Po Hře o trůny vyšle spisovatel George R.R. Martin do světa Ledového draka

Po Hře o trůny vyšle spisovatel George R.R. Martin do světa Ledového draka
Ledový drak (knižní ilustrace) | Luis Royo
Zprávy z Los Angeles hovoří o tom, že se George R.R. Martin upsal studiu Warner Bros., které Ledového draka převede do celovečerní filmové podoby. V roli výkonných producentů se na vzniku fantasy pohádky budou podílet Vince Gerardis (Hra o trůny), Allison Abbate (Mrtvá nevěsta Tima Burtona) a Christopher Leahy.
George R.R. Martin
George R.R. Martin | Nick Briggs / HBO
Ledového draka napsal Martin ještě před veleúspěšnou Písní ledu a ohně. První verze byla publikována v roce 1980 a děj se točí kolem Adary, dívky chladu, která se spřátelila s mystickým ledovým drakem a svedla boj proti drakům léta. Mnozí fanoušci Hry o trůny si mysleli, že vzhledem k blízkému tématu se děj Ledového draka odehrává v Západozemí, kam spadá Hra o trůny. Sám Martin to nicméně popřel.
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Ne všichni ovšem sdílejí nadšení z toho, že se populární spisovatel a scenárista ponořil do dalšího filmového projektu. Z knih populární série, kterou předběhl televizní seriál, ještě schází Martinovi dopsat dva svazky - Vichry zimy a Sen o jaru. Mnohým se též nezamlouvá, že de facto dříve než nové knihy přicházejí na televizní obrazovky díly série Hry o trůny, na nichž se Martin souběžně podílí; byť tvůrci využívají z knih jen záchytných bodů a ostatní je dle jejich slov autorská licence. Čtenáři se tedy prý nemusejí obávat, že by jim sledováním seriálu bylo něco trestuhodně prozrazeno.
duchovni-otec-hry-o-truny-svolil-s-filmovou-verzi-fantasy-pohadky-ledovy-drak
Anotace ke knize Ledový drak: Ledový drak byl stvoření opředené legendami a vzbuzující strach. Žádný člověk totiž ledového draka nikdy nezkrotil. Když přeletěl přes oblohu, zůstala po něm jen strašlivá zima a zmrzlá země. Ale Adara se ho nebála. Adara totiž byla zimní dítě, narodila se za nejkrutějšího mrazu, jaký kdo pamatoval. Už si nevzpomínala, kdy ledového draka spatřila poprvé. Připadalo jí, že byl součástí jejího života odjakživa, že ji zdálky pozoroval, jak si hraje na studeném sněhu, když už ostatní děti dávno utekly do tepla. Když jí byly čtyři roky, poprvé se ho dotkla, a v pěti letech se poprvé proletěla na jeho širokém, chladivém hřbetě. Později, když jí bylo sedm, jednoho klidného letního dne přiletěli ze severu ohniví draci a napadli poklidnou farmu, jež byla Adařiným domovem. A jedině zimní dítě – a ledový drak, který Adaru miloval – dokázali zachránit svět před úplným zničením. Na příběhy Ledového draka, které mu vyprávěla chůva, vzpomíná i Jon Sníh při hlídce na Zdi v Písni ledu a ohně. (Argo, 2015)