, umí ho detailně popsat. Působil i jako konzultant, abychom se nedopustili omylů, které by někoho mohly urážet nebo by mohly být považovány za směšné a naivní,“ vysvětluje Bebjak.
Vedlejší produkt: trailer | Česká televize

Skutečné případy

Právě díky Preisovi se v minisérii objeví alespoň částečně reálné případy, které během svých let u policie vyšetřoval. „Příběh je inspirovaný tím, co jsem zažil, když jsem pracoval v Praze na oddělení vražd, objeví se tam případy, které jsem vyšetřoval nebo jim byl blízko,“ prozradil Preis v rozhovoru pro web iDnes.cz. Zatímco Preis tedy dodával základ v podobě kriminálních případů a svých zkušeností, druhý scenárista Jakub Režný dal celku patřičnou strukturu a dramatický oblouk.
„Vyšetřování samotné chceme udržovat správné a co nejvěrnější skutečnosti. Ale jak moc jsou reálné další dějové linky, to vám musí říct Aleš Preis a Jakub Režný, kteří napsali tento příběh,“ vysvětluje Bebjak. Jak moc tedy scenáristé případy upravili oproti realitě? „Poměr reality a fikce je padesát na padesát,“ říká Režný. Co se zakládá na skutečnosti, a co bylo naopak vymyšleno, si však chtějí scenáristé nechat pro sebe.
Vedlejší produkt
Vedlejší produkt
Vedlejší produkt
Vedlejší produkt
Vedlejší produkt

Výbuch chaty

Natáčení pak bylo produkčně poměrně náročné a to nejen proto, že se chtěli tvůrci co nejvíce držet skutečných postupů a snažili se, aby vše působilo co nejvíce autenticky. „Když příběh vychází z reality a realitu se pokoušíme navodit, tak tomu musíme přizpůsobit všechny nezbytné prvky, od rekvizit, stavby, výpravy, snímání až po způsob herectví i dialogy, a celé to spojit, aby to pro diváka vytvářelo pocit uvěřitelnosti,“ říká režisér. Z produkčního hlediska ovšem bylo nejnáročnější natočení sekvence výbuchu v chatě. Na té se nepodíleli jen herci a početný štáb, ale z logických důvodů také hasiči, záchranáři, kaskadéři i odborníci na speciální efekty.

Seriál v číslech

A nakonec si shrneme seriál v klasických číslech. V minisérii vystupuje celkem 43 postav. Před kameru se pak postavili dokonce tři skuteční policisté, dva řidiči tramvaje, tři dozorci či dva reální záchranáři. Na natáčení se podílelo také deset kaskadérů a 275 komparzistů. Natáčení zabralo 23 dní, štáb čítal 60 lidí a vystřídal 25 lokací. Scénář k sérii měl 240 stránek.
Co zatím říkáte na seriál Vedlejší produkt? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: iDnes.cz, Česká televize