Kam se hrabou Cruise a De Niro. Jean Reno našel v novém dojáku radost vedle tučňáků

Kam se hrabou Cruise a De Niro. Jean Reno našel v novém dojáku radost vedle tučňáků
Můj kamarád tučňák | Roadside Attractions
„Překvapilo mě, že jde o skutečný příběh, protože mi to připadalo skoro jako pohádka, jak tučňák dokázal probudit tolik lásky u osamělého rybáře, který se uzavíral před světem. Bylo to krásné a dojemné čtení. Mám pocit, že opravdu potřebujeme více příběhů jako je tento. Příběhů, které jsou dojemné, vtipné a velmi lidské,“ prohlásila šestasedmdesátiletá hvězda Návštěvníků na adresu scénáře, který dle brazilského režiséra Davida Schurmanna skýtá inspirativní poselství pro všechny věkové kategorie.
Můj kamarád tučňák
Můj kamarád tučňák
73%
Je známo, že i sebevíc zlomení lidé mohou ve společnosti zvířat duševně pookřát, a takové příběhy obvykle s publikem snadno rezonují. João, jenž se po osobní tragédií uzavřel do sebe, DinDimovi pomůže a vezme si jej domů, kde mezi nimi vznikne silné pouto. Tučňák ale zamíří zpět do oceánu a za svými druhy. Na lidský akt dobroty přitom nezapomene a posléze se vydává na dalekou cestu zpět do míst, které považuje za druhý domov.
Můj kamarád tučňák: trailer | Continental Film
„Při čtení scénáře jsem byl ohromen, zasáhl mě velmi hluboko. Z ústředního tématu příběhu, tedy jak přátelství může přinášet uzdravení, jsem si vzal hodně radosti. Navíc mám rád tučňáky a došlo mi, že o nich už dlouho nebyl natočen žádný výpravný film, zpravidla šlo jen o dokumenty. Natočit hraný film o tučňákovi a lidech mi tak připadalo jako výborný nápad. Velmi silně mě oslovil i ekologický akcent. V ropné skvrně, která tučňáka málem zabila, jsem viděl připomínku toho, jak moc důležité je rozumné nakládání s planetou,“ shrnul apel příběhu producent Jonathan Lim, jenž preferoval naprostou autenticitu. Tedy pracovat se skutečnými tučňáky, jichž se v úloze DinDima vystřídalo hned deset.
„Cítil jsem, že kouzlo našeho filmu bude v tom, že uvidíme Joãa, jak komunikuje s DinDimem bez kamerových triků, bezprostředně, ale na začátku jsem nevěděl, jestli je to vůbec možné,“ doplnil režisér Schurmann. „Pak jsem měl to štěstí, že jsem v Argentině našel nejlepšího trenéra tučňáků na světě, Fabiana Gabelliho, který má obrovské znalosti o všem, co souvisí s tučňáky. K mému naprostému překvapení se ukázalo, že tučňáci nakonec byli jedním z nejjednodušších prvků filmu. To, co vidíte na plátně, je 80 % živých tučňáků. V menší míře jsme sice použili i modely a digitální efekty, ale myslím, že diváky překvapí, kolik toho skuteční tučňáci jako herci dokážou.“
Když některý zvířecí herec zrovna neměl náladu na požadované inscenace, s chutí jej prý zastoupilo jiné zvíře. „K tučňákům se musíte přibližovat velmi pomalu a opatrně, dokud vás nepoznají. Nejvíce vás na první pohled překvapí, že když se jich dotknete, jsou tak vřelí, skoro jako člověk, jako mládě. Myslím, že to nečekáte, protože jsou to ptáci, ale nemůžete si pomoct a reagujete na to,“ popsal své zážitky Reno, jenž ihned poznal a respektoval osobnost jeho silných a houževnatých zvířecích parťáků. „Žijeme ve zvířecí říši, máme se zvířaty kontakt a musíme je zachovávat, protože ony uchovávají nás,“ vysvětlil pro Movieweb herec, podle něhož film přímo vnucuje otázku, zda zvířata mají duši rovnou člověku.
Můj kamarád tučňák
Můj kamarád tučňák
Můj kamarád tučňák
Ronin
Vincent Cassel, Jean Reno
Hraní po boku tučňáků v různých koutech Jižní Ameriky Rena inspirovalo a řadí jej k formativním životním zkušenostem, jež si hrdě odnese do hrobu. „Chovám v sobě filmové dědictví – co se týče lidí, s nimiž jsem pracoval. Respektuji Roberta De Nira, protože je to fantastický chlap. Mám radost, když se mi ozve a navrhne, jestli nezajdeme na pivo. Pochlubí se mi, jak se mu daří, že cestuje a dělá to a ono. Takový je můj život a mé dědictví,“ vysvětloval Reno, jenž si zahrál i po boku Toma Cruise, Toma Hankse nebo Gérarda Depardieua.
Možná nejvíc se však nyní přiučil od tučňáků, kteří vás v kině vezmou za srdíčko. Tak jako mnoho lidí po celém světě. Skutečný DinDim, jenž se stal s Joãem na YouTube celebritou, všem připomíná, co dokáže pravé přátelství a vztah k přírodě, o niž se musíme lépe starat.
Podívejte se na žebříček nejlepších rodinných filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Moviweb, Continental Film