Mumie se má vrátit i s Fraserem i Weisz. Přijdou s nimi i největší klady milovaného filmu?

Mumie se má vrátit i s Fraserem i Weisz. Přijdou s nimi i největší klady milovaného filmu?
Mumie (1999) | Universal Pictures
Sommersova Mumie vznikala jako spotřební blockbuster a nikdo nepočítal s tím, že by se o ní mělo mluvit ještě další sezónu. Hororoví fanoušci byli dokonce dost rozladění tím, že klasická série po letech ožívá v takto popcornovém hávu. V důsledku přelomových digitálních efektů navíc nepěkně nabobtnal rozpočet a počítalo se s tím, že studio čeká dost možná pořádný průšvih.
Mumie
Mumie
  • Netflix
  • Amazon Prime Video
  • O2 TV
  • +2
81%
Nakonec byl ale z Mumie hit. Oproti obecné představě dokonce není ani úplná pravda, že snímek odsoudili kritici. Jistě, nepěli ódy na úchvatnou ukázku filmařské bravury, nicméně si film ihned vydobyl pověst velmi příjemné jednohubky. Pověstný recenzent Roger Ebert se třeba nechal slyšet, že ačkoliv nedokáže vyjmenovat jedinou kvalitu filmu, od začátku do konce měl nasazený široký úsměv od ucha k uchu. Na Mumii se nedalo zlobit.
Mumie se vrací
Mumie se vrací | Universal Pictures
Nakonec se na Mumii nejenže nezapomnělo, ale stala se maskotem bezostyšně naivní zábavy 90. let, po níž se nám začíná víc a víc stýskat. Zvlášť v době cynického sebereferenčního mainstreamu obrněného pěti vrstvami performativního sarkasmu. Mumie je hrdě hloupý a třeskutě zábavný film, u nějž se malým zázrakem sešlo nesmírně charismatické obsazení a všechno dokonale zapadlo do sebe. Narychlo spíchnutá Mumie se vrací zopakovala komerční úspěch a pořád s ní byla zábava, i když už přeci jen působila maličko přeplácaně. Až trojka bez Rachel Weisz skončila jako nudný a zaměnitelný blockbuster, který mnozí očekávali už od prvního dílu.
V době premiéry se mělo za to, že si na Mumii na konci léta nikdo ani nevzpomene, lidé ji ale milují dodnes. Proč se její kouzlo nedaří zopakovat?
Recenze11. 9. 2022
V době premiéry se mělo za to, že si na Mumii na konci léta nikdo ani nevzpomene, lidé ji ale milují dodnes. Proč se její kouzlo nedaří zopakovat?
Hollywoodský insider World of Reel nyní informuje o tom, že se začíná navážno připravovat další díl s původním obsazením, tedy především s Brendanem Fraserem a Rachel Weisz. O účasti režiséra Stephena Sommerse zatím nepadlo ani slovo, ale ruku na srdce, Mumie není ten typ filmu, jehož kvality by spočívaly v nenapodobitelném režijním rukopisu. Důležitější je v tuto chvíli herecké obsazení a producent, který chápe, v čem spočívala kvalita původního filmu.
Tady právě hrozí největší riziko. Chápe Universal, proč milujeme Mumii? Nic by zážitek nezabilo tak moc jako deadpoolovské uchopení, v němž by se tvůrci pokoušeli chytračit a tvořit záměrnou sebeparodii. Mumie se sice nebere vážně, je však upřímná. Nepokouší se stavět nad svá klišé, rochní se v nich ve vší radosti a bezostyšnosti. Pokud tohle nový štáb nepochopí, nemůže dojít ke stejnému zážitku. Jenže odolají filmaři nutkání modernějších trendů? Musíme doufat.
Velekněz Imhotep ožil před 90 lety. První filmová Mumie vznikla v důsledku nalezení Tutanchamonovy hrobky
Recenze22. 12. 2022
Velekněz Imhotep ožil před 90 lety. První filmová Mumie vznikla v důsledku nalezení Tutanchamonovy hrobky
Další otázka je, jestli se studio pokusí doplnit ansámbl mladšími herci. Brendan Fraser se už v minulosti nechal slyšet, že návratu se nebrání, ale studio by nemohlo počítat s tím, že bude předvádět stejné fyzické výkony, které ho na přelomu století téměř připravily o fyzické zdraví. Jenže Mumie potřebuje třeskutou akci, kdo se o ní tedy postará? Pokud nás něčemu naučili poslední Jurský park a Indiana Jones, tak že vytažení původního obsazení před kameru, když nemá co pořádného na práci, nepůsobí dvakrát dobře.
Zatím se stále nejedná o oficiální zprávu potvrzenou samotným studiem, ale pokud budou oba herci ochotní, jedná se jen o otázku času. Držme si tedy palce. Nová Mumie, pokud se povede, by bodla.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu
zdroj: World of Reel