Brad Pitt řádí ve formuli. Adrenalinová ukázka na nejdražší sportovní film historie bere dech

Brad Pitt řádí ve formuli. Adrenalinová ukázka na nejdražší sportovní film historie bere dech
F1 (2025) | Apple TV+
Slavný producent Jerry Bruckheimer si před pár lety mnul ruce nad velkolepým představením Top Gunu, který skoro přelétl metu jedné a půl miliardy dolarů. Kosinskiho si zabukoval na další projekt, jehož hrdinové agresivně popírají rychlostní limity dvojnožců odkojených na fastfoodech. Stíhačky ustupují formulím a mezi producenty se vedle Pitta začlenil ještě několikanásobný šampion F1 Lewis Hamilton, jenž dohlížel i na relevanci scénáře.
F1
F1
  • Apple TV+
AI
78%
Štábu navíc zprostředkoval exkluzivní přístup na loňskou Grand Prix v Británii, kde APXGP měla vlastní stáj a Pitt si mimo závod udělal před kamerami pár koleček. Oscarová hvězda Tenkrát v Hollywoodu řídila speciálně modifikovaný vůz sama už během náročné tréninkové přípravy ve Francii, která pochopitelně nevyšla lacino. Točit naostro tolik záběrů, které jsou vzhledem ke komplexnosti závodních strojů automaticky řazené mezi kaskadérské, si může v Hollywoodu dovolit málokdo. Produkční cifra se už prý vyšplhala ke 300 milionům dolarů a F1 spadá mezi nejdražší filmy historie v době, kdy tvůrce ještě čeká ochomýtání kolem dalších velké ceny a dodatečné natáčení.
F1: teaser trailer | Vertical Entertainment
Vše se, doufejme, promítne do zážitkové potence filmu, který s prvním teaserem spoléhá na tradiční propriety. Detailní záběrování slavných herců ve formuli tu ještě nebylo, i když moderní technologie každoročně zprostředkovávají tuny strhujícího materiálu z nejrozpálenějších vozovek světa, kde lidé dřív nezřídka přicházeli o život. „Kdo tu mluvil o bezpečí?,“ táže se Pitt po krátkém proslovu kolegyně Kerry Condon (Víly z Inisherinu) a naznačuje riskantní taktiku, s níž hodlá naposled vytřít zrak mladším a energičtějším jezdcům.
Budeme mu u toho držet palce natolik, aby to stačilo na hutného nástupce Rivalů a skvělé ohlasy vystřelily divácký zájem k úrovni Mavericka, kde by monstrózní rozpočet mohl dojít nějaké návratnosti? Zejména finanční predikce nejsou u produkce Applu, již do kin pošle studio Warner Bros., dvakrát příznivé. Trailer možná slibuje tu nejpoctivější závodní kulisu, jenže sportovní filmy to u publika obvykle nemají jednoduché a Brad Pitt vlastně nikdy nebyl pojišťujícím tržebním esem. Fanoušci F1 navíc dají přednost reálným závodům a budou hledat především chyby, jimž se Kosinski následující autenticitu s výpomocí techniky či Hamiltona bude muset vyvarovat. U Top Gunu strefil jackpot, tohle je ovšem úplně jiný sport.
Podívejte se na žebříček nejlepších sportovních filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Variety, Apple