Cena Sazky končí. Definitivně

Cena Sazky končí. Definitivně
cena-sazky-konci-definitivne-1
To, co se už delší dobu proslýchalo, se stalo smutnou skutečností. Společnost Sazka opouští sponzorování soutěže o nejlepší dosud nerealizovaný scénář, který se stal po sedm let pravidelnou součástí Českého lva. " Státní podpora sportu a tělovýchovy v České republice se snižuje a patří k vůbec nejnižším v rámci Evropské unie. Sport a tělovýchova závisí v mnohem větší míře, než je běžné v jiných zemích, na vlastních zdrojích, k nimž patří vedle členských příspěvků a sponzoringu také výnosy jejich loterijní společnosti. Proto je důležité, aby co největší část výtěžku, který vytváříme, směřovala do sportovního a tělovýchovného prostředí," napsal generální ředitel Sazky Aleš Hušák v dopise adresovaném výkonnému řediteli České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petru Vachlerovi s tím, že Sazka se nadále hodlá vedle sportu věnovat už jen vybraným projektům v oblasti charity, zdravotnictví a dětí a mládeže.
"Pomoc Sazky českému filmu byla nesmírně cenná a chtěl by za ni akcionářům Sazky za všechny tuzemské filmaře a scenáristy zejména ještě jednou poděkovat," říká Petr Vachler s tím, že se na rychlo sice snažil zajistit nového sponzora, což byl ale úkol - vzhledem ke krizi zuřící všude kolem - už dopředu odsouzený k neúspěchu.
cena-sazky-konci-definitivne-2
Během sedmi let prošlo soutěží 315 scénářů, díky Ceně Sazky byly objeveny nové scenáristické hvězdy, jakými jsou Marek Epstein (dvakrát vyhrál, jednou skončil druhý a jednou ve finálové pětce) či Irena Hejdová (vyhrála jednou). A do značné míry jen díky této iniciativě a publicitě s ní spojené vznikly či vznikají takové filmy jako Roming, Děti noci, Protektor, Zemský ráj to na pohled, Kawasakiho růže či Lidice.
"Připustíme-li, že je scénář svébytný literární útvar, pak scenáristé přišli o jedinou objektivní soutěž v zemi," říká Epstein (Roming, Václav). Irena Hejdová (Děti noci) k tomu dodává: " Konce Ceny Sazky je škoda. Byl to výjimečný počin, který podporoval domácí film v jeho nejdůležitější fázi tvorby scénářů. Řada začínajících tvůrců se zrušením Ceny Sazky přišla o možnost upozornit touto cestou na svou tvorbu - už proto, že na rozdíl od konkurenční ceny RWE a Barrandov studia se scénáře oceněné Cenou Sazky opravdu dočkaly realizace."
"Věříme, že krize nebude trvat věčně a dřív nebo později se objeví nový partner, který filmové scenáristy podpoří," říká Petr Vachler, "kdo ví, třeba to bude znovu Sazka." "Určitě takového partnera budeme ale hledat už pro příští rok," uzavírá výkonný ředitel ČFTA.