Charlese Bronsona se každý bál. Nesmlouvavého herce obměkčil až mladičký Kurt Russell

Charlese Bronsona se každý bál. Nesmlouvavého herce obměkčil až mladičký Kurt Russell
Tenkrát na Západě | Paramount Network
Třiasedmdesátiletý Russell, jehož westernový seriál přivedl k dalším televizním hitům jako Uprchlík, The Man from U.N.C.L.E. nebo Gilligan's Island, v rozhovoru pro Vice před devíti lety zavzpomínal na zvláštní vztah se zesnulým hereckým kolegou. Bronson proslul jako představitel mlčenlivých drsných hrdinů prahnoucích po pomstě, kteří ale dokázali nastavit přívětivou tvář – tak jako Bernardo O'Reilly v Sedmi statečných, jenž se spřátelil se skupinou vesnických chlapců. Takovou odezvu v něm Russell toužil probudit a tvrdil, že si staršího kolegu oblíbil.
Kurt Russell
Kurt Russell

Herec

7.3
„Charlie Bronson byl v mnoha koutech průmyslu neoblíbený. Dělal podlé věci. Já ho ale měl rád a jednou jsem mu přinesl dárek,“ vrátil se Russell k zárodku své kolegiální tradice, již poté často dodržoval i v dobách největší slávy. Odezva však v případě Bronsona nebyla úplně tradiční. „Dárek přijal a odešel s ním rovnou do svého přívěsu. Všichni se na mě obraceli a varovali mě, že je to prostě nešťastný chlap. Já si říkal, že je to ok. Po půl hodině mi vyřídili, že mě Charlie chce vidět. Šel jsem k přívěsu, zaklepal jsem a přemýšlel nad tím, co jsem sakra udělal špatně. Otevřel dveře, podíval se na mě a prohlásil: ‚Um, nikdo mi předtím dárek nedal, tak díky.‘ A zabouchl dveře.“
Bronson vyrůstal v extrémní chudobě a v dolech těžil uhlí od dětství, kdy přišel o těžce pracujícího otce. Roku 1943 narukoval do armády a bojoval proti Japoncům na sklonku druhé světové války. Nebyl tedy zvyklý očekávat od druhých laskavosti, ovšem uměl na ně patřičně reagovat. Po dvou měsících Russellovi přinesl skateboard Makaha a jeden si koupil i pro sebe. Oba novopečení přátelé spolu jezdili po areálu MGM, dokud to mladému herci z pojistných důvodů nezakázali.
The Travels of Jaimie McPheeters
The Travels of Jaimie McPheeters
The Travels of Jaimie McPheeters
Přání smrti
Věc
Když pak Kurt přišel na scénu bez skejtu, Bronson zpozorněl a šel rovnou za prezidentem studia. Podle Russella minul sekretářku a zamířil s ním přímo do kanceláře. „Tohle je Kurt, k narozeninám jsem mu donesl skateboard a budeme na nich venku všude jezdit. Jen jsem to chtěl nahlásit," řekl prý a bez dalšího slova spolu odešli. Po zbytek produkce spolu dál „skejtovali" a dvanáctiletý kluk tím zcela popíral Bronsonovu pověst tvrďáka, jenž dle režiséra Michaela Winnera „mlátil lidi“ a později pohrdavě odmítal herecké nováčky včetně Roberta De Nira, Al Pacina a Sylvestera Stalloneho.
Charles Bronson
Charles Bronson

Herec

7.3
Na Kurta Russella ovšem rodák z Pensylvánie udělal obrovský dojem a podle jeho stylové filmové persony vytvaroval několik vlastních postav včetně MacReadyho z Věci nebo Snakea Plisskena z akčňáku Útěk z New Yorku. Po přelomu tisíciletí Russell několikrát pracoval s Quentinem Tarantinem, jenž Bronsona rovněž v pubertě obdivoval, především jeho schopnost rychle přecházet od chladnokrevných záporáků ke cool antihrdinům, kteří v tehdejší exploatační tvorbě neměli konkurenci. A přitom jim stačilo jen přinést dárek.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců a zkontrolujte, jak vysoko se zde Russell a Bronson nachází.
Zdroje: SlashFilm, Vice, Deadline