Nejchválenější animák všech dob měl namále. Toy Story 2 zachránila žena, již Disney propustil

Nejchválenější animák všech dob měl namále. Toy Story 2 zachránila žena, již Disney propustil
Toy Story 2: Příběh hraček | Walt Disney Studios
Původní Příběh hraček z roku 1995 byl prvním počítačem generovaným animákem celovečerního formátu a do průmyslu vnesl revoluční závan. Na kriticky i kasovně úspěšné dílo Pixar navazoval Životem brouka, jehož výrobu u Disneyho upřednostnili před produkcí Toy Story 2. To mělo dle originálních plánů putovat rovnou na video stejně jako jiná pokračování Lví král 2: Simbův příběh nebo Aladin – Jafarův návrat.
Toy Story 2: Příběh hraček
Toy Story 2: Příběh hraček
  • Disney+
  • O2 TV
  • iTunes
  • +2
82%
Na filmu pracovalo menší studio a nakonec se rozhodlo, že půjde do kin. Jenže po dvou letech animátorské dřiny došlo ke smazání 90 % nastřádaného materiálu. Když jeden z animátorů při rutinním promazávání omylem zadal příkaz pro odstranění do centrální složky s materiály k Toy Story 2 na interních serverech Pixaru, modely postav z rozpracovaných verzí filmu byly fuč. Zjistilo se také, že zálohy nefungovaly už přes měsíc.
Malér odvrátila Galyn Susman, která měla na svém počítači uložené záložní soubory. Přijel si pro ně její asistent Oren Jacob, drahocenné pozůstatky filmu ve vší opatrnosti naložil do auta a odvezl do kanceláří Pixaru, kde mu s přenesením pokladu ihned asistovalo osm dalších lidí. V počítači byla dva týdny stará záloha a doplnění všech ztracených materiálů si vyžádalo jen několikadenní práce. Tedy předtím, než se do málem zlikvidované výroby filmu konečně opřel kreativní tým Pixaru.
Po uvedení Životu brouka si tvůrci prvního Toy Story posvítili na dosavadní podobu dvojky a zhrozili se. Tohle nevypadalo jako důstojný nástupce a studio se pustilo do rozsáhlého přepracování za účasti režiséra jedničky i Životu brouka Johna Lassetera či pozdějšího tvůrce Hledá se Nemo či Toy Story 3 Lee Unkricha. Jenže Disney odmítl hnout s vytyčeným datem premiéry a Pixar měl na zhotovení filmu pouze devět měsíců, během nichž mnoho zaměstnanců postihl syndrom karpálního tunelu a opakované namoženiny. Harmonogram byl po bleskovém přepracování scénáře smrtící, ale samotní animátoři se prý v honbě za dokonalostí rozhodli vzdát skoro veškerého soukromí.
Toy Story 2: Příběh hraček
Toy Story 2: Příběh hraček
Toy Story 2: Příběh hraček
Život brouka
Rakeťák
Dril se vyplatil a Toy Story 2 po listopadové premiéře sklízelo chválu jako žádný animovaný předchůdce. 171 recenzí na Rotten Tomatoes dodnes neobsahuje ani jedinou negativní a s tržbami 511 milionů dolarů šlo o třetí nejvýdělečnější snímek roku za Šestým smyslem a první epizodou Star Wars. Galyn Susman měla technický podíl také na Hledá se Nemo a producentský kredit na Ratatouille. Příběh o tom, jak zachránila druhé Toy Story, dokonce figuroval na bonusových Blu-ray materiálech ke třetímu dílu z roku 2010.
Poté Susman produkovala několik kraťasů s mluvícími hračkami, načež se takto zasadila i na výrobě Toy Story 4 a zmíněného Rakeťáka. Ten však jako první postkoronavirová premiéra Pixaru, navíc nejasně orientovaná na jakýsi origin příběh lidského Buzze, v kinech těžce propadl. Kromě toho, že vzbudil diskuze nad začleňováním LGBTQ+ aspektů, neúspěch filmu vedl s dalšími interními záležitostmi k hromadnému propuštění 75 zaměstnanců Pixaru v červnu 2023. Mezi animátory a jinými lidmi poslanými na dlažbu byla také Susman, která svůj pixarovský příběh ukončila neslavně.
Celou sérii Toy Story můžete zhlédnout na Disney+. Prohlédněte si také žebříček nejlepších animovaných filmů v tamní nabídce.
Zdroj: Movieweb