Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Další Predátor je na spadnutí. Režisér už vymýšlí, jak začlenit Schwarzeneggera
    Filmy29. 8. 2023
    Další Predátor je na spadnutí. Režisér už vymýšlí, jak začlenit Schwarzeneggera

    Loňský pátý příspěvek do hlavní predátoří série s názvem Predátor: Kořist byl po uvedení na streamovacích službách Hulu a Disney+ natolik úspěšný, že se takřka bez přestání mluví o pokračování. Těchto hovorů se účastní také režisér chváleného filmu Dan Trachtenberg, jenž by rád u kormidla zůstal a přivedl zpět některého z protagonistů prvních dvou dílů. Ideálně pak Arnolda Schwarzeneggera.

  2. Kriminálka Anděl se vrací po devíti letech. Místo Stropnického potírá zločin Langmajer
    Seriály28. 8. 2023
    Kriminálka Anděl se vrací po devíti letech. Místo Stropnického potírá zločin Langmajer

    Populární seriál TV Nova Kriminálka Anděl nás svými detektivními případy inspirovanými skutečností zásobil do roku 2014. Vznikly čtyři série s jednašedesáti epizodami a reakce publika byly celkem pozitivní. Minimálně z pohledu sledovanosti, která neopadala ani při reprízách v následujících letech. První díl páté série Nova odvysílá dnes ve 20:20 hodin a vedle několika navrátilců se dočkáme zajímavých hereckých posil.

  3. Co pomůže zachránit Disneyho? Hraný remake Na vlásku od režisérské hvězdy
    Filmy28. 8. 2023
    Co pomůže zachránit Disneyho? Hraný remake Na vlásku od režisérské hvězdy

    Společnosti Disney vůbec nevychází poslední filmové a seriálové projekty, které ve velkém prodělávají a sbírají až nenávistné ohlasy. A to se ještě chystá hraná verze Sněhurky, které zadělávají na problémy třeba smělá prohlášení její představitelky Rachel Zegler o zastaralosti předlohy. Řešením má být nicméně další hraný remake, tentokrát populárního animáku Na vlásku z roku 2010. V hlavní roli princezny Lociky by si mnozí přáli vidět Florence Pugh, Disney pak dle nových informací na režisérský post lanaří slavného Baze Luhrmanna.

  4. Byť se Duna 2 zpozdí, na třetí části se podle režiséra stále pracuje
    Filmy28. 8. 2023
    Byť se Duna 2 zpozdí, na třetí části se podle režiséra stále pracuje

    Druhá část filmové adaptace Duny od režiséra Denise Villeneuva nakonec nestihne plánovanou listopadovou premiéru a kvůli stávkám herců a scenáristů se přesouvá na březen. Na pouštní planetu Arrakis se publikum tudíž vrátí dva a půl roku po premiéře prvního dílu. Villeneuve nicméně doufá, že film uspěje a otevře mu dveře ke zkompletování trilogie.

  5. Adam Sandler přizval celou rodinu do nové komedie, v níž připomíná své židovství
    Recenze28. 8. 2023
    Adam Sandler přizval celou rodinu do nové komedie, v níž připomíná své židovství

    Na Netflixu si můžete pustit rodinnou komedii s nezaměnitelným názvem Rozhodně nejsi zvaná na mou bat micvu!, v níž Adam Sandler mimo jiné dokazuje, že má nejlepší práci na světě. Ve filmu, který se hlavně díky jeho účasti vyšplhá na vrchol sledovanosti, hraje otce svých skutečných dcer Sunny a Sadie. První jmenovaná se připravuje na oslavu čtrnáctých narozenin, které se v židovské komunitě vážou na přijetí dospělosti. Dospívající dívka se však kvůli školnímu playboyovi rozhádá s dlouholetou nejlepší kamarádkou a dosud nejdůležitější den jejího života je v ohrožení.

  6. Lucifer, lovec dinosaurů či Rus z Armageddonu. Peter Stormare je král vedlejších rolí
    Téma27. 8. 2023
    Lucifer, lovec dinosaurů či Rus z Armageddonu. Peter Stormare je král vedlejších rolí

    Od chvíle, kdy ve Fargu z roku 1996 nacpal nebohého Stevea Buscemiho do drtičky, se Peter Stormare definitivně zapsal do mysli publika. Švédský herec, jenž dnes slaví sedmdesáté narozeniny, na stříbrném plátně vzbuzuje strach a respekt. V rozhovorech však hýří historkami ze zákulisí natáčení a dokazuje, že filmový průmysl a práci s kreativními lidmi zbožňuje. A je vděčný za to, kam to ve velké konkurenci dotáhl. Pokud mu napíšete obdivný dopis, rozhodně na něj prý odpoví.

  7. Kvůli vyznání si v Hollywoodu neškrtne. Herkules Kevin Sorbo je otrávený z cancel culture
    Téma26. 8. 2023
    Kvůli vyznání si v Hollywoodu neškrtne. Herkules Kevin Sorbo je otrávený z cancel culture

    Čtyřiašedesátiletý představitel Herkula ze stejnojmenného seriálu z 90. let se pro Fox News naštvaně rozhovořil o tom, že ho Hollywood přesunul na černou listinu. Důvodem má být jeho vyznání a konzervativní postoje. Na současnou „kulturu rušení“ neboli cancel culture, která z různých společenských či profesních sfér vytlačuje jakkoli problematicky vybočující osobnosti, si navíc čerstvě postěžovala i herečka Jennifer Aniston.

  8. Seriálový Fallout chce The Last of Us zadupat do země. Odhalil datum premiéry a ukázku
    Seriály25. 8. 2023
    Seriálový Fallout chce The Last of Us zadupat do země. Odhalil datum premiéry a ukázku

    Poté, co prostřednictvím Prstenů moci převedl na televizní obrazovky literární klasiku, si Amazon nově posvítil také na herní legendu. Hraným seriálem Fallout dle stejnojmenné videoherní série se tvůrce Jonathan Nolan (Westworld) pokusí napodobit úspěch The Last of Us od HBO. Postapokalyptický příběh nás zavede do Los Angeles desítky let poté, co město v 50. letech minulého století srovnala se zemí jaderná válka. Ve streamovací stáji Jeffa Bezose ho uvidíme už v příštím roce.

  9. Třetí sezóna Euforie potemní. Zesnulého herce nahradí zkorumpovaná společnost
    Seriály25. 8. 2023
    Třetí sezóna Euforie potemní. Zesnulého herce nahradí zkorumpovaná společnost

    Seriál HBO plný drog, násilí a nezávazného sexu puberťáků uzavřel před rokem a půl svou druhou sérii. Třetí řada Euforie by měla dorazit roku 2025 a výrazně poskočit v ději, který definitivně opustí školní budovy. Hlavní tvůrce Sam Levinson v nejnovějším vydání časopisu Elle popsal, že nadcházející a možná poslední sezóna bude evokovat temný film noir, v němž protagonistka Rue v podání Zendayay pronikne daleko do zkažených zákoutí společnosti.

  10. Hororové žně pokračují. Démon ve mně zapojuje děsivý indický folklor
    Filmy23. 8. 2023
    Hororové žně pokračují. Démon ve mně zapojuje děsivý indický folklor

    Hororový žánr je v kinematografii trvale na vzestupu a filmaři či filmařky z celého světa jeho prostřednictvím realizují své hollywoodské sny. Australská sourozenecká dvojice Philippou nedávno uvedla velebený snímek Mluv se mnou a v říjnu pocítíme hrůzy indické mytologie v napínavém filmu Démon ve mně (It Lives Inside). Celovečerní debut indického rodáka Bishala Duttyho, který formovaly jeho kulturní kořeny i vztah k americké popkultuře, se představuje ve druhé znepokojivé upoutávce.

  11. Živý terč je nejlepší Van Dammeho film. Záběry na jeho bicepsy totiž skončily v koši
    Téma23. 8. 2023
    Živý terč je nejlepší Van Dammeho film. Záběry na jeho bicepsy totiž skončily v koši

    Jean-Claude Van Damme nikdy nebyl zárukou dobrého filmu, jenže třicet let starý Živý terč měl jednu nepopiratelnou výhodu. Za kormidlo se postavil ikonický čínský režisér John Woo, jehož rané asijské filmy vyšlapaly cestu Smrtonosné pasti i Johnu Wickovi, a víc pozornosti než belgickému mistrovi roznožek připadlo dvojici chladnokrevných záporáků v podání Lance Henriksena a Arnolda Voslooa.

  12. Amber Heard v Aquamanovi 2 bude. A takhle bude nejspíš vypadat
    Téma22. 8. 2023
    Amber Heard v Aquamanovi 2 bude. A takhle bude nejspíš vypadat

    Ač pouze v kreslené podobě, DC odhalil první pohled na Amber Heard v úloze Mery v nadcházející komiksové adaptaci Aquaman a ztracené království. Sedmatřicetileté herečce poškodil renomé prohraný soud s bývalým manželem Johnnym Deppem, jenž média stále rozpitvávají, a mnoho lidí podepisovalo petici za její vystřižení z očekávaného filmu. K tomu však nedojde, a přestož e bude mít méně prostoru než minule, Heard zůstane podstatnou součástí podmořského dobrodružství v režii Jamese Wana.

  13. Válka Roseových s Deppem a Heard? Dle rockové legendy skvělý námět na remake
    Téma21. 8. 2023
    Válka Roseových s Deppem a Heard? Dle rockové legendy skvělý námět na remake

    Jaké je největší amorální filmové bahno, které si dovedete představit? Z bulvárního hlediska by jistě šlo o potenciální remake kultovní dramedie Válka Roseových (1989), v němž by vedle sebe stanuli znesváření exmanželé Johnny Depp a Amber Heard. Právě takový projekt by si dokázal představit legendární rocker a Deppův kolega z kapely Hollywood Vampires Alice Cooper.

  14. Zpozdí se nejočekávanější film podzimu? Navzdory stávkám se s Dunou počítá
    Téma21. 8. 2023
    Zpozdí se nejočekávanější film podzimu? Navzdory stávkám se s Dunou počítá

    V posledních týdnech se zdálo, že listopadová premiéra druhé části epické Duny může mít problémy. V Hollywoodu neustávají herecké a scenáristické stávky, kvůli nimž se odsouvá vývoj řady projektů a solidární herecké hvězdy odmítají své filmy propagovat. Sci-fi sequel z pouštní planety Arrakis, který navazuje na pandemický velkofilm z roku 2021, přitom potřebuje každý dolar a nejvhodnější distribuční podmínky.

  15. Kam se poděl Perseus ze Souboje Titánů? Kariéru u filmu mu zničila role v gay klasice
    Téma21. 8. 2023
    Kam se poděl Perseus ze Souboje Titánů? Kariéru u filmu mu zničila role v gay klasice

    Nesmrtelný Souboj Titánů (dnes od 20:00 na Nova Cinema) mimo jiné proslavil dnes jednasedmdesátiletého herce Harryho Hamlina, po němž v osmdesátých letech šílela snad každá žena. Globálně však zůstává zapsaný jako herec jediné ikonické role. Proč o něm od roku 1981 není tolik slyšet?